Somut olmayan kültürel mirasa yönelik bilinçli farkındalık, akış deneyimi, öznel canlılık ve destinasyonu tekrar ziyaret etme niyeti ilişkisi: Geleneksel sohbet toplantıları örneği
The relationship between mindfulness, flow experiences, subject vitality and intention of revisiting the destination toward intangible cultural heritage: The case of traditional sohbet meeting
  1. Tez No: 926257
  2. Yazar: İPEK BİRKON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Somut olmayan kültürel miras, geleneksel sohbet toplantıları, Afyonkarahisar, Sandıklı, bilinçli farkındalık, akış deneyimi, öznel canlılık, tekrar ziyaret niyeti, Intangible cultural heritage, traditional sohbet meetings, Afyonkarahisar, Sandıklı, mindfulness, flow experience, subjective vitality, revisit intention
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Somut olmayan kültürel miras, toplumların kimliğini ve sürekliliğini koruyan, nesilden nesile aktarılan gelenekler, ritüeller, bilgi ve beceriler bütünü olarak büyük bir öneme sahiptir. Bu miras, kültürel çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir turizm faaliyetlerinin teşvik edilmesi açısından kritik bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, geleneksel sohbet toplantıları, somut olmayan kültürel mirasın en önemli unsurlarından biri olarak öne çıkmakta ve yerli turistler için anlamlı deneyimler sunmaktadır. Bu tür etkinlikler, bireylerin kültürel mirasla temas etmelerini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda destinasyon ile güçlü bir bağ kurmalarına ve tekrar ziyaret etme niyetlerini artırmalarına katkıda bulunur. Bu çalışma, geleneksel sohbet toplantıları örneğinde, yerli turistlerin bilinçli farkındalık, akış deneyimi, öznel canlılık ve destinasyonu tekrar ziyaret etme niyeti arasındaki ilişkileri incelemektedir. Çalışmada, somut olmayan kültürel miras bağlamında, bu unsurların birbirleriyle nasıl etkileşim içinde olduğunu ve bu deneyimlerin turizm davranışları üzerindeki etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu sayede, somut olmayan kültürel mirasın turizmdeki önemi ve sürdürülebilir turizme katkıları daha iyi anlaşılacaktır. Amaç doğrultusunda, nicel araştırma yöntemi ve anket tekniği kullanılmıştır. Veriler yüzyüze toplanmıştır. Verilerin analizi 394 katılımcının yanıtları ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde araştırmanın konusu, amacı, önemi, varsayım ve sınırlılıklar gibi başlıkların bulunduğu giriş bölümü yer almaktadır. İkinci bölümde tezin kuramsal çerçevesini oluşturan değişkenlere ait alanyazın yer almaktadır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemine dair bilgiler bulunmaktadır. Dördüncü bölümde araştırmanın verilerinin analiz edilmesiyle ortaya çıkan bulgular ve yorumlar bulunmaktadır. Son bölümde ise araştırmadan elde edilen sonuçlar ve bunlara dayanarak geliştirilen öneriler yer almaktadır. Sonuç olarak, araştırmada akış deneyimi, bilinçli farkındalık, öznel canlılık ve destinasyonu tekrar ziyaret etme niyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilirken, akış deneyimi, bilinçli farkındalık ve öznel canlılık düzeylerinin tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Intangible cultural heritage is of great importance as a set of traditions, rituals, knowledge, and skills passed down from generation to generation, preserving the identity and continuity of societies. This heritage plays a critical role in preserving cultural diversity and promoting sustainable tourism activities. In this context, traditional sohbet meetings stand out as one of the most significant elements of intangible cultural heritage, offering meaningful experiences for domestic tourists. Such events not only enable individuals to engage with cultural heritage but also contribute to establishing a strong bond with the destination and increasing their intention to revisit. This study examines the relationships between mindfulness, flow experience, subjective vitality, and the intention to revisit the destination among domestic tourists in the example of traditional sohbet meetings. In the context of intangible cultural heritage, it aims to reveal how these elements interact with each other and how these experiences impact tourism behaviors. In this way, the importance of intangible cultural heritage in tourism and its contributions to sustainable tourism will be better understood. In line with the objective, the quantitative research method and survey technique were used. Data were collected face-to-face. The analysis of the data was carried out with the responses of 394 participants. The first part of the study includes the introduction section, which covers the research topic, its purpose, significance, assumptions, and limitations. The second part presents the literature on the variables that form the theoretical framework of the thesis. The third part contains information on the research methodology. The fourth part presents the findings and interpretations obtained through the analysis of the research data. The last part includes the results obtained from the research and the recommendations developed based on these findings. In conclusion, it was determined that there are statistically significant relationships between flow experience, mindfulness, subjective vitality, and the intention to revisit the destination, while it was also found that levels of flow experience, mindful awareness, and subjective vitality significantly influence revisit intention.