Sahih kıraat anlayışının tarihsel gelişimi
Historical development of the understanding of authentic recitation
- Tez No: 926970
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Sahih Kıraat, İbn Mücâhid, İbn'ül-Cezerî, Quran, Authentic Recitation, Ibn Mujahid, Ibn Jazari
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kıraat ilmi, Kur'an'ın okuyuş keyfiyeti ile ilgilenen ilimdir. Kıraat ilmine ve yapılmış olan kıraat tasniflerine baktığımızda karşımıza önemli bir kavram olan Sahih kıraat çıkmaktadır. Nüzul dönemi dediğimiz dönemde Hz. Peygamber Cebrail'den Kur'ân'ı nazil olduğu şekliyle Mekke-Medine dönemi boyunca aktarmış ve bizzat öğretmiştir. Muhafazası için önce zihinlerde ezber yoluyla daha sonra ise yazı yoluyla korunmuştur. Nüzul dönemi adına sahih kıraat bu şekilde korunmuştur. Sahabe döneminde ise Kur'ân'ın kıraatini Hz. Peygamber'den bizzat alan sahabe aynı şekilde korumuş ve cem' istinsah faaliyetleri ile gerekli olan önlemleri almışlardır. Tâbiîn ve etbe-i tabiîn döneminde ise artık kıraat ilminin tedvini ve kıraat imamlarının oluşması ile sahih kıraat dediğimiz kavram yerini bulmuştur. Belli kriterler oluşturularak mevcut kıraatler arasında sınırlandırmaya gidilerek sahih olan kıraatler sakîmlerinden ayrılmıştır. Günümüze kadar Kur'ân'ın sahih hali ile gelmesi için üstün gayretler sarf edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The sccience of recitation is the science that deals with the reading quality of the Quran. When we look at the science of recitation and the classifications of recitations, we come across an important concept, Sahih recitation. In the period we call the period of revelation, Hz. Prophet transmitted the Quran as it was revealed from the Prophet Gabriel throughout the Mecca-Medina period and taught it personally. For its preservation, it was first preserved in the mind through memorization and then through writing. This is how the authentic recitation of the Nuzul period was preserved. During the period of the Companions, the recitation of the Quran was made by Hz. The companions, who personally received it from the Prophet, preserved it in the same way and took the necessary precautions through collective copying activities. In the period of Tabi'in and Etbe-i Tabi'in, with the codification of the science of recitation and the formation of recitation imams, the concept that we call authentic recitation found its place. By creating certain criteria and limiting the number of recitations, the authentic recitations were separated from their original counterparts. Until today, great efforts have been made to bring the Quran in its authentic form.