Rüzgâr türbinlerinin kanat görüntülerinden derin öğrenme tabanlı hasar tespiti ve sınıflandırması
Deep learning based defect detection and classification from wind turbine blade images
  1. Tez No: 925875
  2. Yazar: BİLGEHAN UYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDOĞAN SAVRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü İşleme, Derin Öğrenme, YOLOX, Doğruluk Oranı, Rüzgâr Türbinleri, Hasar Tespiti, Image Processing, Deep Learning, YOLOX, Accuracy, Wind Turbines, Damage Detection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tezde, rüzgâr türbin kanatlarında meydana gelen hasarların, görüntü işleme ve derin öğrenme yöntemleri kullanılarak otomatik olarak tespit edilmesi ve sınıflandırılması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, Mendeley veri seti gibi çeşitli kaynaklardan elde edilen türbin görüntüleri üzerinde hasar türleri etiketlenmiştir. Veri önişleme adımlarında, sınır kutusu formatına dönüştürülmüş ve model mimarileriyle eğitime uygun hale getirilmiştir. Çalışmada, Bölgesel Tabanlı Evrişimli Sinir Ağları (RCNN), YOLO ailesine ait YOLOv3, YOLOv4 ve YOLOX modelleri kullanılmıştır ve yüksek doğruluk oranları hedeflenmiştir. Aralarından en yüksek performans YOLOX ile elde edilmiştir. Model eğitimi sürecinde, 100'den fazla görüntülük bir eğitim veri seti ve optimize edilmiş hiper parametrelerle, türbin kanatlarında aşınma, hasarlı, kenar hasarı ve kirlilik gibi hasar türleri ve temiz yüzeyler gibi sınıflar başarıyla sınıflandırılmış ve tespit edilmiştir. Doğruluk oranı, F1 skoru ve hassasiyet gibi ölçütler değerlendirilmiş, modellerin performansı detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. YOLOX modeliyle gerçekleştirilen eğitim süreci sonrası test veri seti sonucunda, %95,56 doğruluk oranı elde edilmiştir. Bu sonuç, hem modelin performansının yüksek olduğunu göstermekte hem de rüzgâr türbin kanatlarının hasar tespiti ve sınıflandırılması süreçlerinde derin öğrenme tabanlı yaklaşımların etkili bir çözüm sunduğunu kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to automatically detect and classify damages occurring on wind turbine blades using image processing and deep learning methods. In the study, damage types were labeled on turbine images obtained from various sources, such as the Mendeley dataset. During the data preprocessing steps, the images were converted into a bounding box format and prepared for training with model architectures. Region-Based Convolutional Neural Networks (RCNN) and models from the YOLO family, including YOLOv3, YOLOv4, and YOLOX, were utilized in the study, aiming for high accuracy rates. Among these, the highest performance was achieved with YOLOX. During the model training process, a training dataset of over 100 images and optimized hyperparameters were used to successfully detect and classify damage types such as erosion, damaged areas, edge damage, and contamination, as well as clean surfaces. Metrics such as accuracy, F1 score, and precision were evaluated, and the models' performances were analyzed in detail. Following the training process conducted with the YOLOX model, a test dataset accuracy of 95.56% was achieved. This result demonstrates the high performance of the model and proves that deep learning-based approaches provide an effective solution for damage detection and classification of wind turbine blades.