Otomatik kontrol sistemli seralarda fotovoltaik sistem kullanımı: gölhisar örneği
Photovoltaic system use in greenhouses with automatic control system: The case study of gölhisar
  1. Tez No: 927585
  2. Yazar: OSMAN NURİ GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAÇ GÖRGÜLÜ, DOÇ. DR. İBRAHİM KIRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: fotovoltaik, güneş enerjisi, PV sistem, otomasyon, sera, GES, photovoltaic, solar energy, PV system, automation, greenhouse, renewable energy system (RES)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu tez çalışmasında tam otomasyonlu seralarda ürün kalitesini ve üretimi arttırmak için fotovoltaik sistemden faydalanılması incelenmiştir. Gelişen teknoloji ile birlikte tarımda da birçok yenilik ortaya çıkmıştır. Bu yeniliklerin getirisinin yanında enerji tüketimi de artarak devam etmektedir. Ortaya çıkan bu enerji ihtiyacını karşılamanın yollarından birisi de fotovoltaik sistemlerin seralara entegrasyonudur. Bu tez çalışmasında Burdur ili Gölhisar ilçesi şartlarında şebekeye bağlı ve şebekeden bağımsız olmak üzere iki farklı türde üretim yapan tam otomasyonlu sera sistemlerinin sistem tasarımı maliyet hesabı ve ortaya çıkan maliyetin amortisman süresi örneklenerek hesaplanacak ve tasarlanan sistemin olumlu ve olumsuz yanları ortaya çıkarılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an example is provided wherein photovoltaic systems are utilized in fully automated greenhouses to enhance product quality and increase production. Alongside the benefits brought about by these innovations in agriculture due to advancing technology, energy consumption continues to rise. One of the approaches to meet this emerging energy demand is the integration of photovoltaic systems into greenhouse environments. In this thesis, the system design, cost analysis, and the payback period of the incurred costs will be exemplified for two distinct types of fully automated greenhouse systems, one grid-connected and the other off-grid, under the conditions of Gölhisar district in Burdur province. The positive and negative aspects of the designed system will be elucidated.