Okul öncesi dönemde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı alan ve almayan çocuklarda bilişsel becerilerinin karşılaştırılmalı incelenmesi
Comparative investigation of cognitive skills in children diagnosed without attention and hyperactivity disorder in preschool
  1. Tez No: 599002
  2. Yazar: ÜLKÜN EKEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM ZEYNEP METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: DEHB, Şema, Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Bilişsel Davranışçı Terapi, ADHD, Schema, Early Mismatched Schemas, Cognitive Behavioral Therapy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, erken çocukluk döneminde başlayıp , erişkinlik döneminde de devam eden, gelişimsel bir sendromdur. Araştırmanın evrenini, Bursa sınırları içinde yaşayan, DEHB tanısı çocuk ruh sağlığı uzmanı tarafından konulmuş çocuklar ile DEHB tanısı almamış okul öncesi çocuklardan (150 kişi) oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket kişisel bilgi formu ve bilişsel becerileri belirlemeye yönelik formdan oluşmaktadır. Verilerin analizi sürecinde SPSS 20.00 programı kullanılmıştır. Anket formunda bulunan her bir soru kendi bölümü içerisinde ayrı ayrı frekans ve yüzde analizine tabi tutulmuştur. Araştırma hipotezlerinin sınanması için ANOVA ve bağımsız t-test tekniklerinden yararlanılmıştır. DEHB Tanı almış çocuklarda işitsel algının tanı almamış çocuklara göre yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Attention Deficit Hyperactivity Disorder is a developmental syndrome that begins in early childhood and continues during adulthood. The population of the study consisted of children who were diagnosed with ADHD by psychiatrists and preschool children (150 people) who were not diagnosed with ADHD. A questionnaire was used as a data collection tool. The questionnaire consists of a personal information form and a form for determining cognitive skills. SPSS 20.00 program was used for data analysis. Each question in the questionnaire was subjected to frequency and percentage analysis separately within its own section. ANOVA and t-test techniques were used to test the research hypotheses. It was determined that auditory perception was higher in children with ADHD than children without ADHD.