14-28. gebelik haftaları arasındaki gebelere yapılan servikal elastosonografi ölçüm sonuçları ile preterm doğum arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between elastography measurement result and preterm birth in pregnant women between 14-28 weeks of gestation
- Tez No: 926809
- Danışmanlar: PROF. DR. SELDA DEMİRCAN SEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preterm Doğum, Servikal Elastosonografi, Parite, Doğum Haftası, Preterm Birth, Cervical Elastography, Parity, Gestational Age
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET 14-28. Gebelik Haftaları Arasındaki Gebelere Yapılan Servikal Elastosonografi Ölçüm Sonuçları ile Preterm Doğum Arasındaki İlişkinin Araştırılması Giriş ve Amaç: Bu araştırmanın amacı; 14.- 28. gebelik haftasındaki gebelere yapılan servikal elastosonografi ölçüm sonuçları ile preterm doğum arasında ilişkiyi incelemektir. Bu amaç doğrultusunda gebenin yaşının ve servikal elastosonografi sonuçlarının; parite, doğum haftası, vajinal doğum sayısı ve gebelik haftası ile ilişkisi de incelenmiştir. Materyal Metod: Verilerin toplanması sürecinde; Eylül 2022 – Kasım 2023 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran, 14-28. Gebelik haftasında olup, çalışmaya dahil ve dışlanma kriterlerine göre belirlenen 110 gebe gönüllü imza formları alındıktan sonra değerlendirmeye alınmıştır. Nullipar ya da multipar tekil canlı gebeler çalışmaya dahil edilirken, geçirilmiş sezaryen ve servikal cerrahi öyküsü olanlar, canlı olmayan fetüs varlığı ile çoğul gebelikler dışlanma kriterleri olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılmayı kabul eden tüm katılımcılara çalışma, yapılacak ultrasonografi işlemi ve bu işlemin olası riskleri hakkında yalın bir dille bilgi verilmiş ve çalışmaya katılım onayını belirtir aydınlatılmış rıza onam formları imzalatılmıştır. Belirtilen gebelik haftaları arası kliniğe başvuran gebelerin vital bulguları (tansiyon arteriyel, nabız, solunum sayısı) kaydedildikten sonra gebeye ait obstetrik öykü ve demografik bilgiler anamneze dayalı kaydedilmiştir. Sonrasında abdominal ultrasonografi ile fetal biometrik ölçümler ve amnion sıvı miktarı değerlendirildi. İkinci ve üçüncü Trimester fetal biometrik ölçümleri olarak; bipariyetal çap (BPD), baş çevresi (HC), abdominal çevre (AC), femur uzunluğu (FL), amnion sıvı miktarı ( en derin tek cep ve vertikal 4 kadran amnion sıvı toplam miktarı) hesaplanmıştır. Araştırma; 14. – 28. gebelik haftasındaki gebelere yapılan servikal elastosonografi ölçüm sonuçları ile preterm doğum arasında ilişkinin var olup olmadığını incelemek amacıyla ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada toplanan veriler IBM SPSS 24 programı ile analiz edilmiştir. Analizde öncelikle araştırma değişkenlerine yönelik tanımlayıcı istatistikler gösterilmiştir. Araştırma değişkenlerinin normal dağılıma uygun olduğu görülmüştür. Bu sebeple analizlerde parametrik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma değişkenleri arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon analizi ile incelenmiştir. Bulgular ve Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre servikal elastosonografi sonuçları ve gebelik haftası ile diğer değişkenler arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Öte yandan yaş ile doğum haftası, parite ve vajinal doğum sayısı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkisi olduğu bulunmuştur. Buna göre kişinin yaşı arttıkça, doğum haftası, parite ve vajinal doğum sayısı da artmaktadır. Parite ile vajinal doğum sayısı ve doğum haftası arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Parite arttıkça vajinal doğum sayısı ve doğum haftası artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation Of The Relationship Between Elastography Measurement Result And Preterm Birth In Pregnant Women Between 14-28 Weeks Of Gestation Introduction and Aim: The aim of this study is to examine the relationship between cervical elastography measurements from pregnant women between 14th and 28th weeks of gestation and preterm birth. In line with this objective, the relationship between the age of the pregnant woman and cervical elastography results with parity, gestational age, number of vaginal deliveries, and weeks of gestation were also examined. Materials and Methods: During the data collection process, 110 pregnant volunteers who applied to the Department of Obstetrics and Gynecology of Aydın Adnan Menderes University Hospital between September 2022 and November 2023, between the 14th and 28th weeks of gestation, and met the inclusion and exclusion criteria of the study, were evaluated after obtaining signed consent forms. Nulliparous or multiparous singleton pregnancies were included in the study, while those with a history of previous cesarean section and cervical surgery, with nonviable fetuses, and multiple pregnancies were determined as exclusion criteria. All participants who agreed to participate were provided with information about the study, the ultrasound procedure to be performed, and the possible risks of this procedure in a simple language, and informed consent forms were signed for participation in the study. Vital signs of pregnant women (arterial blood pressure, pulse, respiratory rate) who applied to the clinic between the specified gestational weeks were recorded, followed by obstetric history and demographic information specific to the pregnant woman based on medical history. Subsequently, fetal biometric measurements and amniotic fluid volume were evaluated using abdominal ultrasonography. Biparietal diameter (BPD), head circumference (HC), abdominal circumference (AC), femur length (FL), and amniotic fluid index (deepest single pocket and total volume of amniotic fluid in vertical 4 quadrants) were measured as second and third-trimester fetal biometric measurements. The research was conducted in a relational screening model to investigate whether there is a relationship between cervical elastography measurement results in pregnant women between the 14th and 28th weeks of gestation and preterm birth. The data collected in the study was analyzed using IBM SPSS 24 software. Descriptive statistics were first presented for the research variables. It was observed that the research variables were suitable for normal distribution. Therefore, parametric analysis methods were used for the analyses. The relationships between research variables were examined using Pearson correlation analysis. Results and Conclusion: According to the research results, no significant relationship was found between cervical elastography results and gestational age with other variables. However, a positive significant relationship was found between age and gestational age, parity, and number of vaginal deliveries. Thus, as age increases, gestational age, parity, and number of vaginal deliveries also increase. There is a positive significant relationship between parity and number of vaginal deliveries and gestational age. As parity increases, the number of vaginal deliveries and gestational age also increase.