Sanayi-i Nefise Mektebi'nde eğitim gören asker ressamlar
Soldier painters educated at the Imperial school of fine arts
- Tez No: 926635
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BEYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Kültür, Asker Ressamlar, Sanayi-i Nefise Mektebi, Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Cumhuriyeti, Art, Culture, Military Painters, The Imperial School of Fine Arts, Ottoman Empire, Turkish Republic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Sanat insanlığın varoluşundan bu yana her zaman duygularını anlatmadaki önemli yol arkadaşlarından biri olmuştur. Türk Sanatı'da farklı yüzyıllardan beri gelişip kendi içerisinde bütün oluşturmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nun XIX. yüzyılı, imparatorluğun dağılma tehlikesiyle karşılaştığı bir dönemdir. Bu dönemde Batılılaşma yolunda adımlar atılmış ve sanat anlamında da bir güzel sanatlar akademisine dönüşecek olan Sanayi-i Nefise Mektebi kurulmuştur. Bu okulda eğitim gören asker ressamlar, Hikmet Onat, Sami Yetik, Ali Sami Boyar, Celâl Esad Arseven, Mehmet Ruhi Arel, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde sanatsal çalışmalarıyla sanat ve toplum arasında bir bağ kurmayı ve ülkenin içinde bulunduğu durumu diğer devletlere anlatmayı görev edinmişlerdir. I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele döneminde önemli görevler üstlenen ressamlar 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanının ardından yapılan yenilik ve inkılapların halka duyurulmasında önemli görevler üstlenmişlerdir. Onların eserleri bir yandan geleneksel Türk sanatını korurken diğer yandan Batı'nın modern sanat anlayışını benimseyerek, Türk resminin uluslararası alanda tanınmasına zemin hazırlamıştır. Bu süreçte ortaya çıkan eserler dönemin tarihsel ve kültürel sürecini belgeleyen, toplumun farklı kesimlerinin yaşam biçimlerini yansıtan önemli yapıtlar olarak günümüze ulaşarak toplum ve sanat arasında derin bir bağ kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Art has always been one of humanity's most significant companions in expressing emotions since the dawn of existence. Turkish art, evolving across centuries, has developed into a cohesive and unique tradition. The 19th century marked a critical period for the Ottoman Empire, as it faced the imminent threat of disintegration. In response to these challenges, the empire took steps towards Westernization, including the establishment of the Sanayi-i Nefise Mektebi (School of Fine Arts), which would later become a key institution in fostering artistic education. The military artists who graduated from this school, such as Hikmet Onat, Sami Yetik, Ali Sami Boyar, Celâl Esad Arseven, and Mehmet Ruhi Arel, played a crucial role in connecting art with society during the final years of the Ottoman Empire. Through their creative works, these artists aimed to convey the nation's circumstances to foreign audiences and foster a cultural dialogue. During the First World War and the Turkish War of Independence, these painters assumed significant responsibilities, using their art to reflect the nation's struggles and aspirations. Following the proclamation of the Republic on October 29, 1923, these artists contributed to promoting and communicating the revolutionary changes and reforms to the public. Their works not only preserved the essence of traditional Turkish art but also embraced the modern artistic perspectives of the West, laying the foundation for the global recognition of Turkish painting. The resulting creations from this era stand as enduring documents of historical and cultural processes, capturing the lifestyles of various segments of society. These artworks have forged a profound connection between society and art, underscoring their lasting significance in the narrative of Turkish art history.