A survey study for real estate appraisal licanse exam and experts
Gayrimenkul değerleme lisansı sınavına ve uzmanlarına yönelik bir anket çalışması
  1. Tez No: 925624
  2. Yazar: DİLŞAH AVCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEL ABİDİN POLAT, DR. HİCRET GÜRSOY SÜRMENELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Değerleme, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı, SPK, Real Estate Appraisal, Real Estate Appraiser, CMB
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Gayrimenkul değerlemesi birçok faktörün bir arada değerlendirilmesini gerektiren çok boyutlu bir süreçtir. Bu durum, uzmanın teknik ve hukuki açıdan karmaşık bir yapıyı analiz etmesini ve elde edilen sonuçlara göre yorumlamasını gerektirmektedir. Bu nedenle değerleme sırasında sentez ve analiz için gerekli yöntem ve teknik bilgilerin kullanılması konusunda uzmanlık gerekmektedir. Bu bağlamda gayrimenkul değerleme alanında faaliyet gösterecek kişilerin belirli konularda akademik ve mesleki eğitimler alarak gerekli temel bilgilerle donatılması gerekmektedir. Bu bağlamda ülkemizin ihtiyaç duyduğu değerleme uzmanlarını belirlemek amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na lisans sınavları düzenleme yetkisi verilmiştir. Değerleme alanında yetkili kuruluş olan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), faaliyetleri ve düzenlemeleriyle Türkiye'de gayrimenkul değerlemesine yön vermektedir. Bu çalışmada SPK tarafından düzenlenen lisans sınavı ve bu lisansı alan gayrimenkul değerleme uzmanlarına yönelik hazırlanan anket uygulaması yapılmıştır. Anket çalışmasına 132 gayrimenkul değerleme uzmanı katılmıştır. Ankete katılan uzmanların mesleki dağılımı incelendiğinde 15 farklı meslek disiplin göze çarpmaktadır. Bu meslekler arasında ilk beş sırada harita/geomatik/jeodezi ve fotogrametri mühendisliği (24 kişi), inşaat mühendisliği (15 kişi), şehir ve bölge planlama (15), Mimarlık (14), Hukuk (13) yer almaktadır. Katılımcıların % 47'si 7-10 yıl, %34'ü 4-6 yıl, %17'si 1-3 yıl, %2'si de 10 yıl üzeri deneyime sahiptir. Katılımcıların %33'ü lisans sonrası deneyim şartını gerekli fakat 2 yıl ile sınırlı olmasını; % 30'u gerekli fakat 1 yıl ile sınırlı olmasını; %18'i gerekli ve mevcut olan 3 yıl ile sınırlı olmasını önerirken %18'i ise lisans sonrası deneyim şartının kaldırılması gerektiğini ifade etmiştir. Katılımcıların %55'i soru sayısını yeterli bulurken; %29'u azaltılmasını ve %17'si ise arttırılmasını önermektedir. Katılımcıların %61'i sorulan soruların mesleki içeriğe uygun olarak hazırlandığını ifade ederken %39'u ise mesleki içeriğe uygun olmadığını ifade etmiştir. Katılımcıların %83'ü gayrimenkul değerleme lisansı başvuru koşulları arasında bulunan ''4 yıllık herhangi bir lisans programından mezun olma'' şartının değiştirilerek belli meslek gruplarına kapsamasını önermişlerdir. Geriye kalan %17'lik katılımcı ise mevcut şartın ayna şekilde kalmasını ifade etmiştir. Anket sonuçları değerlendirildiğinde genel katılımcıların çoğunluğu mevcut şartların revize edilmesinden yana görüş bildirmektedir. Özellikle sınava başvuracak bölümlerin sınırlandırılması ve tecrübe için istenilen sürenin kısaltılması katılımcıların üzerinde ısrarla durduğu iki önemli konudur.
Özet (Çeviri)
Real estate valuation is a multidimensional process that requires many factors to be evaluated together. This situation requires the expert to analyze a technically and legally complex structure and interpret it according to the results obtained. For this reason, expertise is required in using the methods and technical information required for synthesis and analysis during valuation. In this context, persons who will operate in the field of real estate appraisal must be equipped with the necessary basic knowledge by receiving academic and professional training on certain subjects. In this context, the Capital Markets Board has been given the authority to organize licensing exams in order to determine the valuation experts our country needs. The Capital Markets Board (CMB), the authorized institution in the field of valuation, directs real estate valuation in Turkey with its activities and regulations. In this study, the licensing exam organized by the CMB and the survey prepared for real estate appraisers who received this license were conducted. 132 real estate appraisers participated in the survey. When the professional distribution of the experts participating in the survey is examined, 15 different professional disciplines stand out. The top five among these professions are mapping/geomatics/geodesy and photogrammetry engineering (24 participants), civil engineering (15 participants), city and regional planning (15), Architecture (14), Law (13). 47% of the participants have 7-10 years of experience, 34% have 4-6 years of experience, 17% have 1-3 years of experience, and 2% have over 10 years of experience. 33% of the participants stated that post-graduate experience should be required but limited to 2 years; 30% required but limited to 1 year; While 18% suggested that it should be limited to the required and available 3 years, 18% stated that the post-graduate experience requirement should be removed. While 55% of the participants found the number of questions sufficient; 29% recommend reducing it and 17% recommend increasing it. While 61% of the participants stated that the questions asked were prepared in accordance with the professional content, 39% stated that they were not suitable for the professional content. 83% of the participants suggested that the requirement of“graduating from any 4-year undergraduate program”, which is among the real estate appraisal license application conditions, be changed to include certain professional groups. The remaining 17% of participants stated that the current condition should remain mirrored. When the survey results are evaluated, the majority of the general participants express their opinion in favor of revising the current conditions. In particular, limiting the departments to apply for the exam and shortening the time required for experience are two important issues that the participants insisted on.