Lise çağı öğrencilerinde temel sözcüklerin çağrışımları
Connotations of basic words in high school students
- Tez No: 926918
- Danışmanlar: PROF. DR. YETER TORUN ÖĞRETMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: çağrışım, anlam, toplumdilbilim, bilişseldilbilim, toplumsal cinsiyet, connotation, meaning, sociolinguistics, cognitive linguistics, gender
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
İnsanın bilinçaltını da göz önünde bulundurursak, aslında günlük yaşamımızda kullandığımız her bir sözcük; anılar, o anda hissettiğimiz duygular, koku, tat veya renklerle deneyimlediğimiz yaşantılarımızla bağlantılı olarak zihnimize kodlanır. Bu kodlama süreci, kişisel, kültürel ve toplumsal bellekte sözcükleri algılama ve anlamlandırma eyleminin nasıl sonuçlandığını da bize gösterir. Bu açıdan baktığımızda kişilerarası iletişim sözcüklerin salt sözlüksel anlamları üzerinden gerçekleşmez, devreye sözcüklerin yaşantı ile iç içe geçmiş çağrışımları da girer. Dili kullanırken cinsiyet, yaş, meslek gibi değişkenlere bağlı olarak sözcüklerin çağrışımları da birbirinden farklılıklar gösterir. Bu çalışmamızın amacı, toplumun kadın ve erkeğe yüklediği farklı roller, bu rollere uygun davranışlar üzerinden ergenlerin düşünme, algılama ve yorumlama vb. yönlerden farklılıklarını, dolayısıyla toplumsal cinsiyetin lise çağındaki gençlerin dil kullanımındaki etkisini ortaya koymaktır. Bu çalışma, toplumdilbilimi alanına yönelik, fakat aynı zamanda anlambilimin konusu olan çağrışımsal anlamla ve bilişsel dilbilimle ilgili bir çalışma olacaktır. Araştırmamızda ortaya çıkan sonuçlar, sözcükler arasındaki kimi zaman anlamsal, kimi yapısal bağlantılara ve bu bağlantıların lise eğitimi alan gençlerin bireysel ve zihinsel kodlarına ve çağrışımsal anlama dair önemli bulgular sunması, sadece dilbilimi değil, psikoloji ve rehberlik araştırmaları, sosyoloji, nörofizyoloji gibi başka bazı alanlar için de önem taşımaktadır. Bu araştırma, içinde yaşadığımız digital dünyada değişen zihniyetin ve yaşantıların dile nasıl yansıdığını görmeyi de mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Considering the human subconscious mind, in fact, every word we use in our daily lives is encoded in our minds in connection with our memories, the emotions we feel at that moment, the experiences we experience through smell, taste or color. This encoding process also shows us how the act of perceiving and making sense of words results in personal, cultural and social memory. From this point of view, interpersonal communication does not only take place through the lexical meanings of words, but also through the associations of words intertwined with experiences. When using language, the connotations of words differ depending on variables such as gender, age and occupation. The aim of this study is to reveal the differences in adolescents' thinking, perception and interpretation, etc. through the different roles that society attributes to men and women and the behaviors appropriate to these roles, and thus the effect of gender on the language use of high school students. This study will be related to the field of sociolinguistics, but also to connotative meaning, which is the subject of semantics, and cognitive linguistics. The results of our research are important not only for linguistics, but also for other fields such as psychology and counseling research, sociology, neurophysiology, psychology and guidance studies, sociology, and neurophysiology, as they provide important findings on the semantic and structural connections between words and the individual and mental codes and connotative meaning of these connections among high school students. This research, also, makes it possible to see how the changing mentality and experiences in the digital world we live in are reflected in language.