Deri koruyucu ve meme başı-areola bileşkesi (MAB) kayıplımastektomi ve eşzamanlı implant temelli onarım uygulanmışolan hastalarda üç boyutlu dövme uygulaması: Yöntem vehasta memnuniyetinin BREAST-Q onarım modülü iledeğerlendirilmesi
Three-dimensional tattooing application in patientsundergoing skin-sparing mastectomy and immediate implantbased reconstruction of nipple-areola complex (NAC):evaluation of method and patient satisfaction using theBREAST-Q reconstruction module
  1. Tez No: 925745
  2. Yazar: ALIRZA JAHANGIROV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ ÖMER BERKÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Deri koruyucu mastektomi, Meme başı ve areola bileşkesi, Üç boyutlu dövme, Psikososyal iyilik hali, BREAST-Q, Breast cancer, Skin-sparing mastectomy, Nipple and areola complex, Three-dimensional tattooing, Psychosocial well-being, BREAST-Q
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaçlar Meme başı – Areola Bileşkesi (MAB) çok önemli bir estetik alt ünitedir ve meme onarımında önemli bir yapı taşıdır ve onarımının yapılması hastaların duygusal açıdan kendilerini daha iyi hissetmelerinin tamamlayıcısıdır. Meme başı – Aerola Bileşkesinin cerrahi yöntem kullanılarak yapılan onarımlarında areola nekrozu, meme başı projeksiyonunun kaybolması, çökme veya lokal nekrozlar, iyileşme dönemi nedeni ile hastanın olağan yaşamından uzaklaşması ve cerrahi müdahelenin maliyeti hastaları cerrahi yöntemlerden yıllar geçtikçe daha da uzaklaştırmaktadır. Hastalara medikal dövme yöntemi kullanılarak yapılacak üç boyutlu MAB onarımının, işlem öncesi ve sonrası yapılacak BREAST-Q Onarım Modülü anket değerlendirmesi ile yöntem ve hasta memnuniyetinin araştırılması hedeflenmiştir. Hastalar ve Yöntemler Çalışmaya; Ağustos 2022 – Mart 2024 arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ve Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda deri koruyucu mastektomi ve implant temelli onarım cerrahisi geçiren hastalar, belli ölçütler ön planda tutularak dahil edilmiştir. Hastalara, üç boyutlu dövme ile MAB onarımı yapılmadan önce fotoğraflama ve BREAST-Q Onarım Modülü kullanılarak işlem öncesi anket değerlendirilmesi yapılmış ve üç boyutlu dövme ile onarım işlemi uygulanmıştır. Ardından üç ay sonra hastalar yeniden fotoğraflanmış ve BREAST-Q onarım modülü kullanılarak işlem sonrası anket değerlendirilmesi yapılmıştır. Her değişkenden elde edilen puanlar ShapiroWilk testi, Wilcoxon işaretli sıralar testi, Spearman korelasyon analizi kullanılarak incelenmiştir. Bulgular Çalışmaya 14 hasta dahil edilmiştir. Üç boyutlu dövme uygulaması öncesine göre uygulaması sonrası katılımcıların psikososyal iyilik hali (Z=-2,472; p=0,013), göğüs (Z=- 3,086; p=0,002) ve abdomen (Z=-2,395; p=0,017) bölgeleri fiziksel iyilik hali ile abdomen memnuniyet (Z=-2,992; p=0,003) düzeyinin istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığı saptandı. Katılımcıların psikososyal iyilik hali arttıkça, cinsel iyilik halinin de arttığı saptandı (r=0,704; p=0,005). Katılımcıların psikososyal iyilik hali (r=0,788; p=0,001), cinsel iyilik hali(r=0,604; p=0,022), meme memnuniyeti (r=0,680; p=0,007), bilgilendirme memnuniyeti (r=0,595; p=0,025) ve meme başı onarım memnuniyeti (r=0,695; p=0,006) ile cerrahtan memnun olma düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki varlığı olduğu saptandı. Katılımcıların yaş ile bilgilendirilme (r=0,615; p=0,019) ve meme başı onarım (r=0,585; p=0,028) memnuniyet düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki varlığı olduğu saptandı. Yaşları arttıkça katılımcıların verilen bilgilendirme ve meme başı onarımından memnun olma düzeyleri artmaktadır. Sonuç Sonuç olarak, MAB onarımı, meme onarımının olmazsa olmazıdır. Meme kanseri cerrahisi geçiren hastalar için, beden görünümünün bütüncül olarak ele alınması sağlandığında, hastaların psikososyal iyilik hallerinde belirgin düzelme olduğunu görülmektedir, bu yüzden MAB onarımı, her plastik cerrahi ekibi tarafından sevk veya çalışmamızın sonuçlarına göre hasta-hekim ilişkisini güçlendirdiği için mümkünse kendi ekibi tarafından olacak şekilde sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objectives The Nipple-Areola Complex (NAC) is a crucial aesthetic subunit of the breast and an integral component of breast reconstruction, contributing significantly to patients' emotional well-being. Surgical reconstruction of the NAC using traditional methods may lead to complications such as areolar necrosis, loss of nipple projection, depression or local necrosis, prolonged recovery periods, and increased surgical costs, thereby distancing patients from surgical interventions over time. This study aimed to investigate the method and patient satisfaction of three-dimensional NAC reconstruction using medical tattooing through preand post-procedure evaluations with the BREAST-Q Reconstruction Module. Patients and Methods The patients who underwent skin-sparing mastectomy and implant-based reconstruction surgery between August 2022 and March 2024 at the Istanbul University Faculty of Medicine, Department of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery and General Surgery, were included based on specific criteria. Prior to three-dimensional tattooing for NAC reconstruction, patients underwent pre-procedure photography and evaluation using the BREAST-Q Reconstruction Module. Subsequently, three-dimensional tattooing was performed. Patients were re-photographed three months later, and post-procedure evaluations were conducted using the BREAST-Q Reconstruction Module. Data from each variable were analyzed using the Shapiro-Wilk test, Wilcoxon signed-rank test, and Spearman correlation analysis. Results Fourteen patients were included in the study. It was found that compared to the before three-dimensional tattooing, there was a statistically significant increase in participants' psychosocial well-being (Z=-2.472; p=0.013), physical well-being in the breast (Z=-3.086; p=0.002) and abdomen (Z=-2.395; p=0.017) regions, and satisfaction with abdominal appearance (Z=-2.992; p=0.003). An increase in participants' psychosocial well-being was positively correlated with an increase in sexual well-being (r=0.704; p=0.005). There was a statistically significant and positive relationship observed between participants' psychosocial well-being (r=0.788; p=0.001), sexual well-being (r=0.604; p=0.022), breast satisfaction (r=0.680; p=0.007), satisfaction with information provided (r=0.595; p=0.025), satisfaction with NAC reconstruction (r=0.695; p=0.006), and satisfaction with the surgeon. Additionally, a statistically significant and positive relationship was found between participants' age and satisfaction with information provided (r=0.615; p=0.019), as well as satisfaction with NAC reconstruction (r=0.585; p=0.028). As age increased, participants' satisfaction levels with the information provided and NAC reconstruction also increased. Conclusion In conclusion, NAC reconstruction is indispensable in breast reconstruction. For patients undergoing breast cancer surgery, addressing body image comprehensively leads to significant improvements in their psychosocial well-being. Therefore, NAC reconstruction should ideally be performed by one's own surgical team, as our findings suggest it strengthens the patient-physician relationship.