Yabrud'da (Kalamun-Suriye) roma ve erken Hıristiyanlık dönemi mimarisi
The architecture of the roman and early Christian periods in Yabrud (Kalamun -Syria)
  1. Tez No: 927199
  2. Yazar: AFRAA RAJAB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORKMAZ MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Yabrud, Kalamun, tapınak, Kaya mezarı, Kilise, Syria, Yabrud, Kalamun, Temple, Rock Tomb, Church
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Suriye tarih boyunca stratejik bir coğrafi konuma sahip olmasıyla öne çıkmıştır. Bu durum, önemli tarihi medeniyetlerle olan ilişkisini güçlendirmiştir: Kuzeyde Anadolu medeniyeti, doğuda Mezopotamya ve Pers medeniyetleri, batıda Akdeniz, güneyde Arap Yarımadası ve Nil Vadisi. Tüm bunlar, Suriye'yi antik dünyanın en önemli medeniyetleriyle bağlantı noktası haline getirmiştir. Araştırma konusunun coğrafi bölgesi: Yabrud şehri, Şam'ın yaklaşık 80 km kuzeybatısında yer alan ve Lübnan'ın doğu dağlarının son uzantısı olarak kabul edilen Kalmun bölgesinde bulunmaktadır. Yabrud'un tarihi çevresi: Yabrud, tarih sahnesinde önemli bir yer tutmakta olup, eski taş devri insanının yerleştiği en önemli bölgelerden biri olarak geniş bir üne sahiptir. Yabrud'un eski insanı tarafından kullanılan taş aletler, o dönemler arasında karşılaştırma ve araştırma için bir örnek teşkil etmektedir. Ayrıca, arkeolojik kazılar sayesinde, kalkolitik ve bronz çağlarına ait önemli insan yerleşimlerine de ulaşılmıştır. Kalmun bölgesi, klasik dönemlerde (Roma öncesi, Roma dönemi, erken Hristiyanlık dönemi ve Bizans dönemi) ve İslam döneminin tüm aşamalarında belirgin bir rol oynamıştır. Araştırmanın ana konusu, erken Hristiyanlık dönemidir; bu dönem, Kalmun bölgesinin, özellikle Yabrud'un, önemli tarihi kalıntılara sahip olduğu en önemli aşamalardan biridir. Bu kalıntılar hala varlığını sürdürmekte ve arkeolojik ekipler veya araştırmacılar tarafından yeterince ilgi görmemiştir. Bu durum, erken Hristiyanlığın yayılma aşamalarını aydınlatma potansiyeline sahip olduğu için önemlidir. Bu tarihsel dönem, Roma döneminin sona erip Bizans İmparatorluğu'nun kurulmasıyla sonuçlanan önemli bir dönüşüm yaşanmıştır. Yabrud'daki kalıntılar büyük bir öneme sahiptir çünkü büyük ölçüde sağlam kalmışlardır ve erken Hristiyanlık döneminin en önemli aşamalarını aydınlatmak için araştırma malzemesi oluşturmaktadır. Kalıntılar, Yabrud'un ana yolunun kenarında özenle oyulmuş farklı şekillerdeki büyük mezarlardan oluşmaktadır. Her mezar, içinde birden fazla tabut barındırmaktadır. Görünüşe göre bazı mezarlar, arka yüzlerinde eski Yunan veya Latin dilinde yazılar ve resimlerle süslenmiştir. Ayrıca, Roma dönemine ait kalıntılara da değinilecektir; bunlar arasında bir tepe üzerinde yer alan iki büyük tapın kalıntısı ve tepenin altında inşa edilmiş diğer bir tapınak yer almaktadır. Ayrıca, Roma dönemine tarihlenebilen bazı mezarlar da bulunmaktadır. Bu durum, araştırma konusunun (mezarlar) farklı dönemlerden geçtiği inancını pekiştirmektedir: Roma dönemi, erken Hristiyanlık dönemi ve Bizans dönemi. Tüm bunlar, mezarların sistematik çalışması ve bölgedeki keşfedilmiş ve incelenmiş mezarlarla karşılaştırılmasıyla netlik kazanacaktır. Diğer yandan, Bizans dönemine ait kalıntılar arasında yer alan kiliseler gibi önemli yapılar da ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Syria has been distinguished throughout history by its strategic geographical location, which enabled it to play an important role in its relationship with important civilizations that were of historical importance in all ancient historical eras, such as the Anatolian civilization in the north, the civilizations of Mesopotamia and Persia in the east, the Mediterranean basin in the west, the Arabian Peninsula and the Nile Valley in the south. All of this made it a link with the most important civilizations in the ancient world. The geographical area of the research topic: Yabrud city, within a large area, called the Qalamoun region, in the northwest of Damascus, which is approximately 80 km away from it, and which is considered the last extension of the eastern Lebanon mountain range. The historical environment of Yabrud city: Yabrud city is considered one of the important areas on the stage of history, as it gained wide fame due to the discovery of the most important areas inhabited by the ancient Stone Age man, during the ancient Stone Age, and the flint tools used by the ancient Yabrud man have become a model and an example for comparison and research within those eras. Also, archaeological excavations revealed significant human settlement during the Chalcolithic and Bronze Ages. The Qalamoun region played a prominent role during the classical eras (pre-Roman, Roman, early Christian, and Byzantine), and even the Islamic eras in all their stages. The research topic focuses mainly on the early Christian period, which is considered one of the most important stages witnessed by the Qalamoun region, especially the city of Yabrud, due to the extremely important antiquities it contains, which still remain until now, as they did not receive attention and research from archaeological missions or researchers, due to the fact that they shed light on an important stage of the spread of Christianity during the first centuries AD, and this historical period of time constituted an important historical transformation in the formation of a new world during that period of time, which was later manifested in the final end of the Roman period and the emergence of the Byzantine Empire. The remaining monuments in the city of Yabrud are of great importance, because they have remained largely intact, and constitute a research material to shed light, broadly, on the most important historical stages, which are called the early Christian period. The remaining monuments are a large group of mass graves, of various shapes, located on the edge of the main road, in the city of Yabrud, carefully carved into the rock, and each grave contains a number of graves. It seems that some of these graves were decorated with symbols and shapes, and writings in ancient Greek or Latin, through finding the remains of these drawings on the back facades of the graves. The remains of the monuments dating back to the previous stage, the Roman period, will also be addressed, which is represented by the remains of two huge temples, one on top of the hill of the hat, and the second was built at the bottom of the hill, and there are also some graves that can be dated to the Roman period. This leads us to believe that the graves (the subject of the research) have passed through multiple periods, the Roman period, the early Christian period, and the Byzantine period. All this will become clear through the systematic study of the tombs, and comparing them with the tombs discovered and studied in the region. On the other hand, the most important remaining monuments from the Byzantine period will be pointed out, such as churches.