Kardiyak outputu düşük açık kalp cerrahisi geçiren hastaların hemşirelik bakımı
Evaluation of nursing care of patients with low cardiac outpute open heart surgery
- Tez No: 927081
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Hemşirelik, Kardiyoloji, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Nursing, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kalp cerrahisi, Düşük kardiyak output, Vaka hemşireliği
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kardiyak out putu düşük açık kalp cerrahisi geçiren hastaların fizyolojik bulgularına yönelik yapılan hemşirelik bakım girişimleri değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Açık kalp cerrahisi geçiren hastaların izlendiği yoğun bakımda hastaların ameliyat öncesi, ameliyattan hemen sonra yoğun bakımda ilk izlemleri, ameliyattan 4,8,24 saat sonra fizyolojik ve laboratuvar değerleri izlendi. Güç analizine göre tek grupta 36 kişi ile örnekleme ulaşıldı. Araştırma verileri, hastalarla yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. Araştırma verilerinin toplanmasında; Hasta onam formu, Hasta tanılama formu hastaların hemodinamik izlemleri, Hastaların mekanik ventilatör izlemleri, Hastaların laboratuvar değerleri izlem formu kullanıldı. Verilerin istatistiksel analizinde kategorik ölçümler sayı ve yüzde ile özetlendi. Araştırmada repeated measures test kullanırken, birinci ve beşinci ölçümler arasındaki farklılığın belirlenmesinde Wilxocon rank testine başvuruldu. Araştırma örneklemindeki hastaların % 66,7 kadındı. Yaş dağılımı hastalarda sırasıyla % 38,9'ü 60-69 ve % 33,3'ünde 70-79'du. Beden kütle indeksleri (% 58,3)'i normal, (% 41,7)'i ise şişmandı. Hastalara en sık koroner arter bypass greft ameliyatı olan %66,6 hasta bulunmaktaydı. Hastaların ameliyat süresi ortalama 3,62±0,9 saatti. Ameliyatta hastalara verilen sıvı miktarı ortalama 2590,3±1481,5'di. Entübe süresi ortalama 19,3±4,3'tü. Hastalar ortalama ameliyattan 16,4±5,2 saat sonra uyandı. Hastaların ameliyat öncesi, yoğun bakımda ameliyattan hemen sonra, ameliyattan 4 saat sonra, ameliyattan 8 saat sonra ve ameliyattan 24 saat sonra ölçülen hemodinamik izlem incelemesine göre; hastaların ameliyat öncesi ortalama arter basıncı 86,8±5,2; ameliyat sonrası yoğun bakımda ilk izlemde 77,9±12,9; ameliyattan 4 saat sonra 84,3±9,1; ameliyattan 8 saat sonra 83,4±8,3; ameliyattan 24 saat sonra 82,7±6,7 bulundu. Bu ölçümler normal MAP basıncı değerindeydi ve aralarında anlamlı fark yoktu. Hastaların ameliyat sonrası tüm izlemlerde sıvı volümleri (AÇT ve CVP değerleri), satürasyonları, eritrositleri,Hbg değerleri, kan gazları normal sınırlardaydı. Hastaların tüm izlemlerde BUN, Kreatin, bilirubin gibi atık maddeleri normal sınırdaydı. Hastaların 24 saat sonraki izleminde kan glikoz değerleri ilk izleme göre daha yüksekti. Kardiak out putu düşük açık kalp cerrahisi geçiren hastalara vaka hemşireliği yöntemi ile bakım veren hemşireler hastalarda oluşabilecek tüm bulguları erken tanıyabilir komplikasyonları önleyebilir. Vaka hemşirelerinin ilk 24 saat yoğun bakım izlemini sürdürmesi, ekip ile iş birliğini yapması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the nursing care interventions for the physiological findings of patients who underwent open heart surgery with low cardiac output. In the intensive care unit where the patients who underwent open heart surgery were followed, the first follow-up of the patients in the intensive care unit before and immediately after the operation, and their physiological and laboratory values were monitored 4.8,24 hours after the operation. According to the power analysis, the sample was reached with 36 people in a single group. Research data were collected through face-to-face interviews with patients. In the collection of research data; Patient consent form, patient diagnosis form, hemodynamic follow-up of patients, mechanical ventilator follow-up of patients, and follow-up form of patients' laboratory values were used. In the statistical analysis of the data, categorical measures were summarized by number and percentage. While the repeated measures test was used in the research, the Wilxocon rank test was used to determine the difference between the first and fifth measurements. 66.7% of the patients in the study sample were women. Age distribution was 60-69 in 38.9% and 70-79 in 33.3% of patients, respectively. Body mass indexes (58.3%) were normal and (41.7%) were obese. There were 66.6% patients who had coronary artery by-pass graft surgery most frequently. The mean operation time of the patients was 3.62±0.9 hours. The mean amount of fluid given to the patients during the surgery was 2590,3±1481.5. The mean intubating time was 19.3±4.3. Patients woke up 16.4±5.2 hours after surgery on average. According to the hemodynamic follow-up examination of the patients, measured before the operation, immediately after the operation in the intensive care unit, 4 hours after the operation, 8 hours after the operation and 24 hours after the operation; preoperative mean arterial pressure of the patients was 86.8±5.2; 77.9±12.9 at the first follow-up in the postoperative intensive care unit; 84.3±9.1 4 hours after surgery; 83.4±8.3 8 hours after surgery; 24 hours after surgery, it was found to be 82.7±6.7. These measurements were normal MAP pressure values and there was no significant difference between them. Fluid volumes (MCT and CVP values), saturation, erythrocytes, Hbg values, and blood gases were within normal limits in all postoperative follow-ups. Waste substances such as BUN, creatine, and bilirubin were within the normal range in all follow-ups. In the follow-up after 24 hours, the blood glucose values of the patients were higher than the first follow-up. Nurses who care for patients who have undergone open heart surgery with low cardiac output with case nursing method can recognize all the findings that may occur in the patients early and prevent complications. It is recommended that case nurses continue the intensive care follow-up for the first 24 hours and cooperate with the team.