Çağdaş sanatta mekân: James Turrell örneği
Space in contemporary art; the example of James Turrell
- Tez No: 926919
- Danışmanlar: DOÇ. AHMET KÜRŞAT ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş sanat, Mekan, Algı, James Turrell, Contemporary art, Space, Perception, James Turrel
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Çağdaş sanatla birlikte görsel sanatların en etkili formlarının insan algısına yönelik deneyimlenen sanat çalışmaları olması, bu çalışmanın önemini belirlemektedir. Mekan felsefe, sosyoloji, psikoloji, mimarlık ve sanat gibi önemli disiplinlerin ele alıp üzerinde durduğu bir kavramdır. Sanat algıyla başlayan bir mekân kurgusudur. Mekân kurgusu, dış dünyanın gerçekleri, nesneleri tarafından sınırları çizilen bir hacmi tanımlamaktan çok, algıya dayalı tinsel bir olabilirlikler alanı olarak kabul edilmelidir. Kelime olarak mimarlığın konusu gibi algılansa da günümüze kadar birçok alanın konusu olmuştur. Çağdaş sanatlar bağlamında mekan kavramı ele alındığında; bazen çalışma oluşturulurken temel unsurlardan biri olduğu bazende bizatihi çalışmanın kendisine işaret eden modernist dönemden kalma izler taşıdığı görülmüştür. Yeni anlayışta, sanatçının, mekân içerisinde bir yerleştirme yaparken, mekânın niteliklerine, mekânın içinde gözlemcinin algısal sürecini göz önünde bulundurması vurgulanmıştır. Çağdaş sanatta mekanın, ilk örneklerinden günümüze teknolojininde gelişmesiyle mekan yeni teknolojik ifade biçimleriyle öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, sanatçı James Turrell'in mekân da ışığı kullanarak ortaya koyduğu algısal çalışmaları çağdaş sanat bağlamı içerisinde incelenecektir. Çalışmalarındaki mekansal, görsel ve algısal boyutların incelenmesi, çağdaş sanat bağlamında önemli bir yere sahiptir. Sanatçı çalışmalarında doğal ve yapay ışık kullanarak deneysel algı üzerine çalışmıştır. Sanatçı ışığı geleneksel anlamda resim ve heykelde kullanmak yerine doğrudan çevreyi algılamayla ilgilenmiştir. Turrell'in galeri mekanında oluşturduğu çalışmalarının yanında otonom tasarlanmış mekanları, hücreleri ve büyük ölçekli çalışmaları vardır. Sanatçının çalışmalarını meydana getiren sosyo-kültürel, politik, bilimsel, psikolojik ve manevi boyutları ve teknikleri seriler halinde yaptığı çalışmaları incelenerek ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The fact that the most effective forms of visual arts with contemporary art are the artworks experienced for human perception determines the importance of this study. Space is a concept that important disciplines such as philosophy, sociology, psychology, architecture and art deal with and emphasise. Art is a spatial design that begins with perception. Spatial design should be accepted as an area of spiritual possibilities based on perception rather than defining a volume whose boundaries are drawn by the realities and objects of the outside world. When the concept of space is analysed in the context of contemporary arts; it is seen that sometimes it is one of the basic elements in the creation of the work, and sometimes it carries traced from the modernist period that point to the work itself. In the new understanding, it is emphasized that the artist should consider the qualities of the space and the perceptual process of the observer within the space when making an installation. In contemporary art, space has come to the forefront with new technological forms of expression, thanks to technological advancements from its earliest examples to the present. This study will examine the perceptual works of artist James Turrell, who uses light in space, within the context of contemporary art. The artist has worked on experimental perception by using natural and artificial light in his works. Instead of using light in the traditional sense within painting and sculpture, the artist has focused on directly perceiving the environment. In addition to his works created in gallery spaces, Turrell has autonomous designed spaces, cells, and large-scale works. The socio-cultural, political, scientific, psychological, and spiritual dimensions and techniques that constitute the artist's works are examined by studying his series of works.