Hurufat defterlerine göre akşehir vakıf eserleri
Endowment works of akşehir according to Hurufat notebooks
  1. Tez No: 926128
  2. Yazar: ARZI ÜLKÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAKİR TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hurufat Defterleri, Akşehir, Mahalle, Vakıf, Hurufat Notebooks, Akşehir, Neighbourhood, Endowment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu tez, Hurufat defterlerini kullanarak Akşehir'in vakıf eserlerini kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Vakıf Kayıtları Arşivi'nde“Elif Harfi Anadolu”defterlerinin 22 tanesinde Akşehir Hurufat kayıtları bulunmaktadır. Bu kayıtlar H. 1102-1250/ M.1690-1839 tarihleri arasında kaydedilmiştir. Çalışmamızda bu defterler günümüz Türkçesine çevrilerek vakıf eserleri hakkında aydınlatıcı bilgiler elde edilmiştir. Araştırma neticesinde, yaklaşık yüz elli yıllık bir zaman aralığında Akşehir merkez kazası, mahalleleri ve köylerindeki vakıf eserlerinin isimleri, kurucuları, faaliyet tarihleri, bu eserler için gelir sağlayan vakıflar ile birlikte, bahsedilen dönemde yapılan atamalar, bu atamaların hangi alanlarda gerçekleştiği, atananların görev süreleri, aldıkları yevmiye ve atanma şartları, görevlerin boşalma nedenleri gibi konularda ayrıntılı bilgilere ulaşılmıştır. Ayrıca, önemli bir nokta olarak, günümüzde mevcut olmayan ve diğer kaynaklarda da herhangi bir veri bulunmayan köy adı ve vakıf eseri hakkında yeni bilgilere ulaşılmıştır. Böylece, tarihin karanlık köşelerinde gizli kalmış birçok vakıf eserleri bu çalışma sayesinde gün yüzüne çıkarılarak, şehir tarihi alanında Hurufat belgelerinin önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to comprehensively examine the endowment vakıf works of Akşehir using the Hurufat Notebooks. In the Archives of the General Directorate of Foundations, there are Hurufat records of Akşehir in 22 of the“Elif Harfi Anadolu”notebooks. These records were documented between 1102-1250 AH / 1690-1834 AD. In our study, these notebooks have been translated into contemporary Turkish, providing enlightening information about the endowment works. As a result of the research, detailed information was obtained regarding the names of endowment artifacts, their founders, the dates of their activities, the endowments providing income for these artifacts, and the appointments made during the specified period in Akşehir's central district, neighborhoods, and villages over approximately one hundred and fifty years. This includes the fields in which appointments occurred, the durations of the appointed individuals' terms, their daily wages, conditions of appointment, and reasons for vacancies in the positions. Additionally, a significant finding was the discovery of new information about many village names and endowment artifacts that no longer exist today and for which no data can be found in other sources. Thus, this study has brought to light endowment artifacts hidden in the dark corners of history, emphasizing the importance of the Hurufat documents in urban historical research.