Parenting styles and some environmental factors as determinants of emotional intelligence
Ebeveynlik stilleri ile bazı çevresel faktörlerin duygusal zekâya etkisi
  1. Tez No: 925600
  2. Yazar: MERVE TUNALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANELA HASANAGİC
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ebeveynlik tarzları, duygusal zekâ, çevresel faktörler, parenting styles, emotional intelligence, environmental factors
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: International University of Sarajevo
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, 18 ila 26 yaş aralığındaki bireylerin duygusal zekâlarının belirleyicileri olarak ebeveynlik tarzları ile çevresel faktörler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Başka bir deyişle; bu çalışma, anne ve baba ebeveynlik tarzlarının, çocukların duygusal zekâlarını ne ölçüde yordadığını analiz etmektedir. Veriler, üç farklı ölçek aracılığıyla toplanmıştır: Sosyodemografik Ölçek, 18 yaş ve üzeri bireyler için geliştirilen UEK-45 (Duygusal Zekâ Ölçeği) ve Ebeveynlik Tarzlarını Ölçme Ölçeği (MOPS). Katılımcıların tamamı farklı lise ve üniversitelerden seçilmiştir. Toplam 112 katılımcıdan 57'si erkek, 55'i kadındır. Tüm ölçümler bireyler tarafından doldurulmuş ve veriler Bursa, Türkiye'de toplanmıştır. Araştırmada, çocukların duygusal zekâlarının anne ve baba ebeveynlik tarzlarına göre farklılık gösterip göstermediğini test etmek amacıyla betimsel ve ilişkisel tarama modelleri tercih edilmiştir. Araştırmanın bağımsız değişkenleri ebeveynlik tarzı ölçümleri iken, bağımlı değişken çocukların duygusal zekâ düzeyleridir. Tüm değişkenler arasındaki anlamlı farkları belirlemek amacıyla ANOVA ve t-testi uygulanmıştır. Araştırma bulguları, ebeveynlik tarzları ile duygusal zekâ arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü korelasyonlar olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca çevresel faktörler de duygusal zekâ üzerinde önemli bir etken olarak öne çıkmıştır; çevresel faktörler ile duygusal zekâ arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bulgular ayrıca, annenin eğitim düzeyinin ebeveynlik tarzları üzerinde (ilgi gösteren anne tarzı hariç) istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bu durum, annelerin farklı eğitim düzeylerine sahip olmalarının ebeveynlik tarzlarını etkilediği anlamına gelmektedir. Ek olarak, annelerin eğitim düzeyi ile çocukların duygusal zekâ düzeyi arasında da istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Başka bir ifadeyle, annelerin eğitim düzeyi; duyguları adlandırma ve ifade etme, duyguları algılama ve anlama, duyguları düzenleme ve yönetme gibi her bir alanda çocukların duygusal zekâlarını etkileyebilmektedir. Ayrıca, ebeveynlerin aylık gelir düzeylerinin çocukların duygusal zekâ becerileri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır. Ancak duygusal zekânın bazı boyutlarında, ebeveynlerin etkisinin istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar oluşturmadığı da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to investigate the correlation between parenting styles and environmental factors as determinants of emotional intelligence of individuals whose ages are between 18 to 26 years old. In other words; this study analyses the role of mother and father parenting styles on the prediction of emotional intelligence by children. Data were collected by three different questionnaires; Sociodemographic scale, UEK-45 (Emotional intelligence scale) for individuals who are 18 years old and over, and MOPS (Measurement of parenting styles). All participants were from different high schools and universities. The total number of participants were 112 and 57 of them were male and 55 of them were female. All instruments were fulfilled by individuals and all datas were collected in Bursa, Turkey. Descriptive and relational survey models were preferred as research methods to test whether the emotional intelligence of children differ depending on mother and father parenting styles. While the independent variables of the study are the measure of parental style; the dependent variable is the emotional intelligence of children. ANOVA and t-test were used to find significant differences between all variables Findings of the study revealed that there are statistically significant negative correlations between parenting styles and emotional intelligence. The environment also appeared as an important factor for emotional intelligence; in fact, statistically significant differences were found between environmental factors and emotional intelligence. Also, results showed that there is a statistically significant impact of mother's education level on parenting styles except for involved mother parenting style. It means that to have different education levels among mothers affects their parenting styles. In addition, there are statistically significant differences between the educational level of mothers and intelligent level of children. In other words, mother's education level can affect the emotional intelligence of children in each section, for the ability of naming and expressing emotions, perceiving and understanding emotions, and regulating and managing emotions. There is a statistically significant impact on the monthly income of parents on the ability of emotional intelligence. However, in some parts of emotional intelligence; there are no statistically significant differences impacts of parents.