Patent duktus arteriyozusun risk faktörlerinin ve klinik sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of risk factors and clinical outcomes of Patent ductus arteriosus
- Tez No: 925853
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Patent duktus arteriyozus, prematüre doğum, risk faktör, yenidoğan, Patent ductus arteriosus, premature birth, risk factors, newborn
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Ductus arteriyozus (DA) fetal dolaşımın bir parçası olarak pulmoner arter kökü ile aort arasındaki bağlantıyı sağlar. Doğumdan sonra akciğerlerin işlev kazanması ile beraber fizyolojik olarak kapanmasının gerçekleşmemesine patent duktus arteriyozus (PDA) denir. Yenidoğanlarda görülen en sık kardiyolojik hastalıklarındandır. Yönetimi konusunda ise literatürde görüş birliği yoktur.Çalışmamızda PDA'nın risk faktörlerini belirleyerek hastalığa yaklaşımın iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, tanımlayıcı, kesitsel olarak planlanan çalışmamızda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi'nde ve Kadın Doğum Hastanesi'nde 1 Eylül 2019 ile 31 Aralık 2020tarihleri arasında yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatmış gebelik haftası ≤ 32 hafta veya doğum ağırlığı ≤ 1500 gram altı olan 660 yenidoğan retrospektif olarakincelendi. Hastalar hemodinamik anlamlı PDA (HAPDA) olanlar (%27,6) ve olmayanlar (%72,4) şeklinde iki gruba ayrıldı. Doğum öncesi, doğumda ve doğumsonrasında risk faktörü olabilecek durumlar güncel literatüre göre veri sayısı daha geniş tutularak tarandı. Analizi IBM SPSS 26.0 (Statistical Package for Social Science) paket programıyla yapıldı. Bulgular: Doğum haftasında bir haftalık azalmanın HAPDA olma olasılığını 0,850 kat arttırdığı saptandı. Taranan doğum öncesi özellikler ile HAPDA arasındaistatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Doğum anındaki öykünün kötü olması HAPDA için risk faktörü olarak tespit edildi. Hemoglobin (HGB) ve platelet (PLT) düşüklüğü ile HAPDA arasında anlamlı ilişki olduğu görüldü. Enteral beslenmenin ertelenmesi, solunum desteği ihtiyacının fazlalığı, kan transfüzyonu almış olmak HAPDA için risk faktörü olarak anlamlı bulundu ve doğum haftası ile ağırlığı dışlanarak yapılan analizde de anlamlılıkları devam etti. Bakılan diğer prematüre yenidoğan hastalıklarının varlığı HAPDA olan grupta daha yüksek saptandı. Cinsiyet ve fototerapi HAPDA için risk faktörü olarak görülmedi. Lojistik regresyon analizinde HAPDA varlığının eritrosit süspansiyonu (ES) alanlarda 3,651 kat, taze donmuş plazma (TDP) alanlarda 1,999 kat fazla olduğu saptandı. Toplam mekanik ventilatörde bir gün fazla kalmanın HAPDA'nın 1,030 kat fazla görülmesiyle ilişkili bulundu. Sonuç: Bulgularımız PDA'nın morbiditelerini ve mortalitesini azaltması konusunda yol göstericidir. Kanıt düzeyinin artması için farklı merkezlerin verileriyle yapılacak meta analiz çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The ductus arteriosus serves as a connection between the pulmonary artery root and the aorta as part of fetal circulation. When the lungs assume function after birth, the DA is expected to close physiologically; failure to do so is termed patent ductus arteriosus (PDA). PDA is one of the most common cardiac conditions observed in neonates. There is no consensus in the literature regarding its management. This study aimed to improve the approach to the disease by identifying the risk factors associated with PDA. Materials and Methods: In this single center, descriptive, cross sectional study, data from 660 neonates admitted to the neonatal intensive care unit between 01.09.2019 and 31.12.2020, were retrospectively examined at the Children's Hospital and the Maternity Hospital of Ankara Bilkent City Hospital, Health Sciences University. all neonates had either a gestational age ≤32 weeks or a birth weight ≤1500 grams. The patients were divided into two groups: those with hemodynamically significant PDA (HSPDA) (27.6%) and those without (72.4%). Potential risk factors in the prenatal, perinatal, and postnatal periods were evaluated with a broader data set in accordance with current literature. Data analysis was performed using IBM SPSS 26.0. Results: It was determined that a one-week decrease in gestational age increased the likelihood of HSPDA by a factor of 0.850. No statistically significant difference was found between the evaluated prenatal characteristics and HSPDA. Negative outcomes following birth were identified as a risk factor for HSPDA. There was a significant relationship between low hemoglobin and platelet levels and HSPDA. Delayed initiation of enteral feeding, increased need for respiratory support, and having received a blood transfusion were found to be significant risk factors for HSPDA, with these associations remaining significant even after excluding gestational age and birth weight from the analysis. Additionally, the presence of other prematurity related neonatal diseases was higher in the HSPDA group. Gender and phototherapy were not considered risk factors for HSPDA. Logistic regression analysis revealed that the presence of HSPDA was 3.651 times more likely in patients receiving erythrocyte suspension and 1.999 times more likely in those receiving fresh frozen plasma. Moreover, each additional day on mechanical ventilation was associated with a 1.030 fold increase in the occurrence of HSPDA. Conclusion: Our findings provide guidance for reducing the morbidity and mortality associated with PDA. To increase the level of evidence, meta-analyses using data from different centers are needed.