Yük taşıma kapasitesi perspektifinde iklim değişikliği üzerine ampirik bir analiz
An empirical analysis on climate change in the perspective of carrying capacity
  1. Tez No: 927608
  2. Yazar: FATMA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE MANGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yük taşıma Kapasitesi, Yenilenebilir Enerji, Fosil Enerji, BRICS Ülkeleri, Load Carrying Capacity, Renewable Energy, Fossil Energy, BRICS Countries
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Günümüzde iklim değişikliği ve buna bağlı olarak ortaya çıkan küresel ısınma problemi beraberinde çevresel bozulmalara neden olan faktörlerin açıklanmasına yönelik ilgiyi arttırmaktadır. İklim değişikliği tüm ekonomiler için büyük bir zorlu olmakla birlikte, özellikle son yıllarda hızlı bir büyüme gerçekleştiren ve bu büyüme neticesinde çevresel bozulmaların daha da artış gösterdiği BRICS ülkeleri için de önemli bir konudur. Bu çerçevede son dönemlerde yük taşıma kapasitesi ve çevresel kirlilik arasındaki ilişkiyi inceleyen özel bir alan ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada BRICS ülkelerinde (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika ) 1995-2019 yılları arasında ekonomik büyüme, yenilenebilir enerji ve fosil enerji kullanımın yük kapasitesi faktörü üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle, mevcut çalışma BRICS ülkelerinde ekonomik büyümenin ve yenilenebilir ve yenilenemeyen enerjinin çevre kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmeyi çevrenin hem talep hem de arz taraflarını kapsayan yük kapasitesi faktörü (LCF) olarak bilinen daha kapsamlı bir çevre kalitesi ölçütü kullanmıştır. Ayrıca çalışmada yük taşıma kapasitesi ve ekonomik büyüme arasındaki dönemsel ilişki ele alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre bu ülkelerde, Çevresel Kuznets Hipotezi geçerli olmakla birlikte yenilenebilir enerji kullanımı ile yük kapasitesi faktörü arasında pozitif bir ilişki söz konusu iken fosil enerji kullanımı yük taşıma kapasitesini azaltmaktadır. Bununla birlikte elde edilen diğer bulgulara göre yük taşıma kapasitesi ile gelir arasında da“N”yönlü bir ilişki söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Today, the climate change and the global warming problem that has emerged as a result of this increase the interest in explaining the factors that cause environmental degradation. While climate change is a great challenge for all economies, it is also an important issue especially for BRICS countries, which have experienced rapid growth in recent years and have increased environmental degradation as a result of this growth. In this context, a special field has emerged recently that examines the relationship between load carrying capacity and environmental pollution. This study aims to examine the effects of economic growth, renewable energy and fossil energy use on the load capacity factor in BRICS countries (Brazil, Russia, India, China, South Africa) between 1995-2019. Therefore, the current study uses a more comprehensive environmental quality measure known as the load capacity factor (LCF), which covers both the demand and supply sides of the environment, to evaluate the effects of economic growth and renewable and non-renewable energy on environmental quality in BRICS countries. In addition, the study addresses the periodic relationship between load carrying capacity and economic growth. According to the findings, in these countries, the Environmental Kuznets Hypothesis is valid, and there is a positive relationship between renewable energy use and load capacity factor, while fossil energy use reduces load carrying capacity. However, according to other findings, there is an“N”-directional relationship between load carrying capacity and income.