Kök perforasyonlarının yerinin tespitine farklı kinematiklerin veperforasyon çapının etkisi
Effect of different kinematics and perforation diameter on the detection of root canal perforations
- Tez No: 926971
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFA KURNAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Elektronik apeks bulucu, Kinematik, Kök kanal perforasyonu, Resiprokasyon, Rotasyon, Electronic apex locator, Kinematics, Reciprocation, Root canal perforation, Rotation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Kök kanal perforasyonları, kök kanalı sistemi ile periodontal dokular arasında oluşan patolojik bağlantı olarak tanımlanır. Kök kanal perforasyonlu dişin prognozu, perforasyonun oluşumu ile tamiri arasında geçen zamandan önemli ölçüde etkilenir. Perforasyonların erken ve doğru teşhisi, dişin prognozunu iyileştirir. Bu çalışma, kök kanal perforasyonları çapındaki farklılıkların ve nikel-titanyum alet kinematiğinin, entegre elektronik apeks buluculu (EAB) endomotorun perforasyonları tespit etmedeki etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Yüz adet tek köklü çekilmiş alt premolar dişe, apeksin 5 mm yukarısından standart olarak beş farklı çapta (0,25, 0,50, 0,75, 1,00 ve 1,25 mm) yapay perforasyonlar oluşturuldu. Kök kanal perforasyonlarının oluşturulması ve ardından perforasyon çapına göre gruplamayı takiben, dişler ayrıca kinematik (rotasyon, resịprasyon) alt gruplarına ayrıldı (n=10). Perforasyon bölgesine kadar olan gerçek uzunlukların dental operasyon mikroskobu altında hassas ölçümlerinden sonra, elektronik uzunluk ölçümleri entegre EAB ile rotasyon veya resiprokasyon kinematikleri kullanılarak gerçekleştirildi. Her dişte elektronik uzunluklar gerçek uzunluklarla karşılaştırıldı. Elektronik uzunlukların gerçek uzunluktan sapma miktarlarının hesaplanmasının ardından tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve bağımsız t-testleri (p0,05), ancak bu ölçümler 0,75 mm grubuna kıyasla daha yüksek hassasiyet gösterdi (p0,05). Sonuç: Entegre EAB'li endomotor çok küçük perforasyonları tespit edemedi. Preparasyon sırasında kullanılan kinematiğin perforasyon tespiti üzerinde önemli bir etkisi yoktu. Klinisyenler çok küçük perforasyonları tespit ederken özellikle dikkatli olmalı ve ek teşhis yöntemlerinden faydalanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Root canal perforations (RCPs) are defined as a pathological connection between the root canal system and periodontal tissues. The prognosis of a tooth with a RCP is significantly influenced by the time elapsed between the perforation's formation and its repair. Early and accurate diagnosis of perforations improves the tooth's prognosis. The present study aims to assess the impact of variations in RCP diameter and nickel-titanium instrument kinematics on the efficacy of the endomotor with an integrated apex locator (EIAL) in pinpointing RCPs. Material-Methods: One hundred extracted, single-rooted mandibular premolars received artificial perforations at five different diameters (0.25, 0.50, 0.75, 1.00, and 1.25 mm) standardized at 5 mm above the apex. Following creation of RCPs and subsequent group allocation based on perforation diameter, the teeth were further subdivided into kinematic (rotation, reciprocation) subgroups (n=10). Following precise measurement of the actual lengths (ALs) to the perforation site under a dental operating microscope, electronic lengths (ELs) were obtained with an EIAL, using rotary or reciprocating kinematics throughout the root canal preparations. To quantify deviations from AL, measurements of EL were compared for each tooth, followed by statistical analysis using a one-way analysis of variance (ANOVA) and independent t-tests (p0.05), however, these measurements exhibited greater precision compared to the 0.75 mm group (p0.05). Conclusions: EIAL could not detect very small perforations. Kinematics used during preparation had no significant effect on perforation detection. Clinicians should be especially cautious when identifying very small perforations and consider using additional detection methods.