Kula-Salihli Jeoparkı'nı ziyaret eden turistlerin bilim turizmi kapsamında seyahat motivasyonlarının ölçülmesi
Measuring travel motivation of tourists visiting Kula-Salihli Geopark within the scope of science tourism
  1. Tez No: 926168
  2. Yazar: NAGEHAN SELVİ UÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAR KIVANÇ KAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim Turizmi, UNESCO, Jeopark, Jeoturizm, Seyahat Motivasyonu, Turist Profili, Science Tourism, UNESCO, Geopark, Geotourism, Travel Motivation, Tourist Profile
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bilim turizmi, doğal, tarihi ve kültürel çekicilikleriyle öne çıkan destinasyonlar arasında önemli bir yer tutmaktadır. Her yıl milyonlarca turist, yeni yerler keşfetmek ve bilgi edinmek amacıyla bu tür destinasyonlara seyahat etmektedir. Bu bağlamda, korunan doğal alanların potansiyellerinin doğru bir şekilde belirlenmesi büyük önem taşır. Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı, bilim turizmi açısından dikkat çeken bir destinasyon olup, bu çalışmada jeoparkın bilim turizmi potansiyeli incelenmiştir. Ziyaretçilerin seyahat motivasyonları ve parktaki doğal ile kültürel çekicilikler, bilim turizmi açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu çalışma, yerli turistlerin seyahat motivasyonlarını ve turist profillerini inceleyerek, bilim turizmi faaliyetlerinin etkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Nicel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilen bu araştırmada, 387 katılımcıya anket uygulanmış ve veriler SPSS-26 yazılımı ile analiz edilmiştir. Gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek için Bağımsız Örneklemler t-Testi ve ANOVA testi kullanılmış, değişkenler arasındaki ilişkiler ise korelasyon katsayısı ile hesaplanmıştır. Korelasyon analizleri, bilim turizmi motivasyonları arasındaki ilişkileri ortaya koymuştur. Özellikle,“Aktif-Pasif Keyfi”ile“Öğrenme-Bilgi”boyutları arasında güçlü bir pozitif ilişki (r = 0.606) bulunmuştur. Ayrıca,“Heyecan- Macera”ile“Aktif-Pasif Keyfi”arasında da pozitif bir korelasyon gözlemlenmiştir.“Kaçış-Rahatlama”ile diğer motivasyon boyutları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bulgular, Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nın bilim temelli sürdürülebilir turizm planlaması ve yönetimi için önemli veriler sunmaktadır. Bilim turizminin desteklenmesi, bölgenin sürdürülebilir kalkınması açısından kritik bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Science tourism holds an important place among destinations known for their natural, historical, and cultural attractions. Every year, millions of tourists travel to these types of destinations to explore new places and gain knowledge. In this context, it is crucial to accurately determine the potential of protected natural areas. The Kula-Salihli UNESCO Global Geopark is a destination that stands out in terms of science tourism, and this study examines the science tourism potential of the geopark. Visitors' travel motivations and the natural and cultural attractions in the park are of critical importance for science tourism. This study aims to evaluate the impact of science tourism activities by examining the travel motivations and tourist profiles of local visitors. A quantitative research method was employed, and a survey was administered to 387 participants, with the data analyzed using SPSS-26 software. Independent Samples t-test and ANOVA tests were used to identify differences between groups, and the relationships between variables were calculated using correlation coefficients. The correlation analyses revealed the relationships between science tourism motivations. Specifically, a strong positive relationship (r = 0.606) was found between the“Active-Passive Enjoyment”and“Learning-Knowledge”dimensions. Additionally, a positive correlation was observed between“Area Preference”and“Active-Passive Enjoyment.”No significant relationship was found between“Escape-Relaxation”and the other motivational dimensions. The findings provide valuable data for the science-based sustainable tourism planning and management of the Kula-Salihli UNESCO Global Geopark. The support and development of science tourism play a critical role in the region's sustainable development.