Türk sinemasında geleneksel Türk halk müziği türlerinin film müziklerine uyarlanması
Adaptation of traditional turkish folk music genres to film sounds in Turkish cinema
- Tez No: 927034
- Danışmanlar: PROF. CELAL OKTAY YALIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Fine Arts, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Sinema, film müziği, geleneksel halk müziği, halk müziği türleri, Cinema, film music, traditional folk music, folk music genres
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Güzel Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sinema sanatında teknolojik gelişmelerin sinema anlatısı üzerinde önemli etkisi vardır. Sesli sinema döneminin başlamasıyla birlikte sessiz sinema döneminin müzik eşlikleri, giderek özgün film müziklerine doğru evrimleşmiştir. Film müziğinde geleneksel halk müziklerinin kullanımı özel bir anlam taşımaktadır. Geleneksel halk müzikleri, geleneği yaşatan ve halkın kültürel özelliklerini taşıyan önemli kültür hazineleri olarak farklı ulusal sinemaların film müziklerine birer kaynak teşkil etmiştir. Tez çalışması, Türk sinemasında GTHM kullanımını seçilen örneklem üzerinden irdelemeyi ve Türk müziğindeki makam, usûl, karar perdeleri, ritmik yapıları, melodik ve sözel özellikleri ile kullanılan çalgı çeşitleri açısından müzikal analizini yapmayı amaçlamaktadır. Eser odaklı bu tez çalışması kapsamında; GTHM türlerinin film müziklerine uyarlanması olgusunun işlendiği,“ Türk Sinemasında Halk Müziğinin Tınıları”adlı bir belgesel film çalışması gerçekleştirilmiştir. Yapılan belgesel çalışmasında film müziği alanında deneyimli sanatçı ve akademisyenler ile görüşmeler yapılmış, GTHM'nin film müziklerine uyarlanması, çalgı çeşitleri ve müzikal özellikleri ile film müziği tasarımına ilişkin süreçler, önceden belirlenmiş araştırma soruları çerçevesinde irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological developments in the art of cinema have a significant impact on the narrative of cinema. With the beginning of the sound cinema era, the musical accompaniments of the silent cinema era gradually evolved into original film music. The use of traditional folk music in film music has a special meaning. Traditional folk music has been a source for the film music of different national cinemas as important cultural treasures that keep the tradition alive and carry the cultural characteristics of the people. The thesis study aims to examine the use of traditional Turkish folk music in Turkish cinema through a selected sample and to make a musical analysis in terms of makam, usûl, final pitches, rhythmic structures, melodic and verbal features in Turkish music and the types of instruments used. Within the scope of this work-focused thesis study; a documentary film study called“The Timbres of Folk Music in Turkish Cinema”was carried out, which deals with the adaptation of traditional Turkish folk music genres to film music. In the documentary study, interviews were conducted with experienced artists and academics in the field of film music, and the adaptation of traditional Turkish folk music to film music, instrument types and musical characteristics, and processes related to film music design were examined within the framework of predetermined research questions.