Matematik temalı çocuk hikaye ve çocuk popüler bilim kitaplarının matematik felsefesi açısından incelenmesi
Examination of mathematics themed children's stories and children's popular science books in terms of mathematics philosophy
- Tez No: 927397
- Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN DİNÇ ARTUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik felsefesi, çocuk hikaye kitapları, çocuk popüler bilim kitapları, Mathematics philosophy, children's stories books, children's popular science books
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma ilköğretim düzeyinde yazılmış matematik temalı çocuk hikaye ve çocuk popüler bilim türündeki kitapları matematik felsefesi açısından incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma türünde gerçekleşen çalışmada doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Kitapların seçiminde belirlenen ölçütler; ilköğretim öğrencileri için hazırlanmış, matematik temalı, çocuk hikaye ve çocuk popüler bilim türünde olma şeklindedir. 42 yayınevinin sitesi incelenerek yapılan karşılaştırmalı değerlendirmelerle belirlenen 44 kitap çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Kitaplar alfabetik sıraya göre K-1, K-2… şeklinde K-44'e kadar kodlanmış ve araştırmacı tarafından geliştirilen Matematik Felsefesi Kitap Kodlama Listesi' yle incelenmiştir. Reuben Hersh'in 1995' te The American Mathematical Monthly isimli dergide yayımlanan makalesi“Fresh Breezes in the Philosophy of Mathematics”de 'matematiğin kabul gören bir felsefi beyanı olduğu iddiasını taşıyan her felsefi ekol bu sorulara tatmin edici cevaplar verebilmelidir' diyerek belirlediği 7 sorudan yararlanılarak geliştiren kodlama listesinde 6 tema yer almaktadır. Bu temalar şu şekildedir; matematik ve diğer disiplinler/beşerî bilgiler, matematik ve bilgi, matematik ve evrensellik, matematik ve bağımsızlık, matematik ve sonsuzluk ve matematik ve günlük hayat. Her kitap üç farklı ayda tekrar incelenmiştir. Betimsel analizle elde edilen sonuçlara göre 44 kitaptan 21 tanesinde matematik felsefesi ögesi bulunmuş ve toplam öge sayısı 120 olarak tespit edilmiştir. Hem çocuk hikâye kitaplarında hem çocuk popüler bilim kitaplarında en fazla ögenin yer aldığı alt tema matematiğin diğer beşerî bilgilerle ilişkisi alt teması olmuştur. Çocuk popüler bilim türündeki kitaplarda çocuk hikâye türündeki kitaplara kıyasla daha fazla matematik felsefesi ögesi bulunmuştur. Hiçbir temayla tek başına ilişkilendirmemin mümkün olmadığı dokuz matematik felsefesi ögesi tespit edilmiştir. İncelenen çocuk hikâye kitaplarında her temayla ilişkilendirilen en az bir ögeye rastlanmış olması Hersh (1995)' in belirlediği yedi sorunun düşünülmesine veya cevaplanmasına fırsat veren ögelerin var olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ışığında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the aim of analyzing children's storybooks and children's popular science books with mathematical themes at the elementary education level from the perspective of the philosophy of mathematics. The study, which is of a qualitative research type, employed the document analysis method. The criteria for selecting the books were that they should be designed for elementary school students, have mathematical themes and belong to the genres of children's stories and children's popular science books. After examining the websites of 42 publishing houses a total of 44 books were selected as the sample for the study. The books were coded alphabetically as K-1, K-2, ... K-44 and analyzed using the Mathematics Philosophy Book Coding List developed by the researcher. The coding list, which was developed using the seven questions identified by Reuben Hersh in his 1995 article“Fresh Breezes in the Philosophy of Mathematics”published in The American Mathematical Monthly consists of six themes. These themes are; mathematics and other disciplines/humanities, mathematics and knowledge, mathematics and universality, mathematics and independence, mathematics and infinity, and mathematics and everyday life. Each book was re-examined three times over different months. According to the results obtained through descriptive analysis, 21 out of the 44 books contained elements of the philosophy of mathematics, and the total number of elements was found to be 120. In both children's storybooks and children's popular science books, the theme most frequently associated with the philosophy of mathematics was the relationship between mathematics and other humanities. The children's popular science books contained more elements of the philosophy of mathematics than the children's storybooks. Nine elements of the philosophy of mathematics, which could not be exclusively associated with any specific theme, were identified. In the children's storybooks examined, at least one element associated with each theme was found, indicating that the elements allowed for the contemplation or answering of the seven questions identified by Hersh (1995). Based on the results of the study recommendations were made.