Türkiye'deki mülteci kadınların göçmenlik ve kadınlık deneyimleri: Eskişehir'de Afgan göçmen kadınlar
The migration and womanhood experiences of refugee women in Turkey: Afghan refugee women in Eskişehir
- Tez No: 926774
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL SALLAN GÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Afgan Göçü, Afgan Kadınlar, Sığınmacılık, Kesişimsellik Yaklaşımı, Crenshaw Modeli, Türkiye, Eskişehir, Afghan Migration, Afghan Women, Refugees, Intersectionality Approach, Crenshaw Model, Türkiye, Eskişehir
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Uluslararası göç hareketinde Afganistan, 7 milyon göçmenle dünyanın en fazla göç veren 10. ülkesidir. İran ve Pakistan başta olmak üzere çeşitli ülkeler ve Türkiye Afgan göçüne ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye'deki Afganlar, 118 bin 079 kişiyle Suriyelilerden sonra ikinci en büyük yabancı uyruklu grup olarak sığınmacı statüsünde uydu kentlere yerleştirilmektedir. Eskişehir, 8 binden fazla Afgan sığınmacının yaşadığı bir uydu kenttir. Afgan göçünün yarısını oluşturan farklı kimliklere sahip Afgan kadınların göç deneyimi, toplumsal cinsiyet, etnisite ve sınıfsallık ilişkileri bağlamında ele alınmaktadır. Peştun, Tacik, Özbek ve Hazara olmak üzere toplamda 20 Afgan sığınmacı kadınla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği çalışmada temalar ve kategorilerin oluşturulmasında Crenshaw'ın farklı kesişimsellik modellemesi temel alınmıştır. Tüm etnik ve farklı gelir gruplarından gelen kadın katılımcılar için kadın olmak ve erken yaşta evlenmek geleneksel kadınlık kimliğinin ön kabulüdür. Kadın göçü bağlamında göçün öznesi olarak Tacik kadınlar bağımsız katılımda karar verici konumlarıyla diğerlerinden ayrışmaktadır. Patriyarka egemenliğinde kadınlığı inşa eden Peştun, Tacik ve Hazara kadınlar kendi yerel ve etnik kimliklerine eleştirel bakarken, Özbek kadınlar genellikle geleneksel kadınlık rolleri ve iş bölümünde daha muhafazakâr ve kabullenicidirler. Kamusal alan deneyimleri bağlamında ise Şia Hazara kadınların kültürel değişimleri özellikle eğitim ve istihdama katılımlarını artırarak, geleneksel rollere ve baskılara dirençlerini artırmaktadır. Sığınmacı Afgan kadınların yerel geleneksel cinsiyetçi kodlara kısmen eleştirel bakabilseler de cinsiyetçi kodlar etnik, geleneksel ve kültürel patriyarkal değerlerle çevrelenmeye devam etmektedir. Sığınmacılık statüsünün belirsizliğinde Türkiye'de kalış süresi uzadıkça cinsiyete dayalı baskılar ve sınıfsal kesişimsellikler yoksul yaşamla birlikte tüm katılımcı Afgan kadınların üzerindeki patriyarkal baskıları ve gelecek kaygısını farklı düzlemlerde daha da artacak gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
In international migration, Afghanistan is the 10th country in the world with 7 million immigrants. Various countries, especially Iran and Pakistan, and Turkey host Afghan migration. Afghans in Turkey are the second largest foreign national group after Syrians with 118,079 people and are settled in satellite cities as refugees. Eskişehir is a satellite city where more than 8,000 Afghan refugees live. The migration experience of Afghan women with different identities, who make up half of the Afghan migration, is addressed in the context of gender, ethnicity and class relations. A total of 20 Afghan refugee women, including Pashtun, Tajik, Uzbek and Hazara, were interviewed. In the study, where the qualitative research method was adopted, Crenshaw's different intersectionality model was used as the basis for the creation of themes and categories. For female participants from all ethnic and different income groups, being a woman and getting married at an early age is the preconception of traditional female identity. In the context of women's migration, Tajik women, as the subjects of migration, are distinguished from others by their decision-making positions in independent participation. While Pashtun, Tajik and Hazara women who construct femininity under patriarchal domination look critically at their own local and ethnic identities, Uzbek women are generally more conservative and accepting in traditional female roles and division of labor. In terms of their public sphere experiences, the cultural changes of Shia Hazara women increase their participation in education and employment in particular, and increase their resistance to traditional roles and pressures. Although Afghan refugee women can be partially critical of local traditional sexist codes, sexist codes continue to be surrounded by ethnic, traditional and cultural patriarchal values. As the duration of stay in Turkey in the uncertainty of refugee status increases, gender-based pressures and class intersections, along with poor living conditions, seem to increase the patriarchal pressures and future concerns on all participating Afghan women on different levels.