Hastanemizde doğan bebeklerin erken neonatal dönemde B12 vitamini eksikliği sıklığının değerlendirilmesi
Evaluation of the frequency of B12 deficiency in newborns born in our hospital during the early neonatal period
  1. Tez No: 927542
  2. Yazar: ŞEYMA AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL ŞAHİN, UZMAN TAHİR AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, B12 vitamini, metil malonik asid (MMA), yenidoğan, Mother, vitamin B12, methylmalonic acid (MMA), newborn
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
HASTANEMİZDE DOĞAN BEBEKLERİN ERKEN NEONATAL DÖNEMDE B12 EKSİKLİĞİ SIKLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ Giriş ve Amaç: B12 vitamini (kobalamin), merkezi sinir sisteminin gelişiminde ve miyelinizasyonunda, aynı zamanda hematopoetik kök hücrelerin gelişimi için gerekli bir vitamindir. DNA sentezi, nörotransmitter sentezi ve metilasyon reaksiyonlarında önemli rol oynar. Eksikliğinde yorgunluk, halsizlik, anemi, nörolojik bozukluklar gibi çeşitli belirtiler görülebilir. Gebelikte B12 vitamini yetersiz olduğunda, bebekte B12 vitamini eksikliği ilk günlerde meydana gelir. Erken dönemde saptanıp edilip tedavi edilmediği takdirde süt çocuklarında hematolojik ve kalıcı nörolojik sekellere yol açabilir. B12 vitamini eksikliği olanlarda serum B12 düzeyleri yanıltıcı olabilir, bu yüzden kesin tanı için MMA ve homosistein ölçümleri gereklidir. Çalışmamızda, hastanemizde doğan yenidoğan bebeklerin postnatal 6. saatinde alınan kan örnekleriyle B12 vitamini düzeyi ölçüldü. B12 vitamini düzeyi 200-399 pg/mL arasında gelen bebeklerden postnatal 24-72. saatleri arasında alınan kan örnekleriyle MMA düzeyleri ölçüldü. Bir tez çalışması olan bu araştırmada B12 vitamini eksikliği tanısını koymayı ve MMA artışına neden olabilecek B12 vitamini alt sınırını belirlemeyi, ayrıca 200 pg/mL'nin altında B12 vitamini bulunan bebeklerin annelerinin B12 düzeyleri incelenerek anne-bebek B12 düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza S.B.Ü Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ve Acil Kadın Doğum Polikliniğine Kasım 2023 ve Haziran 2024 tarihleri arasında doğum yapmak için başvuran 656 anne ve onların 34 ve üstündeki gebelik haftasında doğan bebekleri alındı. Çalışmaya alınmama ölçütleri; Bebeğin 34. Gestasyonel haftanın altında doğmuş olması, major yapısal, metabolik ve endokrin hastalığın olması, sepsis-sarılık vb. nedenlerle yoğun bakıma yatmış olmak, çalışmaya katılmak için ailenin onay vermemiş olması olarak belirlendi. Yenidoğan bebeklerden postnatal 6. saatte alınan venöz kan örnekleri B12 vitamini düzeyleri Siemens atellica IM 1300 cihazıyla immun kemiluminesans assay CMIA yöntemiyle çalışıldı ve B12 vitamini düzeyi 400 pg/mL bulunup, normal B12 vitamini düzeyi saptandı. B12 vitamini 200-399 pg/mL olan grupta gestasyon haftası B12 vitamini 0-199 pg/mL olan gruptan anlamlı (p0.05) farklılık göstermedi. B12 200-399 pg/mL ve ≥400 pg/mL olan gruplarda total ve direkt bilirubin değeri B12 0-199 pg/mL olan gruptan anlamlı (p0.05) ilişki göstermedi. Sonuç: Çalışmamız İstanbul Sultangazi bölgesindeki yenidoğanların B12 vitamini eksikliğinin yenidoğan bebeklerde %25 düzeyinde oldukça sık bir oranda olduğu, bebeğin değeri 200 pg/mL'nin üzerindeyse bunun MMA yüksekliğine neden olmadığı için bebekler için güvenli kabul edilebileceği sonucuna vardık. Bebeğinin B12 vitamini düzeyi 400 pg/mL saptandı. Ne yazık ki annelerin %50'sinin polikliniğe başvurmama, poliklinikte yapılan değişiklikler nedeniyle B12 vitamini düzeyini kontrol edemedik. Ancak çalışmamıza katılan yenidoğanların vitamin B12 düzeylerinin, annelerin düzeylerinden etkilendiği gösterildi. B12 eksikliği tanısında serum B12 seviyelerinin kesin eksikliği belirlemede her zaman yeterli olamadığı, bu nedenle sınırda değerlerde ve klinik belirtilerin desteklediği olgularda MMA ölçümünün önemli olduğunu gördük. Bebeklerdeki B12 eksikliği ile annelerinin B12 seviyeleri arasında anlamlı bir ilişki bulunması nedeniyle gebelikte ve emzirme döneminde annelerin B12 vitamini seviyelerinin izlenmesi ve gerektiğinde takviye edilmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE FREQUENCY OF B12 DEFICIENCY IN NEWBORNS BORN IN OUR HOSPITAL DURING THE EARLY NEONATAL PERIOD Intraduction and Aim: Vitamin B12 (cobalamin) is essential for the development and myelination of the central nervous system, as well as for the development of hematopoietic stem cells. It plays a crucial role in DNA synthesis, neurotransmitter synthesis, and methylation reactions. Deficiency can lead to various symptoms such as fatigue, weakness, anemia, and neurological disorders. If vitamin B12 is insufficient during pregnancy, the deficiency in the baby can occur in the early days. If not diagnosed and treated early, it can cause hematological and permanent neurological damage in infants. Serum B12 levels can be misleading in individuals with B12 deficiency; therefore, MMA and homocysteine measurements are necessary for a definitive diagnosis. In our study, B12 vitamin levels were measured from blood samples taken at the 6th postnatal hour from newborns born in our hospital. For infants with B12 vitamin levels between 200-399 pg/mL, MMA levels were measured from blood samples taken between the 24th and 72nd postnatal hours. This thesis study aimed to diagnose B12 vitamin deficiency, determine the lower limit of B12 vitamin that could cause an increase in MMA, and examine the B12 levels of mothers of infants with B12 vitamin levels below 200 pg/mL to reveal the relationship between maternal and infant B12 levels. Materials and Methods: Our study included 656 mothers who applied to the S.B.Ü Sultangazi Haseki Training and Research Hospital Obstetrics and Gynecology Clinic and Emergency Obstetrics Clinic for delivery between November 2023 and June 2024, and their babies born at 34 weeks of gestation or later. The exclusion criteria were: babies born before 34 weeks of gestation, presence of major structural, metabolic, or endocrine diseases, admission to intensive care due to conditions such as sepsis or jaundice, and lack of parental consent to participate in the study. Venous blood samples taken from newborns at the 6th postnatal hour were analyzed for B12 vitamin levels using the Siemens Atellica IM 1300 device with the immunochemiluminescence assay (CMIA) method. Blood samples were also taken from the mothers of infants with B12 vitamin levels 400 pg/mL, indicating normal B12 levels. The gestational age in the group with B12 levels of 200-399 pg/mL was significantly (p0.05) difference in WBC, HGB, HCT, MCV, and PLT values among the groups with B12 levels of 0-199, 200-399, and ≥400 pg/mL. Total and direct bilirubin levels in the groups with B12 levels of 200-399 pg/mL and ≥400 pg/mL were significantly (p0.05) relationship with the mother's B12 levels. Conclusion: Our study concluded that the frequency of B12 vitamin deficiency in newborns in the Sultangazi region of Istanbul is quite high at 25%. If the infant's B12 level is above 200 pg/mL, it is considered safe for the infants as it does not cause an increase in MMA levels. Among the mothers of infants with B12 levels 400 pg/mL. Unfortunately, due to 50% of the mothers not attending the clinic and changes in the clinic, we could not check the B12 levels of the mothers. However, it was shown that the B12 levels of the newborns participating in our study were affected by the levels of their mothers. Serum B12 levels are not always sufficient to determine a definitive deficiency in diagnosing B12 deficiency; therefore, MMA measurement is important in borderline values and cases supported by clinical symptoms. Due to the significant relationship between B12 deficiency in infants and their mothers' B12 levels, it was concluded that B12 vitamin levels of mothers should be monitored during pregnancy and breastfeeding, and supplemented if necessary.