Yüzeye gömülü fonksiyonel nanoyapılar ve şifreleme uygulamaları
Surface-embedded functional nanostructures and encoding applications
  1. Tez No: 926700
  2. Yazar: ABİDİN EŞİDİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SERDAR ÖNSES
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel olarak klonlanamayan fonksiyonlar, nanoyapılar, kararlılık, sahteciliğe karşı koruma, yapısal renk, Physically unclonable functions, nanostructures, stability, anti-counterfeiting, structural color
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Sahte ürünler ve kimlik ihlalleri dünya ekonomisi, ulusal güvenlik ve insan sağlığı için giderek artan bir tehdit oluşturmaktadır. Bu sorunlara etkili bir çözüm, uygulanan zorluklara rastgele ve benzersiz yanıtlar üreten fiziksel süreçlere dayanan fiziksel olarak klonlanamayan fonksiyonların (PUF'ların) kullanılmasıdır. Pratik uygulamalar, yaygın olarak mevcut bir okuma mekanizmasına dayanan zengin kodlama kapasitesine sahip sağlam malzemelerden yapılmış dayanıklı PUF'lar gerektirmektedir. Bu tezde ultra dayanıklı optik PUF'ların üretimi için iki yaklaşım geliştirilmiştir. İlk yaklaşım, rastgele topografik yapıların bir malzeme yüzeyine gömülmesinden faydalanmaktadır. Bu stratejinin avantajı, doğrudan altlık üzerinde PUF üretimi ile malzemenin içsel limitlerine yaklaşan bir kararlılık elde edilmesidir. Gömülü PUF'lar yüksek seviyelerde termal (∼1000 °C) ve mekanik kararlılık sergiler. İkinci yaklaşım ise metal oksit filmlerinde kalınlığa bağlı yapısal renk oluşumundan faydalanmaktadır. Yapısal renklenme, yaygın olarak kullanılan açık alan esaslı optik okumayı mümkün kılarken, metal oksit yüksek derecede yapısal kararlılık sağlar. Zengin renk çeşitliliği ve alan boyutu ile geometrisinin stokastik tanımı, (6,4×105)(2752×2208) mertebesinde bir kodlama kapasitesine sahip PUF'lar ile sonuçlanır.
Özet (Çeviri)
Counterfeit products and identity breaches pose an increasing threat to the world economy, national security, and human health. An effective solution to these issues is the use of physically unclonable functions (PUFs), which rely on physical processes that generate random and unique responses to applied challenges. The practical applications require durable PUFs made of robust materials with rich encoding capacity based on a widely available readout mechanism. Two approaches were developed in this thesis for the generation of ultra durable optical PUFs. The first approach benefits from embedding of random topographical features onto a material surface. The strength of this strategy emerges from the PUF generation directly on the substrate of interest, with stability that approaches the intrinsic properties of the underlying material. The embedded PUFs exhibit extreme levels of thermal (∼1000 °C) and mechanical stability. The second approach benefits from the thickness-dependent structural color formation in nanoscopic films of ZnO. The structural coloration ensures authentication using widely available bright-field-based optical readout, whereas the metal oxide provides a high degree of structural stability. The rich color variation and stochastic definition of domain size and geometry result in chaotic features with an encoding capacity that approaches (6.4 × 105)(2752×2208).