Reactions of mothers of children with autism and normal development to accident videos: Comparison of attention and anxiety levels
Otizmli ve normal gelişim gösteren çocukların annelerinin kaza videolarına tepkileri: Dikkat ve kaygı düzeylerinin karşılaştırılması
- Tez No: 926865
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KAAN İLDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Psikoloji, Neurology, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Kaygı, EEG, Yürütücü İşlevler, Sosyal Destek, Autism Spectrum Disorder, Anxiety, EEG, Executive Functions, Social Support
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan çocukların annelerinde görülen kaygı, yürütücü işlevler ve EEG tabanlı nörofizyolojik göstergeler arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bulgular, OSB'li çocukların annelerinin, daha yüksek düzeyde kaygı yaşadığını ve bunun çocuklarının semptom şiddeti, ebeveynlik stresi ve sosyoekonomik faktörlerle yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca, EEG analizleri, bu annelerde artan theta/beta oranının kaygı düzeyleri ile anlamlı bir ilişki gösterdiğini ortaya koymuştur. Çalışmanın önemli bir diğer yönü, yürütücü işlevlerin incelenmesidir. Bazı anneler yürütücü işlevlerde belirgin bir düşüş sergilerken, diğerleri normal gelişim gösteren çocukların annelerine benzer performans göstermiştir. Bu durum, bireysel farklılıkların ve başa çıkma mekanizmalarının önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca, araştırma, annelerin sosyal destek ağlarına erişiminin ve psikolojik dayanıklılığının kaygı seviyelerini düşürdüğünü ve yürütücü işlevlerini iyileştirdiğini göstermektedir. Bulgular, annelerin ruh sağlığını desteklemek için bütüncül bir yaklaşımın gerekliliğini vurgulamaktadır. Psikolojik destek programları, EEG tabanlı değerlendirmeler ve sosyal destek girişimleri, OSB'li çocuklara sahip annelerin psikolojik refahını artırabilir. Gelecekteki araştırmalar, bu anneler için özel müdahalelerin geliştirilmesine odaklanmalı ve psikolojik ile nörofizyolojik değerlendirmelerin entegre edildiği yeni modeller oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between anxiety, executive functions, and EEG-based neurophysiological indicators in mothers of children with Autism Spectrum Disorder (ASD). The findings reveal that mothers of children with ASD experience higher levels socioeconomic factors. Furthermore, EEG analyses indicate that increased theta/beta ratios correlate significantly with heightened anxiety levels in these mothers. In this context, the primary aim of our study is to investigate the effect of a virtual reality. Another critical aspect of this study is the assessment of executive functions. While some mothers exhibit noticeable deficits in cognitive flexibility and decision-making, others perform similarly to mothers of typically developing children. This suggests that individual differences and coping mechanisms play a crucial role in determining executive function outcomes. Additionally, the study highlights that access to social support networks and higher psychological resilience are associated with reduced anxiety levels and improved executive function performance. The findings underscore the need for a holistic approach to supporting maternal mental health. Psychological support programs, EEG-based assessments, and social support initiatives could enhance the well-being of mothers raising children with ASD. Future research should focus on developing specialized interventions tailored to these mothers, integrating psychological and neurophysiological assessments into novel intervention models.