4-6 yaş grubu tam gün Kur'an kursuna çocuklarını gönderen ailelerin dindarlık anlayışı ve kurslara yaklaşımı: Ankara örneği
The religious understanding of the families who send their children to full-day Qur'an schools in the 4-6 age group and their approach to the schools: The case of Ankara
  1. Tez No: 926917
  2. Yazar: SÜMEYYE MERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: 4-6 Age Group Full Day Qur'an School, Presidency of Religious Affairs, Religiosity, Dimensions of Religiosity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Dindarlık, bireylerin inanç ve ibadetlerini yaşama biçimlerini ifade eder ve toplumsal yapının şekillenmesinde önemli bir rol oynar. Özellikle aile içinde aktarılan dindarlık, çocukların değer yargılarının oluşumunda ve toplumsal uyumlarında belirleyici bir faktördür. Bu bağlamda, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülen 4-6 yaş Kur'an kursları, çocukların dini ve ahlaki gelişimlerine katkı sunmayı amaçlayan bir eğitim modelidir. Oyun temelli etkinliklerle temel dini bilgileri öğretirken, sevgi, saygı, dürüstlük ve sorumluluk gibi değerleri kazandırmaktadır. Aile içinde dini pratiklerin bilinçli yaşanmasını destekleyen bu kurslar, çocukların sosyal-duygusal gelişimine de katkı sağlamaktadır. Artan taleple birlikte 2013 yılında yarım gün olarak başlatılan bu kurslar, 2022 itibarıyla tam gün eğitim modeliyle yaygınlaştırılmıştır. Bu çalışma, Ankara ili merkez ilçelerindeki tam gün eğitim veren 4-6 yaş Kur'an kurslarına çocuklarını gönderen ailelerin dindarlık anlayışlarını ve bu kurslara yönelik bakış açılarını Charles Y. Glock'un dindarlık boyutları çerçevesinde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Nitel yöntemle yürütülen araştırmada, 16 katılımcıyla mülakatlar gerçekleştirilmiş ve ailelerin kurslara dair beklentileri, çocuklarının dini eğitiminin aile içi dindarlık pratiklerine katkısı derinlemesine incelenmiştir. Çalışmada öncelikle dindarlık kavramı ve okul öncesi din eğitimi bağlamında teorik bir tartışma sunulmuş, ardından Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 4-6 yaş Kur'an kurslarının gelişim süreci, yasal dayanakları ve 2022 öğretim programı ele alınmıştır. Bulgular, bu kursların çocukların dini ve ahlaki gelişimine katkı sunduğunu, ailelerin dini yaşantısını pekiştirdiğini ve dindarlık anlayışlarını şekillendirdiğini ortaya koymaktadır. Anahtar kelimeler; 4-6 Yaş Grubu Tam Gün Kur'an Kursu, DİB, Dindarlık, Dindarlığın Boyutları
Özet (Çeviri)
Religiosity is how individuals live their beliefs and practices and plays an essential role in shaping the social structure. The religiosity transmitted within the family is a determining factor in forming children's value judgments and social adaptation. In this context, the 4-6 age Qur'an schools run by the Presidency of Religious Affairs are an educational model that aims to contribute to children's religious and moral development. Teaching basic religious knowledge through play-based activities teaches values such as love, respect, honesty, and responsibility. These courses, which support the conscious practice of religious practices within the family, also contribute to children's social-emotional development. In response to increasing demand, these schools were launched as half-day classes in 2013 and expanded to full-day courses in 2022. This study aims to analyze the understanding of religiosity of families who send their children to full-day 4-6 age group Qur'an schools in the central districts of Ankara province and their perspectives towards these courses within the framework of Charles Y. Glock's dimensions of religiosity. In this qualitative study, interviews were conducted with 16 participants, and the families' expectations about the courses and the contribution of their children's religious education to the religious practices within the family were analyzed in depth. The study first presents a theoretical discussion in the context of religiosity and preschool religious education, followed by the development process of 4-6-year-old Qur'an schools affiliated with the Presidency of Religious Affairs, their legal basis, and the 2022 curriculum. The findings reveal that these courses contribute to children's religious and moral development, reinforce the religious life of families, and shape their understanding of religiosity.