Üniversite öğrencilerinin sosyal görünüş kaygı düzeyleri ile bilinçli farkındalık düzeyi arasındaki ilişkinin spor ve farklı değişkenler açısından incelenmesi (Atatürk Üniversitesi)
Study of the relationship between the social apperance anxiety levels and conscious awareness levels of the students studying at the university in terms of sports and different variables
- Tez No: 539700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN TOZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Görünüş Kaygısı, Bilinçli Farkındalık, Sportif Aktivite, Üniversite Öğrencileri, Social Appearance Anxiety, Conscious Awareness, Sportive Activity, University Students
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; Üniversitede Öğrenim Gören Öğrencilerin Sosyal Görünüş Kaygı Düzeyleri ile Bilinçli Farkındalık Düzeyi Arasındaki İlişkinin Spor ve Farklı değişkenler açısından incelenmesidir. Çalışma 2018–2019 eğitim-öğretim yılında Atatürk Üniversitesi'nde öğrenim gören 503 kadın, 497 erkek olmak üzere toplam 1000 birey üzerinde yürütülmüştür. Yöntem: Çalışmada Hart ve arkadaşları (2008) tarafından geliştirilen Tayfun Doğan (2010) tarafından uyarlanan bireyin görünüşüyle ilgili olarak yaşadığı duygusal, bilişsel ve davranışsal kaygıları ölçmek amacıyla geliştirilmiş Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ) öz-bildirim tarzı bir ölçek ve farkındalık düzeyini ölçmek için Brown ve Ryan tarafından 2003'te geliştirilen Zümra Özyeşil (2011) tarafından uyarlanan Bilinçli Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi için; SPSS 22.00 paket programı vasıtasıyla veriler bilgisayara aktarılıp işlenmiştir. Verilerin analizinde özelliklerin belirlenmesinde frekans dağılımı, iki bağımsız değişken ile sosyal görünüş kaygı düzeyleri ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek için T testi, ikiden fazla değişken ile sosyal görünüş kaygı düzeyleri ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek için ise Anova Waryans analizi testleri kullanılmıştır. Değişkenler arasında ki fark p.0,05 anlamlılık düzeyi esas alınarak yorumlanmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgulara göre öğrencilerin sosyal görünüş kaygısı düzeyleri ile cinsiyet, yaş, kişisel aylık gelir, sportif aktivite yapma türü ve haftalık sportif aktivite yapma süresi değişkenleri arasında ve bilinçli farkındalık düzeyleri ile haftalık sportif aktivite yapma süresi ve sportif aktivite yapma amacı değişkenlerine göre anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin sosyal görünüş kaygısı düzeyleri ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasında anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Günlük hayatımızdaki sosyal görünüş kaygısının olumsuz etkilerini azaltmak için bilinçli farkındalık temelli eğitimler yaygınlaştırılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to study of the relationship between the social appearance anxiety levels and conscious awareness levels of the students studying at the university in terms of sports and different variables. The study was carried out on a total of 1000 individuals, 503 female and 497 male students studying at Atatürk University in 2018 – 2019 academic year. Method: İn this study , the scale of social appearance anxiety, a self report scale developed Hart and his friend(2008) was used to measure the emotional , cognitive and behavioral anxiety experienced by the individual. Used by Tayfun Doğan (2010).And the conscious awareness scale developed by Brown and Ryan(2003) was used to measure the level of awareness. For data analiysis, the data were transferred to the computer via the SPSS package program. Used by Zümra Özyeşil (2011). Frequency distiribution in the determination of propertion in data analysis, T test to examine the relationship between the two independent variables and the level of awareness of concscious with social appearance, Anova Waryans ana1ysis tests were used to examine the relationship between social appearance anxiety levels and conscious awareness levels with more than two variable. The difference between the variables was interpreted on the basis of P.0.05 significance level. Findings: According to findings, it was found that the students' social anxiety levels were significantly different depending on the variables such as gender, age, personal monthly income, type of sports activity and the duration of performing weekly sport achvities. The level of conscious awareness was also found to be significantly different depending on variables such as the duration of weekly sporting activity and the aim of making sportive activitiess. A significant relationship was found between students'social appearance anxiety levels and conscious awareness levels. Result : In order to reduce the negative effects of social appearance anxiety in our daily lives, training based on conscious awareness can be extended.