Mutaffifin suresi'nin konulu sure tefsiri açısından incelenmesi
Investigation of surah al-Mutaffifin in terms of thematic i̇nterpretation
  1. Tez No: 926123
  2. Yazar: ELİF TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA BİLGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Konulu Tefsir, Sure Tefsiri, Mutaffifin Suresi, Qur'an, Tafsir, Thematic Exegesis, Surah Interpretation, Al-Mutaffifin Surah
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İslam tarihi boyunca Kur'an'ın yüzlerce tefsiri yapılmıştır. Hz. Peygamber'in vefatını müteakip, tefsir ilmi gelişmeye başlamış ve zaman içinde kayda değer bir literatür oluşmuştur. Kur'an'ın anlaşılması bağlamında ilim ile meşgul olanlara geniş bir araştırma alanı açılmıştır. Günümüzde tefsir literatürü çok yönlü bilimsel çalışmalar yapma potansiyeline ulaşmıştır. Klasik dönemde İslami ilimlerin her alanına dair eser yazanlaryetişmesine rağmen çağdaş dönemde bu nitelikte alimler maalesef pek yetişmemektedir. Bu nedenle günümüz dünyasında ihtisaslaşma/branşlaşma daha çok önem kazanmaya başlamıştır. Branşlaşma daha çok günümüz İslam araştırmalarında da kendini göstermektedir. Bu çalışmada konulu Kur'an çalışmaları bağlamında Kur'an'ın seksen üçüncü (83.) suresi olan Mutaffifîn suresini ele aldık. Öncelikle konulu sure tefsiri hakkında bilgi verdik. Söz konusu surenin genel bir tanıtımını yaptık. Bazı Kur'an ilimleri açısından sureyi değerlendirdik. Kur'ân ilimleri kapsamında 'Esbâbü'n-Nüzûl, Müteşâbihu'l-Kur'ân, Garibu'l Kuran, Mübhemâtü'l Kur'ân, Münasebetü'l Kuran, Vücûh ve Nezâir, Belağat İlmi ve Fezâilu'l-Kur'ân' konularını esas aldık. Üçüncü bölümde, surenin konu bütünlüğünü esas aldık ve ayet gruplarının konu bağlamını inceledik ve bu ayet gruplarının birbiriyle münasebetini inceledik. Ayrıca surenin önceki ve sonraki sure ile münasebetine de yer verdik.
Özet (Çeviri)
Throughout Islamic history, hundreds of tafsirs (interpretations) of the Qur'an have been written. After the death of Prophet Muhammad (PBUH), the science of tafsir began to develop, and over time, a significant body of literature was formed. This opened a broad field of research for those engaged in the study of the Qur'an's meaning. Today, the tafsir literature has reached the potential for multifaceted scholarly work. Although scholars in the classical period wrote works in all areas of Islamic sciences, unfortunately, such scholars are rarely found in the contemporary period. For this reason, specialization has gained increasing importance in the modern world. Specialization is also evident in contemporary Islamic studies. In this study, we focused on the 83rd surah of the Qur'an, Mutaffifin, in the context of thematic Qur'anic studies. Firstly, we provided information about the thematic interpretation of the surah. We presented a general introduction to this surah and evaluated it in terms of certain Qur'anic sciences. We focused on the topics of Asbâbu'n-Nuzûl (Reasons for Revelation), Müteşâbihu'l-Qur'an (Ambiguous Verses of the Qur'an), Garibu'l-Qur'an (Unusual Words in the Qur'an), Mübhemâtü'l-Qur'an (Unclear Passages of the Qur'an), Münasebetü'l-Qur'an (Relations of the Qur'an), Vücûh ve Nezâir (Variants and Parallels), Belağat İlmi (Science of Eloquence), and Fezâilu'l-Qur'an (Merits of the Qur'an). In the third section, we focused on the thematic unity of the surah and examined the contextual relationship of the verses, as well as the connection of this surah with the previous and subsequent surahs.