Güray Dinçol rejilerinde Lecoq pedagojisi ve fiziksel tiyatro etkisi
Lecoq pedagogy and physical theatre effect in Güray Dinçol's directorates
  1. Tez No: 927304
  2. Yazar: MELİKE DEMİRASLAN YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN KORAD BİRKİYE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Tiyatro, Jacques Lecoq, Güray Dinçol, Fiziksel Tiyatro Reji, Physical Theatre, Jacques Lecoq, Güray Dinçol, Physical Theater Direction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sahne Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Fiziksel tiyatro, ritüelistik kökenlere dayanan ve oyuncunun bedenini dramatik anlatımın merkezine yerleştiren bir sanat formudur. Antik Yunan ve Roma'dan Rönesans ve Romantizm'e kadar olan süreçte, tiyatronun temel unsurlarından biri olan fiziksellik, zamanla daha metne dayalı bir hale gelmişse de 20. yüzyılda yeniden önem kazanmıştır. Özdemir Nutku ve diğer akademisyenlerin belirttiği gibi, tiyatro her zaman fiziksellikten beslenmiştir. Bu çalışma, fiziksel tiyatronun tarihsel gelişimini ve 20. yüzyıldan itibaren ön plana çıkan teknikleri incelerken, Türkiye'de bu alanda önemli çalışmalar yürüten Güray Dinçol'un katkılarına odaklanmaktadır. Dinçol'un Lecoq pedagojisi ile gerçekleştirdiği atölyeler ve yönettiği oyunlar, fiziksel tiyatronun çağdaş uygulamalarına dair değerli örnekler sunmaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı, fiziksel tiyatronun geçmişten günümüze evrimini ve günümüzdeki uygulamalarını derinlemesine incelemek, bu sanat formunun tiyatro sanatı içindeki yerini ve önemini vurgulamaktır.
Özet (Çeviri)
Physical theatre, rooted in ritualistic origins and placing the actor's body at the center of dramatic expression, is a significant form of art. Although the foundational element of physicality in theatre transitioned to a more text-based approach from Ancient Greek and Roman times through the Renaissance and Romantic periods, it regained prominence in the 20th century. As highlighted by scholars like Özdemir Nutku, theatre has always drawn from physicality. This study examines the historical development of physical theatre and the techniques that became prominent from the 20th century onwards, focusing on the contributions of Güray Dinçol, who has made significant strides in this field in Turkey. Dinçol's workshops and directed plays, informed by Lecoq pedagogy, provide valuable examples of contemporary physical theatre applications. The aim of this study is to comprehensively explore the evolution of physical theatre from past to present, and to underscore its significance and role within the art of theatre today.