Centaurea kirmacii Uysal&Armağan taksonunun anatomik, bazı biyokimyasal ve fitokimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve biyoaktivite çalışmaları
Determination of anatomical, some biochemical and phytochemical properties bioactivity studies of centaurea kirmacii Uysal&Armağan taxon
  1. Tez No: 926589
  2. Yazar: ZEHRA SİNEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN EŞİZ DEREBOYLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Centaurea kirmacii, biyolojik aktivite, anatomik özellikler, elemental analiz, yağ asit kompozisyonu, Centaurea kirmacii, biological
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Çalışmamızda Türkiye'de Ege Bölgesi'nde Muğla-Kavaklıdere'de endemik olarak yetişen Centaurea kirmacii Uysal&Armağan taksonunda belirli aşamalarda incelemeler gerçekleştirilmiştir. Öncelikle C. kirmacii taksonunda kalite kontrol çalışmaları kapsamında toplam kül, hidroklorik asitte çözünmeyen kül, kurutmada kayıp, sülfat külü miktar tayinleri Avrupa Farmakopesi göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Bütün sonuçlar % olarak elde edilmiştir. Ayrıca, bu taksonun toprak üstü kısımlarındaki total fenolik ve total flavonoit madde miktarları saptanmıştır. Yine bu taksonun toprak üstü kısmından etanol, metanol, kloroform, su ekstreleri olmak üzere 4 farklı ekstre hazırlanmıştır. Bu ekstrelere 2 farklı antioksidan aktivite yöntemi uygulanmış olup etanol, metanol ekstrelerinin aktivitelerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Bunların yanında bu ekstrelerde antimikrobiyal aktivitelerine de bakılmıştır, ancak uygulanan mikroorganizmalar üzerinde etkili olmadığı belirlenmiştir. Son olarak da bu 4 ekstre için antileishmanial aktiviteleri de test edildiğinde kloroform ekstresinin en aktif ekstre olduğu saptanmıştır. Bu aktivite tayinleri ilaç geliştirme çalışmaları açısından oldukça önem taşımaktadır. Bunlara ilaveten C. kirmacii bitkisinin toprak üstü kısımlarında GC ile yağ asit kompozisyonu belirlenmiştir. İnsan sağlığı açısından önem taşıyan oleik ve linoleik asitçe zengin olduğu bulunmuştur. C. kirmacii bitkisindeki anatomik özelliklerin belirlenmesi, gerekli ölçümlerin yapılması, polen ve tohum yapılarının SEM ve Işık mikroskobu ile görüntülenmesi literatüre ilk kez katkı sağlamıştır. Son olarak, bitkimizin toprak üstü ve yetiştiği topraktaki elementel içerik XRF ve SEM-EDX ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, Centaurea kirmacii Uysal&Armağan, which grows endemically in Muğla-Kavaklıdere in the Aegean region of Turkey, was examined at certain stages. Firstly, as part of quality control studies on the taxon C. kirmacii, total ash, sulphate ash, loss on drying, ash insoluble in hydrochloric acid were determined in accordance with the European Pharmacopoeia. All results are determined as percentages. Total phenolic and total flavonoid amounts were also determined in the aerial parts of this taxon. Again, 4 different extracts (ethanol, methanol, chloroform and water) were prepared from the aerial part of this taxon. Two different methods of antioxidant activity were applied to these extracts and the activities of the ethanol and methanol extracts were existed to be very high. In addition, the antimicrobial activities of these extracts were also tested, but it was found that they were not effective against the applied microorganisms. Finally, when these 4 extracts were tested for antileishmanial activity, chloroform was found to be the most effective extract. For drug development studies, these activity determinations are very important. The fatty acid composition of C. kirmacii aerial parts was also determined by GC. It was found to be rich in oleic and linoleic acids, which are important. Determining the anatomical features of the C. kirmacii plant, making the basic measurements, imaging the pollen and seed structures using SEM and light microscopy contributed to the literature for the first time. Finally by XRF and SEM-EDX were determined the elemental content of plant aerial parts, in its soil sample.