Endemik bitkilerimizden olan Chinodoxa sardensis (WHITTALL EX. BARR ET)' in esansiyel yağı ile farklı ekstraktlarının toplam fenolik madde tayini ve antioksidan kapasitesinin belirlenmesi
Determination of essential oil and total phenolic substances of different extracts and antioxidant capacity of Chinodoxa sardensis (WHITTALL EX. BARR ET), one of our endemic plants
- Tez No: 926590
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DEMİRAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Chionodoxa, Esansiyel yağlar, Antioksidan kapasitesi, Chionodoxa, Essential Oils, Antioxidant Capacity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada tehdit altındaki türlerden Batı Anadolu endemiği olan Chionodoxa sardensis (WHITTALL EX. BARR ET.)' in farklı yöntemler ile esansiyel yağı çıkartılarak doğal ürünlerde toplam polifenol tayini ve antioksidan kapasitesinin belirlenmesinin yanı sıra bitkiden elde edilen esansiyel yağ çeşidi ve yüzde oranları belirlenmiştir. Günümüzde tıbbi önemi olan bitkiler sentetik farmasötiklerin yerine daha güvenlidir. Bu tıbbi bitkiler, bireylerin ve toplumun sağlığı açısından büyük önem taşımaktadırlar. Bitkiler oldukça zengin sekonder metabolitler sentezlerler. Bu metabolitler, bitkileri çeşitli bitki zararlılarından, hastalık yapan patojenlerden, güneşin UV ışınlarının zararlarından ve diğer çevresel stress faktörlerinden korumaktadır. Bitkilerin yapılarında bulunan biyoaktif bileşikler: glikozitler, terpenler, polifenoller, flavonoidler ve alkoloidlerdir. Uçucu yağların yapısını büyük oranda terpen ve terpenoidler oluşturur. Bitkisel doğal ürünlerin en geniş sınıfı terpenlerdir. Bu biyoaktif bileşiklerin endüstri alanında az bir kısmı kullanılmaktadır. Bu nedenle uçucu yağı sentezleyen bitki familyaları araştırmacılar açısından önemli bir araştırma grubunu oluştururlar. Bazı bitkilerin ürettikleri sekonder metabolitlerin tıbbi açıdan antikanserojen olarak da kullanılabilecekleri bir diğer araştırma konusudur. Uçucu yağların spazm çözücü, antiseptik, antiviral, antimikrobiyal, antifungal ve antioksidan özellikleri bulunduğu bilinmektedir. Uçucu yağların antiseptik ve antimikrobiyal özellikleri bakteriler, küfler ve mayalara karşı olabilmektedir. Bu çalışmada, hidrodistilasyon yöntemiyle C. sardensis'in uçucu yağı elde edilmiştir. Toprak üstü kısımlarının %26.87 Myrtenol, %16.40 Transcaryophyllene, %12.25 Caryopphylene oxide, %10.54 Alpha Pinen, %10.01 2-Pentadecanone, %7.66 Beta-Cadinene, %6.18 Germacnene-D, %5.76 Beta-Pinen, %4.34 Hexanal içerdiği belirlenmiştir. Uçucu yağ verimi %6 olarak hesaplanmıştır. Uçucu yağda, %43.17 oranında monoterpen, % 42.49 seskiterpen %10.0 keton ve %4.34 alkil aldehit bulunmuştur. Yumru kısmının yağ bileşenleri ise %1.10 phenol, %0.81 alpha pinen, %0.79 Hexanal, %0.44 Delta-3-Carene, %0.88 Germacrene- D, % 0.70 Alpha Amorphene, %1,49 Caryophylene oxid, %93,79 Hexadecanoic acid olarak belirlenmiştir. Uçucu yağ verimi %2.28 olarak hesaplanmıştır. Yağın içeriğinde %93.76 oranında yağ asidi, %1,25 monoterpen, %3.07 oranında sesquiterpen içerdiği bulunmuştur. Buna ek olarak C. sardensis'in toprak üstü kısımlarından CO2' li süperkritik sıvı ektraksiyonu ile yağ elde edilmiştir. %79.49 Hexadecanoic acid, %11.45 Heptacosane, %3.26 Hexaoxacyclooctadecane, %2.43 4-Nonanone, %1.63 Butylated Hydroxytoluene içeriği belirlenmiştir Bitkinin süperkritik ektraksiyonundan elde edilen yağında bulunan fenolik miktarı 99,68 ±3,55 mg GAE/g ektre, Toplam flavonoid miktarı 27,65±1,14mg QE/g ektre olarak bulunmuştur. C.sardensis'in methanol ektraksiyonunun Toplam fenolik miktarı 29,06 ±3,37 mg GAE/g ektre, Toplam flavonoid miktarı 9,74 ±2,7 mg QE/g ektre olarak bulunmuştur ayrıca bitkinin su distilasyonu ile çıkarılan esansiyel yağının fenolik miktarı 7.6±2.79 mg GAE/ g ektre, Toplam flavonoid miktarı 1,91±0,79 mg QE/g ektre belirlenmiştir. Antioksidan aktiviteler ise süperkritikden elde edilen yağın DPPH değeri 27,66±5,44 TE antioxidant activity/ μM, CUPRAC ile antioksidan kapasitesi 285,39±4,29 mM TE/g numune, C.sardensis' in metanol ektraksiyonunun DPPH değeri 94,33±7,2TE antioxidant activity/ μM, CUPRAC ile antioksidan kapasitesi 146,38±9,29 mM TE/g numune, C.sardensis'in uçucu yağının DPPH değeri 4,33±2,72 TE antioxidant activity/ μM, CUPRAC ile antioksidan kapasitesi 8,78±1,25 mM TE/g numune olarak belirlenmiştir. IC50 24 saatten (545,63 μg/mL) 72 saate (41,62 μg/mL) düştü ve zamanla duyarlılıkta önemli bir artış göstermiştir. C.sardensis'in süperkritik ektraksiyonundan elde edilen yağının SaOs_2 hücrelerine karşı seçici bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, essential oil was extracted from the endangered Western Anatolian endemic species Chionodoxa sardensis (Whittall ex. Barr et.) using various methods. The study aimed to determine the total polyphenol content and antioxidant capacity of the natural products, as well as to identify the types and percentages of essential oil components derived from the plant. Medicinal plants are considered safer alternatives to synthetic pharmaceuticals and hold significant importance for individual and public health. Plants synthesize a diverse array of secondary metabolites, which protect them from pests, pathogenic microorganisms, harmful UV rays, and other environmental stress factors. Bioactive compounds present in plants include glycosides, terpenes, polyphenols, flavonoids, and alkaloids. The structure of essential oils predominantly comprises terpenes and terpenoids, with terpenes forming the largest class of plant-derived natural products. Despite their vast diversity, only a small fraction of these bioactive compounds is utilized in industrial applications. Consequently, plant families that synthesize essential oils are of particular interest to researchers. Additionally, the potential of secondary metabolites produced by certain plants to serve as anticancer agents constitutes another important area of investigation. Essential oils are known to exhibit spasmolytic, antiseptic, antiviral, antimicrobial, antifungal, and antioxidant properties. Their antibiotic and antiseptic activities can act against bacteria, molds, and yeasts. In this study, the essential oil of C. sardensis was obtained through hydrodistillation. The aerial parts of the plant were found to contain 26.87% myrtenol, 16.40% transcaryophyllene, 12.25% caryophyllene oxide, 10.54% alpha-pinene, 10.01% 2-pentadecanone, 7.66% beta-cadinene, 6.18% germacrene-D, 5.76% beta-pinene, and 4.34% hexanal. The essential oil yield was calculated as 6%. The oil composition comprised 43.17% monoterpenes, 42.49% sesquiterpenes, 10% ketones, and 4.34% alkyl aldehydes. The tuber-derived oil components included 1.10% phenol, 0.81% alpha-pinene, 0.79% hexanal, 0.44% delta-3-carene, 0.88% germacrene-D, 0.70% alpha-amorphene, 1.49% caryophyllene oxide, and 93.79% hexadecanoic acid. The essential oil yield from the tubers was calculated as 2.28%, and the oil was composed of 93.76% fatty acids, 1.25% monoterpenes, and 3.07% sesquiterpenes. Furthermore, oil was extracted from the aerial parts of C. sardensis using CO2 supercritical fluid extraction, and its composition was determined to include 79.49% hexadecanoic acid, 11.45% heptacosane, 3.26% hexaoxacyclooctadecane, 2.43% 4-nonanone, and 1.63% butylated hydroxytoluene. The phenolic amount in the oil obtained from the supercritical extraction of the plant was found to be 99.68 ± 3.55 mg GAE/g extract, total flavonoid amount was 27.65±1.14mg QE/g extract. The total phenolic amount of the methanol extraction of C.sardensis was found to be 29.06 ± 3.37 mg GAE/g extract, total flavonoid amount was 9.74 ± 2.7 mg QE/g extract, and also the phenolic amount of the essential oil extracted by water distillation of the plant was determined to be 7.6±2.79 mg GAE/g extract, total flavonoid amount was 1.91±0.79 mg QE/g extract. Antioxidant activities were determined as DPPH value of oil obtained from supercritical as 27.66±5.44 TE antioxidant activity/ μM, antioxidant capacity with CUPRAC as 285.39±4.29 mM TE/g sample, DPPH value of methanol extraction of C.sardensis as 94.33±7.2TE antioxidant activity/ μM, antioxidant capacity with CUPRAC as 146.38±9.29 mM TE/g sample, DPPH value of essential oil of C.sardensis as 4.33±2.72 TE antioxidant activity/ μM, antioxidant capacity with CUPRAC as 8.78±1.25 mM TE/g sample. IC50 decreased from 24 hours (545.63 μg/mL) to 72 hours (41.62 μg/mL) and showed a significant increase in sensitivity over time. It is shown that the oil obtained from supercritical extraction of C.sardensis has a selective potential against SaOs_2 cells.