Erkek üniversite öğrencilerine verilen farkındalık (mındfulness) temelli şiddet eğitiminin flört şiddeti ve toplumsal cinsiyet algısına etkisi: Bir eylem araştırması
The effect of mindfulness-based violence education given to male university students on dating violence and gender perception: An action research
- Tez No: 926709
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARSLANTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Flört şiddeti, toplumsal cinsiyet, farkındalık (mindfulness), şiddet eğitimi, Dating violence, gender, awareness (mindfulness), violence education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Amaç: Bu çalışma, erkek üniversite öğrencilerine verilen farkındalık (mindfulness) temelli şiddet eğitiminin flört şiddeti tutumuna ve toplumsal cinsiyet algısına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Eylem araştırması olarak yürütülen araştırmanın örneklemini 2023-2024 bahar yarı yılında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi 1. Sınıfta okuyan sekiz erkek öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcılara haftada bir gün olacak şekilde altı oturumluk farkındalık temelli şiddet eğitimi verilmiştir. Araştırmanın veri toplama aşamasında eğitim oturumu içinde ve oturum sonunda doldurulan ve ev uygulaması olarak verilen formlar kullanılmış, ayrıca eğitimden önce ve sonra Flört Şiddeti Tutum Ölçeği, Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği ve Bilinçli Farkındalık Ölçeği uygulanmıştır. Eğitimden sonra yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak katılımcılarla birebir görüşmeler yapılmıştır. Verilen formlar ve bireysel görülmelere içerik analizi yapılmış. Bulgular: Veri analizi sonucunda iki kategori ve dokuz tema bulunmuştur.“Eğitim ve farkındalık uygulamaları”kategorisinde“yararlılık”,“uygulanabilirlik”,“zorluklar”,“duyguların farkındalığı”,“öfke kontrolü”,“eğitimin sürekliliği”temaları,“flört şiddeti ve toplumsal cinsiyet algısı”kategorisinde ise“bilgilenme”,“bilinçlenme”,“eşitlik”temaları belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmada verilen eğitimin flört şiddetini önlemede ve toplumsal cinsiyet algısının eşitlikçi yönde değişmesinde olumlu etkiye sahip olduğu ve farkındalık (mindfulness) uygulamaları ile desteklenmesinin bireylerin duygularını tanıma, öfke kontrolünü sağlama gibi becerileri geliştirmede etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda farkındalık (mindfulness) temelli şiddet eğitiminin kullanılmasının flört şiddetini önleme ve eşitlikçi toplumsal cinsiyet bakış açısı geliştirmede yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the effects of mindfulness-based violence training given to male university students on dating violence attitudes and gender perception. Material and Methods: The sample of the study conducted as an action research consists of eight male students studying in the first year of Aydın Adnan Menderes University Faculty of Nursing in the spring semester of 2023-2024. Participants were given six sessions of awareness-based violence training once a week. In the data collection phase of the study, forms filled in during and at the end of the training session and given as home practice were used, and the Dating Violence Attitude Scale, Gender Perception Scale and Conscious Awareness Scale were applied before and after the training. After the training, one-on-one interviews were conducted with the participants using a semi-structured interview form. Content analysis was performed on the forms and individual observations. Results: As a result of the data analysis, two categories and nine themes were found. In the category of“education and awareness practices”, the themes of“usefulness”,“applicability”,“challenges”,“awareness of emotions”,“anger management”,“continuity of education”were determined, and in the category of“dating violence and gender perception”, the themes of“informative”,“awareness”,“equality”were determined. Conclusion: It was concluded that the training provided in the study had a positive effect on preventing dating violence and changing gender perception in an egalitarian direction, and that supporting it with mindfulness practices was effective in developing skills such as recognizing individuals' emotions and controlling anger. In line with this result, it is thought that the use of mindfulness-based violence training will be useful in preventing dating violence and developing an egalitarian gender perspective.