Üsküdar Kadısı Ali Nureddin Yüce'nin 'Envâru'l-hamîd fî fıkhi ehli't-tevhîd' adlı eserinin aile hukuku bölümünün notlarla sadeleştirilmesi
Simplification of the family law section of Üsküdar judge ali Nureddin Yüce's work named 'Envâru'l-hamîd fî fikhi Ehli't-tevhîd' with notes
- Tez No: 926104
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN PALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ali Nurettin Yüce, Envâru'l-Hamîd Fî Fıkhi Ehli't-Tevhîd, İlmihal, İslam Hukuku, Aile Hukuku, Nikâh, Talâk, Ali Nurettin Yüce, Envâru'l-Hamîd Fî Fıkhi Ehli't-Tevhîd, Catechism, Islamic Law, Family Law, Marriage, Divorce
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Osmanlı son dönem müelliflerinden Ali Nurettin Efendi, hem insanların dini bilgiye kolay ulaşmasını sağlamak hem de kendisinin gelecekte hayırla anılması maksadıyla ve çevresindeki ilim insanlarının da teşviki ile bir ilmihal eseri kaleme almış ve bu esere“Envâru'l-Hamîd Fî Fıkhi Ehli't-Tevhîd”adını vermiştir. Bu eser yaklaşık iki yılda tamamlanmış ve üç ciltten oluşmaktadır. Eserin muhtevası "taharet, namaz, zekât, oruç, hac, nikâh, talak ile kerahiyye ve istihsan olmak üzere sekiz bölümdür. Bu çalışmanın giriş bölümünde çalışmanın konusu-önemi ve amaç-yöntemi belirtildikten sonra birinci bölümde Ali Nureddin Efendi'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilecek ve mezkûr eser tanıtılacaktır. İkinci bölümde ise eserin aile hukuku bölümünü oluşturan nikâh ve talak konuları günümüz Türkçesiyle sadeleştirilecek ve günümüz akademik çalışmalarına uygun bir şekilde referanslaştırılarak eserde verilen bilgilerin kaynakları tespit edilecektir. Ayrıca gerek görüldüğü yerde dipnotlarla konulara açıklık getirilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT One of the prominent authors of the late Ottoman period, Ali Nurettin Efendi, wrote a religious guide titled“Envâru'l-Hamîd Fî Fıkhi Ehli't-Tevhîd”with the dual purpose of making religious knowledge easily accessible to people and ensuring that he would be remembered fondly in the future. Encouraged by scholars around him, Ali Nurettin Efendi completed this work in approximately two years, producing a three-volume series. The content of the work is divided into eight sections, covering purification, prayer, almsgiving, fasting, pilgrimage, marriage, divorce, and the issues of reprehensibility and approval. The introduction of this study outlines the topic's significance, purpose, and methodology. In the first chapter, information about Ali Nurettin Efendi's life and works will be provided, along with an introduction to the aforementioned work. The second chapter will focus on the sections dealing with family law, specifically marriage and divorce, translating these topics into contemporary Turkish. Furthermore, the sources of the information provided in the work will be identified and referenced in accordance with modern academic standards. Footnotes will be added where necessary to clarify the topics.