Şafiî mezhebine göre ibadetlerde ihtiyat uygulaması
The practice of caution in worship according to the Shafi'i school
  1. Tez No: 926122
  2. Yazar: BURHAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN PALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, Fıkıh, Hukuk, Hüküm, Şâfi'î, Mezhep, İbade, Islam, Fiqh, Law, Ruling, Shafi'i, School, Worship, Prudence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, ibadetler alanında ihtiyat uygulamalarını konu edinmektedir. Bu çerçevede konu Şafii mezhebiyle sınırlandırılmıştır. Gerektiğinde diğer görüşlere de yer verilmiştir. Konunun temel amacı, kendisine sıklıkla atıflar yapılan ihtiyat kuralının ibadetlerdeki etkisini Şafii mezhebi örnekliğinde gerekçeleriyle birlikte ortaya koymaktır. İhtiyati davranış, kişinin dini ve hukuki sorumluluklarını tam olarak yerine getirebilmesi için belirsizlik ve şüphe durumlarında tedbirli davranmasını ifade eder. İnsan hayatında karşılaşılan olaylar ve durumlar her zaman siyah ve beyaz olmayabilir. Zaman zaman gri alanların bulunması büyük ölçüde eşyanın tabiatında var olan bir olgudur. Böylesi durumlarda Müslüman bireyin Allah'a karşı dini/hukuki sorumluluklarını tam olarak yerine getirmiş olmanın rahatlığına erişmesi için bunu sağlayacak tarzda ihtiyatlı davranmanın dinen ve hukuken lüzumuna vurgu yapılmıştır. Çalışmada tümevarım ve tümdengelim yönteminin yanı sıra tahlil yöntemi uygulanmıştır. İhtiyatın ana sebebinin şüpheli durumlar olduğu, bu durumlarda ihtiyatlı davranmanın gerekliliği hususunda bütün fukahânın aynı kanaatte olduğu, fakat her şüpheli durumda uygulanıp uygulanmayacağı hususunda farklı yaklaşımları olduğu, Diğerlerinde olduğu gibi Şafii mezhebinde de ibadetler konusunda ihtiyata önem verildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the application of prudence in the context of worship, particularly within the Shafi'i school of thought, while also referencing other views when necessary. The main goal is to elucidate the impact of the principle of prudence in worship practices as exemplified by the Shafi'i school, along with the reasons behind it. Prudent behavior involves acting cautiously in situations of uncertainty and doubt to fully meet one's religious and legal responsibilities. Since life events are not always clear-cut, it is emphasized that a Muslim should act prudently to achieve peace of mind by fulfilling their religious and legal duties to God. The study employs inductive, deductive, and analytical methods. It concludes that the primary reason for prudence is the presence of doubtful situations, and all jurists agree on the necessity of cautious behavior in such cases. However, there are varying approaches regarding its application in every doubtful situation. Like other schools, the Shafi'i school also places significant importance on prudence in worship practices.