Gaziantep şehrinde Suriyeli sığınmacıların mekansal etkileri
The spatial effects of Syrian immigrants of Gaziantep city
- Tez No: 925855
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT ZAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Göç, Sığınmacı, Mekân, Mekânsal Etki, Gaziantep, Suriyeli Sığınmacılar, Migration, Refugee, Space, Spatial Effect, Gaziantep, Syrian Refugees
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Suriyeli sığınmacıların Gaziantep şehrindeki mekânsal etkilerini belirlemeye yönelik bu çalışma, nitel desenli betimsel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. İlgili kurumlardan alınan veriler ve belgeler, farklı meslek gruplarında çalışanlarla, şehir halkıyla ve sığınmacılarla yapılmış olan yarı yapılandırılmış mülakat çalışmalarıyla, şehrin muhtelif bölgelerinde mekânsal kullanımına ait fotoğraflar ve gözlemler ile birincil kaynaklardan veri elde edilmiştir. Çalışmada 20 Suriyeli sığınmacı ve 32 yerel halkla yarı yapılanmış mülakat soruları ile görüşmeler sağlanmıştır. Ayrıca birçok resmi kurum yetkilisi ile görüşme yapılmıştır. Elde edilen veriler MAXQDA nitel veri analiz programı ile analiz edilerek, coğrafi ilkeler bağlamında yorumlanmıştır. Sığınmacıların, kentsel kullanım alanında mekânsal etkilerine dair sonuçlar ortaya konululmuştur. Çalışma sonucunda, 10 yıldan daha uzun süredir sığınmacı barındıran Gaziantep şehri, her konuda mekânsal bir değişime uğradığı, şehrin genel görütüsünün ve şehirde yaşayan yerel halkın kente ve göçe olan algısının değiştiğini ortaya konulmaktadır. Şehrin bazı mekânlarının Anadolu kentlerine değil de daha çok Ortadoğu kentlerini andıran manzaralara sahip olduğu görülebilmektedir. Bu mekânsal değişimin sadece görüntü ve algıdan ibaret olmadığı hem kültürel, hem sosyal hem de ekonomik olarak kendini gösterdiği sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, which aims to determine the spatial effects of Syrian asylum-seekers in Gaziantep, is designed as a qualitative descriptive study. Data and documents from relevant institutions, semi-structured interviews with different professional groups, city residents and asylum seekers, photographs and observations of spatial use in various parts of the city were obtained from primary sources. In the study, 20 Syrian asylum seekers and 32 local people were interviewed with semi-structured interview questions. In addition, many officials of official institutions were interviewed. The data obtained were analyzed with MAXQDA qualitative data analysis program and interpreted in the context of geographical principles. The results on the spatial effects of asylum seekers on the urban space are presented. As a result of the study, it is revealed that the city of Gaziantep, which has been hosting refugees for more than 10 years, has undergone a spatial change in every aspect, the general view of the city and the perception of the local people living in the city towards the city and migration have changed. It can be seen that some parts of the city have landscapes more reminiscent of Middle Eastern cities rather than Anatolian cities. It is concluded that this spatial change does not only consist of appearance and perception, but also manifests itself culturally, socially and economically.