Türkiye'deki küçük ev pazarı: Tasarım ve üretici yaklaşımlarının değerlendirilmesi
The tiny house market in Turkey: An evaluation of design and manufacturer approaches
  1. Tez No: 925647
  2. Yazar: ORHUN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tekerlekli Küçük Ev, Küçük Ev Hareketi, Üretici Yaklaşımı, Kabuk Tasarımı, Malzeme Kullanımı, Tiny House on Wheels, Tiny House Movement, Manufacturer Approach, Building Envelope Design, Material Usage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Türkiye'de, COVID19 pandemisi sürecinde 'Tiny House on Wheels (THOW)' olarak adlandırılan tekerlekli küçük evlerin bilinirliği, talep ve üretimi oluşmaya ve zaman içinde de üretim hacmi artmaya devam etmektedir. Tekerlekli küçük evler, yapı ruhsatı ve imarlı arsa gerektirmemesi, boyutları itibariyle inşasının geleneksel konuta göre çok daha az maliyetli olması ve kısa sürede imal edilmesi nedeniyle birincil ve ikincil konut ihtiyacını karşılamak konusunda ön plana çıkmaktadır. Küçük ev üretici firma sayısı her geçen gün artmasına rağmen, yönetmeliklerdeki belirsizlikler, yerel yönetimler tarafından uygulanan yaptırımlar, tasarım ve üretici yaklaşımını etkilemektedir. Küçük ev üretiminde aktif olarak yer alan üreticilerin; üretim, tasarım, teknoloji, gelişme davranışı yönetmelikler tarafından şekillendiği gibi, üretici ölçeğinde de farklı malzeme, teknoloji, tasarım çözümleri hatta ekolojik, pasif ve sürdürülebilir yaklaşımları görülebilmektedir. Üretici yaklaşımını kısmen tüketici talepleri etkilese de ulusal pazar içinde küçük ev tasarım, malzeme ve teknolojisi ağırlıklı olarak yurtdışından beslenmektedir. Bu nedenle ulusal pazar davranışının mevcut durum ve yakın gelecek potansiyellerinin belirlenmesi önemlidir. Bu durum malzeme-malzeme üretimi, sistem tasarımı, teknoloji, çözüm esnekliği, verimlilik, yakın gelecekte yaşam koşullarının esnek çözülebilirliği, çevre ile uyumluluk gibi birçok konuyu yakından ilgilendirmektedir. Çalışmanın amacı; yurtdışında özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa'da halihazırda yaygın olarak tercih edilen küçük ev tipolojisinde malzeme, cephe sistemi ve iç mekân organizasyonu gibi tasarım kararlarının sosyal medya, dizi-film platformları, TV programları aracılığıyla Türkiye'deki artan kullanıcı ve üretici tercihlerini yönlendirdiği, ürünlerin tasarımında; yönetmelik, iklimsel, çevresel ve estetik açıdan üretici yaklaşımlarının ve yakın gelecek potansiyelinin belirlenmesidir. Birinci bölümde; problemin tanımı, çalışmanın amacı, kapsamı, yöntemi ve küçük evlerle ilgili yapılan literatür çalışmaları özetlenmiştir. İkinci bölümde; tekerlekli küçük evlerin tanımı, sınıflandırması, 18 yy.'dan itibaren ortaya çıkışı ve yakın geçmişe dayanan hareketin tarihçesi, ülkelere göre düzenlenmiş olan yönetmeliklerdeki yeri, yasal belirsizlikleri, bu evlere sahip olma motivasyonu, karşılaşılan zorluklar, çevresel etkileri, yapı stoğuna etkisi ve kullanım amacı araştırılmıştır. Üçüncü bölümde; yurtdışında üretilen farklı malzeme bileşenlerinden oluşan kabuk tasarımlarına sahip modeller araştırıldıktan sonra internet üzerinden web sayfaları aracılığıyla ulaşılan Türkiye'deki 48 küçük ev firma ve modelleri, üretim yeri, ölçüleri, tipolojisi, cephe rengi, taşıyıcı sistemi, iç ve dış cephe kaplama malzemesi, ısı ve su yalıtımı malzemesine göre incelenmiştir. Dördüncü bölümde; İstanbul Fuar Merkezinde gerçekleşen 'Tiny Home Show-Modüler, Mobil Prefabrik Ev ve Yapıları' fuarında firma yetkilileriyle sektörün durumu, firmaları hakkındaki bilgiler, ürünlerin tasarım ve üretim aşaması süreçlerini araştırmak için yapılan açık uçlu sorulardan oluşan anket çalışması sonucunda elde edilen bulgular, nitel veri analizi kapsamında, durum deseni yaklaşımıyla betimleme ve içerik analizi yöntemi kullanılarak, NVivo 15 yazılımı ile değerlendirilmiştir. Küçük ev hareketinde, üretici firma ürün ve anket analizi sonuçlarına göre öne çıkan konular; yaygınlaşmanın etkenleri, kullanıcı profili, sektörün durumu, iç mekân organizasyonu, malzeme seçim ve kullanım, yapısal sistem kararları, yapı malzemesi sektörüne etkiler, yönetmelikler, üretim teknolojisinin geleceği, araştırma-geliştirme yaklaşımları üzerine önemli veriler elde edilmiştir. Türkiye'de toplumun alım gücü, doğal afet ve ikincil konut ihtiyacından dolayı küçük evlerin üretimi ve kullanımının artma potansiyelinin yüksek olduğu, şehir ve bölge ölçeğinde daha fazla küçük ev yerleşim alanlarına ihtiyaç duyulduğu, güvenli, konforlu ve sağlıklı bir yaşam sunması için küçük ev hacmi göz önüne alınarak oluşturulmuş yapım standartlarını barındıran, altyapıya erişimi sağlayan, barınma amaçlı kullanımı mümkün kılan yasa ve yönetmeliklerin çıkarılması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
During the COVID-19 pandemic, the awareness, demand, and production of Tiny House on Wheels (THOW) in Turkey began to emerge and have continued to grow over time. Tiny houses on wheels have gained popularity as they do not require a building permit or zoned land that is being eligible to build on the field, are significantly more cost-effective to build than traditional houses due to their smaller size and can be produced in a short time. These factors make them an attractive option for both primary and secondary housing needs. Despite the increasing number of manufacturers in the tiny house industry, uncertainties in regulations and penalties imposed by local governments impact both design and production approaches. The design, technology, and production processes of tiny house manufacturers are shaped by regulations. Different material choices, technological solutions, and even ecological, passive, and sustainable approaches can be observed among different producers. Although consumer demands partially influence manufacturers' approaches, the Turkish tiny house market mainly follows international trends in design, materials, and technology. Understanding the current market behaviour and its future potential is essential, as this affects various aspects, including material production, system design, technological adaptability, efficiency, flexibility in future living conditions, and environmental compatibility. The aim of this study is to analyse how material choices, facade systems, and interior layout decisions—widely preferred in North America and Europe—are shaping consumer and manufacturer preferences in Turkey through social media, TV series, movies, and television programs. The study also examines how regulatory, climatic, environmental, and aesthetic factors influence design and production approaches and evaluates their future potential. The first section defines the research problem, objective, scope, methodology, and provides an overview of previous studies on tiny houses. The second section explores the definition and classification of tiny houses on wheels, their historical development since the 18th century, legal status in different countries, regulation uncertainties, motivations for owning a tiny house, challenges, environmental impacts, their effect on the housing market, and usage purposes. The third section investigates different models with shell designs made from various materials abroad and analyses 48 tiny house manufacturers in Turkey, examining their models based on production location, dimensions, typology, facade colour, structural system, interior and exterior cladding materials, and insulation materials. The fourth section presents findings from interviews conducted with company representatives at the Tiny Home Show - Modular, Mobile Prefabricated Homes and Structures (2024) fair held at the Istanbul Expo Centre. These interviews focused on sectoral insights, company information, and the design and production processes of tiny house products. The collected data was analysed using a qualitative approach through descriptive and content analysis methods with NVivo 15 software. Based on the analysis of manufacturers' products and survey results, key topics identified include the factors driving the popularity of tiny houses, user profiles, the state of the industry, interior layout preferences, material selection and usage, structural system decisions, impacts on the construction materials sector, regulations, future production technologies, and research and development approaches. The findings indicate that due to economic conditions, natural disasters, and secondary housing needs, the production and use of tiny houses in Turkey are expected to grow significantly. There is an increasing demand for dedicated tiny house settlements at city and regional scales. The study identified that to ensure safe, comfortable, and healthy living conditions, the establishment of construction standards that consider tiny house dimensions, infrastructure access, and legal regulations for permanent housing is necessary.