Trafik kazalarında müteselsil sorumluluk
Joint liability in traffic accidents
  1. Tez No: 927169
  2. Yazar: GONCA YURDAKUL KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik Kazası, Karayolu, Müteselsil Sorumluluk, Dış İlişki, İç İlişki, Zarar Gören, Zarar Veren, Sorumluluk, Türk Borçlar Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Traffic Accident, Highway, Joint Liability, External Relation, Internal Relation, Damage Sufferer, Damage Giver, Liability, Turkish Code of Obligations, Highway Traffic Law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sürekli artan nüfus, hızlı ve yoğun bir şehirleşmeye yol açmaktadır. Hızlı kentleşme ve nüfus artışı başlangıçta sosyokültürel bir kavram gibi görünse de etki alanı bakımından farklı alanlara yayılmış ve neticesinde çeşitli sorunlara yol açmıştır. Trafik en yaygın sorunlardan biri olmakla birlikte, günlük yaşamın da kaçınılmaz bir parçası haline gelmiştir. Makineleşmenin yaygınlaşmasıyla motorlu taşıt kullanımı da artmıştır. Artan motorlu taşıtlar da trafik kazalarının artmasına sebebiyet vermiştir. Önemli bir toplumsal sorun haline gelen trafik kazaları, bu kazalardan doğan zararların tazmini için ayrıntılı bir yasal düzenleme yapılmasını zorunlu kılmıştır. Meydana gelen zararların tazmini sürecinde özellikle müteselsil sorumluluk ilkesinin önemi daha da artmaktadır. Çünkü; sorumlu sayısının birden fazla olduğu trafik kazalarında müteselsil sorumluluk ilkesi uygulanacaktır. Müteselsil sorumluluk ilkesi; 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 61. ve 62. maddelerinde düzenlenmiştir. Ayrıca 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 88. maddesi de müteselsil sorumluluk ilkesinin trafik kazalarındaki görünümüne değinmektedir. Bu tezde,“Trafik Kazalarında Müteselsil Sorumluluk”başlığı altında; sorumluluk kavramı, müteselsil sorumluluk, trafik kazaları, trafik kazalarında sorumluluk türleri, trafik kazalarında sorumlu olan taraflar, trafik kazalarında müteselsil sorumlulukta iç ve dış ilişki, trafik kazalarından doğan davalarda uygulanacak usul konuları Yargıtay'ın görüşleri doğrultusunda detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, trafik kazalarında müteselsil sorumluluğu somutlaştırmaktır.
Özet (Çeviri)
As in the whole world, our country has also ever-increasing population, leading to rapid and intense urbanization. While rapid urbanization and population growth may initially seem like a sociocultural concept, it has spread to different areas of influence and consequently led to various problems. While traffic is one of the most common problems, it has also become an inevitable part of daily life. With the spread of mechanization, the use of motor vehicles has also increased. Increasing motor vehicles have also led to an increase in traffic accidents. Traffic accidents, which have become a significant societal problem, have necessitated a detailed legal regulation for the compensation of damages arising from such accidents. The importance of the principle of joint liability becomes even more important in the process of compensation of the damages incurred. Because; in traffic accidents where there is more than one responsible party, the principle of joint liability will be applied. The principle of joint liability is regulated in Articles 61 and 62 of the Turkish Code of Obligations Numbered 6098. Moreover, Article 88 of the Turkish Highway Traffic Law No. 2918 also addresses the manifestation of the principle of joint liability in traffic accidents. In this thesis, under the title“Joint Liability in Traffic Accidents”; is examined the concept of liability, joint liability, traffic accidents, types of liability in traffic accidents, parties liable in traffic accidents, external and internal relation in joint liability in traffic accidents, procedural issues applicable to lawsuits arising from traffic accidents by conducting a detailed analysis in line with the views of the Supreme Court. The main aim of this study is to concretize the joint liabilty in traffic accidents.