Roman çocukların eğitim sürecinde yaşadıkları sorunların sosyal dışlanma bağlamında incelenmesi
Investigation of the problems experienced by gypsy children during the education process in the context of social exclusion
  1. Tez No: 927303
  2. Yazar: MİRAY KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, çocuk, eğitim, sosyal dışlanma, Gypsy, child, education, social exclusion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmada Türkiye'deki Roman çocukların eğitim sürecinde karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunların sosyal dışlanma bağlamındaki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda nitel araştırma yöntemi kullanılarak Siirt, Bitlis ve Batman illerinde ortaokul çağındaki (11-16 yaş) 10 Roman öğrenci, 10 veli ve 6 öğretmen olmak üzere toplam 26 katılımcıya kartopu örnekleme yöntemi ile ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılarak katılımcılarla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Roman çocukların eğitimde karşılaştıkları başlıca sorunlar arasında ekonomik yetersizlikler nedeniyle okul materyallerine erişim eksikliği, ebeveynlerin eğitime yönelik teşvik edici tutum sergilememesi, dil bariyerleri, kültürel farklılıklar, ayrımcılık ve eğitim sistemindeki yapısal eksiklikler yer almaktadır. Sosyal dışlanma, çocuklarının eğitim ortamlarında ve toplumsal yaşamda ayrımcılığa maruz kalmalarına, sosyal etkileşimlerde zorluk yaşamalarına ve kendilerine olan güvenlerinin azalmasına yol açmaktadır. Bu durum eğitimde başarıyı engellemekte ve Roman çocuklarının topluma tam anlamıyla katılımlarını zorlaştırmaktadır. Bu çalışma Roman çocukların eğitim süreçlerinde karşılaştıkları sorunları ve sosyal dışlanmanın bu süreçteki rolünü anlamak için önemli bir adım teşkil etmektedir. Elde edilen bulgular eğitim politikaları ve uygulamaları için önemli çıkarımlar sunmakta ve Roman çocukların eğitimde karşılaştıkları engellerin aşılması için önerilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the problems that gypsy children in Turkey encounter in the education process and the effects of these problems in the context of social exclusion. In this context, a total of 26 participants, including 10 Romani students of secondary school age (11-16 years old), 10 parents and 6 teachers were reached in Siirt, Bitlis and Batman provinces using the qualitative research method using the snowball sampling method. Semi-structured interview questions were used to interview the participants within the scope of the research. The main problems that gypsy children encounter in education include lack of access to school materials due to economic inadequacies, parents' lack of encouraging attitudes towards education, language barriers, cultural differences, discrimination and structural deficiencies in the education system. Social exclusion leads to children being exposed to discrimination in educational environments and social life, having difficulties in social interactions and losing their self-confidence. This situation prevents success in education and makes it difficult for gypsy children to fully participate in society. This study constitutes an important step towards understanding the problems that gypsy children face in their education process and the role of social exclusion in this process. The findings provide important implications for education policies and practices and make recommendations to overcome the obstacles that gypsy children face in education.