Determination of serum microRNA 339 expression levels in patients receiving propofol infusion
Propofol infüzyonu yapılan hastalarda serum miRNA-339 ekspresyon seviyelerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 926967
  2. Yazar: SİBEL TEMÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY İSBİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Moleküler Tıp, Anesthesiology and Reanimation, Obstetrics and Gynecology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Propofol, miRNA-339, Redoks Proteinleri, IVF, Propofol, miRNA-339, Redox Proteins, IVF
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, sıklıkla kullanılan bir anestezik olan propofolün, in vitro fertilizasyon (IVF) gören hastalarda potansiyel antioksidan etkilerini araştırmaktadır. Araştırma, spesifik redoks proteinleri olan glutatyon redüktaz ve glutatyon peroksidaz seviyelerinin yanı sıra miRNA-339 adı verilen bir mikroRNA molekülünün ekspresyonunu ölçmeye odaklanmaktadır. Bu moleküller, serbest radikaller ile antioksidanlar arasındaki dengesizlik ile karakterize edilen oksidatif strese karşı hücresel yanıtta önemli roller oynamaktadır. Çalışma tasarımında, her biri 21 IVF hastasından oluşan iki grup kullanılmıştır. Bir grup, prosedür sırasında propofol infüzyonu alırken, diğeri propofol uygulaması olmayan bir kontrol grubu olarak görev yaptı. Bu yaklaşım, araştırmacıların propofolün yukarıda belirtilen biyobelirgenler üzerindeki etkilerini iki grup arasında karşılaştırmaya izin verdi. Glutatyon redüktaz (p=0,003) ve glutatyon peroksidaz (p=0,006) seviyeleri, zararlı serbest radikalleri nötralize etmekten sorumlu enzimler, propofol infüzyonu alan grupta kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde yükselmiştir. Bu gözlem, propofolün antioksidan özelliklere sahip olabileceğini ve potansiyel olarak IVF prosedürleri sırasında oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, miRNA-339 ekspresyonu ile ilgili araştırma daha karmaşık bir tablo ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma, propofol grubunda özellikle infüzyondan sonra miRNA-339 seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olduğunu kaydetmiştir (p=0,027). Bu bulgu, propofolün miRNA-339 ekspresyonu üzerinde bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir. İlginç bir şekilde, miRNA-339 ile antioksidan enzimler arasında başlangıçta korelasyonlar saptanmıştır, ancak bu korelasyonlar propofol kullanımından sonra anlamsız hale gelmiştir. ROC eğrisi altındaki alan (AUC) karşılaştırıldığında 0.6723 (>%95 güven aralığı; CI = 0.5073-0.8373, P < 0.0001) olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, bu çalışma propofolün IVF hastalarında antioksidan faydalar sağlayabileceğini düşündürmektedir. Ancak, propofolün miRNA-339 üzerindeki rolü belirsizliğini korumakta ve daha büyük çalışmalarla daha fazla araştırma gerektirmektedir. Bu çalışmalar, propofolün miRNA-339 üzerindeki etkisini doğrulamaya ve IVF prosedürleri için etkilerini anlamaya yardımcı olacaktır. Bu mekanizmalar hakkında daha derin bir anlayış kazanarak, araştırmacılar hasta bakımını optimize etmek ve potansiyel olarak IVF ile ilişkili oksidatif stresin olumsuz etkilerini azaltmak için çalışabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the potential antioxidant effects of propofol, a commonly used anesthetic, in patients undergoing in vitro fertilization (IVF). The research focuses on measuring the levels of specific redox proteins, glutathione reductase and glutathione peroxidase, as well as the expression of a microRNA molecule called miRNA-339. These elements play crucial roles in the cellular response to oxidative stress, a condition characterized by an imbalance between free radicals and antioxidants. The study design employed two groups of 21 IVF patients each. One group received propofol infusion during the procedure, while the other served as a control group without propofol administration. This approach allowed researchers to compare the effects of propofol on the aforementioned biomarkers between the two groups. The levels of glutathione reductase (p=0.003) and glutathione peroxidase (p=0.006), enzymes responsible for neutralizing harmful free radicals, were significantly elevated in the group that received propofol infusion compared to the control group. This observation suggests that propofol may possess antioxidant properties, potentially aiding in mitigating oxidative stress during IVF procedures. However, the investigation into miRNA-339 expression presented a more complex picture. This miRNA molecule is known to regulate various cellular processes, and its involvement in oxidative stress response has also been implicated. The study noted a statistically significant decrease in miRNA-339 levels specifically within the propofol group after infusion (p=0.027). This finding suggests that propofol may have an effect on miRNA-339 expression. Interestingly, initial correlations between miRNA-339 and the antioxidant enzymes existed, but these correlations became non-significant after propofol use. When comparison was made between before and after, the area under ROC curve (AUC) was 0.6723 (95% confidence interval; CI = 0.5073–0.8373, P < 0.0001). Overall, this study suggests propofol may offer antioxidant benefits during IVF. However, the role of propofol on miRNA-339 remains unclear and requires further exploration with larger studies. These studies would help confirm propofol's influence on miRNA-339 and understand its implications for IVF procedures. By gaining a deeper understanding of these mechanisms, researchers can work towards optimizing patient care and potentially mitigating the negative effects of oxidative stress associated with IVF.