Osmanlıdan bugüne maraşlı kadın şairler
Women poets of maraş from the Ottoman Empire to today
  1. Tez No: 926536
  2. Yazar: BÜŞRA SEÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE HİLAL KALKANDELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Kadın, Şiir, Muhteva, Tür, Kahramanmaraş, Woman, Poetry, Content, Type
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 423
Özet
Zengin kültür ve edebiyat birikimiyle Kahramanmaraş, Türk edebiyatında önemli bir yer tutsa da yapılan incelemelerde kadın şairlerin hak ettikleri değeri görmedikleri anlaşılmıştır. Oysa yapılan görüşmelerde bu kadınların şiiri bir sanat dalı olmaktan ziyade yaşamın ta kendisi olarak gördükleri tespit edilmiştir. Çalışmada şiirlerinde hem bireysel duygularını hem de toplumun duygu, düşünce ve sorunlarını dile getirerek sonraki nesillere aktarmış; bu yörenin kültüründen, coğrafyasından beslenerek özgün seslerini oluşturmayı başarmış olan bu kadın şairleri, şiirlerini edebiyat dünyasına kazandırmak, hak ettikleri değeri görmelerini sağlamak amaçlanmıştır. Bu çalışmada kadın şairlerin yetiştiği coğrafya ve tarihi anlamak bağlamında birinci bölümde Maraş coğrafyası ve tarihi incelenmiş; ikinci bölümde bu şairlerin beslendiği edebî ortam tanıtılmıştır. Çalışmanın esas konusunu içeren üçüncü bölümde ise hakkında bilgiye ulaşılabilen ve görüşme yapılan kadın şairlerin hayatlarına, şiirlerinden örneklere yer verilmiş; şiirleri muhteva ve tür açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although Kahramanmaraş has an important place in Turkish literature with its rich cultural and literary accumulation, it has been understood that women poets do not receive the value they deserve. However, it was determined in the interviews that these women see poetry as life itself rather than a branch of art. In this study, it is aimed to bring these women poets, who have succeeded in creating their unique voices by feeding on the culture and geography of this region, to the world of literature and to ensure that they are valued as they deserve. In this study, in the context of understanding the geography and history in which women poets grew up, the geography and history of Maraş are analysed in the first part; in the second part, the literary environment in which they were nurtured is introduced. In the third part, which contains the main subject of the study, the lives of the women poets about whom information could be found and who were interviewed, examples of their poems were included; their poems were evaluated in terms of content and genre.