2014-2017 yılları arasında yenidoğan yoğun bakım ünitemizde takip edilen ileri derecede düşük doğum ağırlıklı bebeklerin mortalite ve morbidite verilerinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of mortality and morbidity data of high-grade low birth weight infants followed by our newborn intensive care unit between 2014-2017
- Tez No: 517789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR ŞERAFETTİN TEKGÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İleri derecede düşük doğum ağırlıklı preterm bebekler, prematürite, morbidite, mortalite, patent duktus arteriyozus, yüksek rakım, Extremely low birth weight preterm infants, prematurity, morbidity, mortality, patent ductus arteriosus, high altitude
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET 2014-2017 Yılları Arasında Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde Takip Edilen İleri Derecede Düşük Doğum Ağırlıklı Bebeklerin Mortalite ve Morbidite Verilerinin Retrospektif Analizi Giriş ve Amaç: Gelişen teknoloji ve bakım kaltesinin artması çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerin artmış yaşama oranları daha fazla morbiditeyi de beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada prematüre bebeklerde mortalite ve morbiditenin önemli nedenlerinden olan respiratuar distres sendromu (RDS), bronkopulmoner displazi (BPD), nekrotizan enterokolit (NEK), prematüre retinopatisi (ROP), intrakraniyal kanama (İKK), patent duktus arteriozus (PDA) gibi prematürite sorunlarının değerlendirilmesi; risk faktörleri, demografik veriler, klinik bulgular ve birbirleriyle ilişkisinin; aynı zamanda patent duktus arteriozusun yüksek rakım ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak düzenlenen bu çalışmaya, Ağustos 2013 ve Ekim 2017 tarihleri arasında 2.5 mm) idi. Çalışmamızda PDA sıklığı % 58,5 (117 bebek) ile 2010 NICHD verilerine göre %47 olarak belirtilen PDA insidansından yüksekti. Bu durum yüksek rakıma bağlı oksijen basıncının düşük olmasına bağlandı. Patent duktus arteriyozus sıklığı prematüre bebeklerde doğum ağırlığı ve haftası azaldıkça arttığı görüldü. Tüm izlemler boyunca HAPDA olduğu tespit edilen ve PDA kapatma tedavisi verilen 114 bebeğin 86'sında (%72,8) PDA kapandı, kapanmayan 28 bebekten 21 tanesine (%10,5) de cerrahi ligasyon uygulandı. Hemodinamik anlamlı PDA medikal kapatma tedavisine yanıtının oral ibuprofen ve intravenöz parasetamol gruplarında benzer olduğu ve kapanma oranlarının literatür ile uyumlu olduğu görüldü. Hemodinamik anlamlı PDA kapatma tedavisi alan tüm hastalarda doğum ağırlığı ve gestasyon haftası için tedaviden fayda gördüğü bir eşik değeri bulmak amacıyla ROC eğrisi yaptık. 0,671 duyarlılık ve 0,539 seçicilikte gestasyon haftası için eşik değeri 27,50 hafta , 0,647 duyarlılık ve 0,522 seçicilikte doğum ağırlığı için eşik değeri 842,50 gr olarak bulundu. Bu eşik değerlerinin duyarlılık ve seçicilikleri istenen seviyelerde idi. Bu sonucun kapatma tedavisinden fayda görme noktasında öngörü sağlayacağı ve 27,5 hafta veya 842,50 gr altındaki bebeklerde PDA'nın tedaviye dirençli olabileceği kanısındayız. Literatürde tedavi başarısızlığı için doğum haftasının ve doğum kilosunun düşük olmasının önemli olduğu literatürde bildirilmektedir, ancak literatürü taradığımızda eşik değer belirtilen bir çalışma bulunmamaktadır. Sonuç: Ülkemizde, artan morbidite oranlarını önlemek için öncelikli olarak yapılması gereken mevcut koşullarda morbidite sıklığının bulunması, risk faktörlerinin ortaya konmasıdır. Çalışmamız, morbiditelerin önlenmesinde ilk adım olan epidemiyolojik veriyi bölgemiz açısından ayrıntılı olarak ortaya çıkarmıştır. Bundan sonraki hedefimiz belirlenen risk faktörlerine yönelik teşhis ve tedavi yöntemlerinin takip edilmesi ve uygulanması olmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Retrospective Analysis of Mortality and Morbidity Data of High-Grade Low Birth Weight Infants Followed by Our Newborn Intensive Care Unit between 2014-2017 Introduction and Purpose: The increase in the number of technologically advanced care and the increase in the survival rate of infants with very low birth weight have brought about more morbidity. In this study, prematurity problems such as respiratory distress syndrome (RDS), bronchopulmonary dysplasia (BPD), necrotizing enterocolitis (NEC), premature retinopathy (ROP), intracranial hemorrhage (IKK) and patent ductus arteriosus (PDA) which are important causes of mortality and morbidity in premature infants are evaluated; risk factors, demographic data, clinical findings, and interrelationships; it was also aimed to investigate the relationship of patent ductus arteriosus to high altitude. Material and Method: Between August 2013 and October 2017, 200 extremely low birth weight preterm infants born , 2.5 mm). The frequency of PDA in our study was higher than the PDA incidence of 58.5% (117 babies) and 47% according to 2010 NICHD data. This is due to the low rate of high oxygen pressure. The frequency of patent ductus arteriosus was found to be increased in premature babies as the birth weight and the week decreased. In all of the follow-ups, surgical ligation was applied to 21 (10.5%) out of 28 unblocked infants who closed the PDA in 86 (72.8%) of 114 babies who were found to be hemodynamic significant PDA and who had PDA closure treatment. It was observed that the response to haemodynamic PDA medical closure treatment was similar in the oral ibuprofen and intravenous paracetamol groups and that the closure rates were compatible with the literature. We performed a ROC curve to find a threshold value for treatment benefit for birth weight and gestational week in all patients who received hemodynamic significant PDA occlusion therapy. The threshold value for gestation week was 0.757 sensitivity and 0.539 sensitivity, and the threshold value for birth weight was found to be 842,50 gr for 27,50 weeks, 0,647 sensitivity and 0,522 selectivity. The sensitivity and selectivity of these thresholds were of the desired levels. We believe that this result will provide a benefit in terms of benefit from closure therapy and that the PDA may be resistant to treatment in infants under 27.5 weeks or 842.50 g. It is reported in the literature that it is important that the birth week and birth weight are low for treatment failure, but, there is no study with a threshold value when we search the literature. Conclusion: In our country, the prevalence of morbidity in the current conditions which need to be done primarily to prevent increasing morbidity rates is to determine the risk factors. Our study revealed in detail the epidemiological data, which is the first step in prevention of morbidities, in terms of our region. The aim of our next goal should be to follow and implement diagnostic and therapeutic methods for identified risk factors.