Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı almış çocuklara yönelik müzik etkinlikleri: Bir eylem araştırması
Music activities for children diagnosed with attention deficit and hyperactivity disorder: An action research
  1. Tez No: 926002
  2. Yazar: NİMET SENA TEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN CÜCEOĞLU ÖNDER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: DEHB, Eylem Araştırması, Kazanımlar, Müzikal Davranış
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, araştırmacı tarafından hazırlanan müzik etkinliklerinin, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanısı almış çocuklara uygulanarak, bu etkinliklerin çocukların müzikal davranışlarına etkisini ve müzik etkinliklerine katılım durumlarını incelemektir. Araştırmada, nitel araştırma desenlerinden eylem araştırması kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak kişisel bilgi formu, yarı yapılandırılmış görüşme formları, araştırmacı ve öğretmen günlükleri, ses ve video kayıtları ile dereceleme ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada Millî Eğitim Bakanlığı İlkokul 2. sınıf müzik öğretim programından dört öğrenme alanı ve bu alanlara ilişkin 9 kazanım belirlenmiştir. Bu kazanımlara yönelik 12 haftalık eylem planları hazırlanmış, hiç müzik eğitimi almamış 7-9 yaş aralığındaki DEHB tanısı almış 5 çocuk üzerinde uzman bir müzik öğretmeni tarafından uygulanmıştır. Uygulamalar sırasında araştırmacı ve uygulayıcı öğretmen her hafta günlük tutarak notlar almışlardır. 12 haftalık öğrenme-öğretme sürecinin tamamı kamera ile kaydedilmiştir. Eylem planlarının uygulanması sürecinde gerçekleştirilen etkinlikler ayrıntılı bir biçimde yazıya dökülmüş, verilerin geçerliğini ve güvenilirliğini artırmak amacıyla kamera kayıtlarından yararlanılmış, öğretmen ve araştırmacı günlüklerinden doğrudan alıntılar yapılmıştır.12 haftalık uygulamadan, 1., 4., 7., 10. ve 12. haftalara ait uygulamalar süreç değerlendirmesi yapılarak, kamera kayıtları dört alan uzmanı tarafından izlenmiş, dereceleme ölçeği üzerinde puanlanmıştır. Değerlendirmeciler arasındaki tutarlılık Kendall'ın W uyum katsayısı ile incelenmiş ve dört puanlayıcı arasındaki uyumun .625 (p <.05) olduğu bulunmuştur. Dereceleme ölçeğinin analizinde ise her bir çocuğun dört puanlayıcıdan aldığı puanların ortalaması ve standart hatası hesaplanarak, R 4.4.1 (R Core Team, 2024) üzerinde ggplot2 (Wickham, 2016) paketi kullanılarak görselleştirilmiştir. Uygulama sonrasında çocuklarla ve aileleri ile görüşmeler yapılmış, elde edilen veriler, betimsel analiz yaklaşımı kullanılarak analiz edilmiştir. Çocukların ve ailelerinin görüşme sorularına verdikleri yanıtlar herhangi bir genelleme yapılmaksızın olduğu gibi aktarılmış ve özgün halleriyle veriler sunulmuştur. Araştırmada, DEHB tanısı almış çocuklara yönelik uygulanan müzik etkinliklerinin çocukların müzikal davranışlarına olumlu etkiler sağladığı, uygulama sürecinde, DEHB semptomlarının fazla gözlemlenmediği, bu durumun gerçekleştirilen etkinliklerin çocukların hareket gereksinimlerini karşılamasıyla ilişkili olduğu, müzikal anlamda birden fazla yönergeyi yerine getirebildikleri, dinleme-söyleme, müziksel algı ve bilgi edinme, müziksel yaratıcılık ve müzik kültürü öğrenme alanlarında gelişim gösterdikleri ve uygulama sonrasında gerçekleştirilen görüşmeler doğrultusunda, müzik etkinliklerinin çocukların öz denetim, sosyal beceri ve özgüven gelişimine önemli katkılar sağladığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the impact of musical activities prepared by the researcher and performed on children diagnosed with ADHD (Attention-deficit and hyperactivity disorder) and their attendance to those musical activities. Action research, one of the qualitative research designs, was used in this research. In addition to this personal information forms, semi-structures interview forms, researcher and teacher diaries, audio and video recordings and rating scales were used as data collection tools. Four learning areas and nine acquisitions related to those areas of a 2nd grade music curriculum approved by the Ministry of Education in Turkey have been determined. According to these acquisitions an action plan of twelve weeks has been organized and performed by a qualified teacher on five students with the criterion of never having a musical education before, being diagnosed with ADHD and being aged of 7-9 years. During the applications, the researcher and the teacher kept a diary and took notes every week. The entire twelve-week learning-teaching process was recorded with a camera. The activities carried out during the implementation of the action plans were written down in detail, camera recordings were used to increase the validity and reliability of the data, and direct quotations were made by the teacher and researcher diaries. The applications of the 1st, 4th, 7th, 10th and 12th weeks of the twelve-week application were evaluated and the camera recordings were watched by four field experts and scored on a rating scale. Consistency between evaluators was examined with Kendall's W agreement coefficient and the agreement between four raters was found to be .625 (p<.05). In the analysis of the rating scale, the mean and standard error of the scores received by each student from four raters were calculated and visualized using ggplot2 (Wickham, 2016) package on R 4.4.1 (R Core Team,2024). After the application, meetings were held with the students and their parents, and the data obtained was analyzed using the descriptive analysis approach. The answers given to the interview questions by the students and their parents were reported in their original form without any generalizations. As a result, it was concluded that the musical activities applied to students diagnosed with ADHD had positive effects on the children's musical behavior and that ADHD symptoms were less observed during the application process. Furthermore, this situation was related to the activities carried out in meeting the movement needs of these students. These students could fulfill more than one musical instruction, and they showed development in the areas of listening-singing, musical perception, knowledge acquisition, musical creativity and learning music culture. Additionally, in line with the interviews held after the application, musical activities made significant contributions to the development of the student's self-control, social skills and self-confidence.