Fen bilgisi öğretmen adaylarının öğrenme biçimleri ile akademik başarıları arasındaki ilişkinin yapay zekâ ile analizi
Analysis of the relationship between science teacher candidates' learning styles and academic achievement with artificial intelligence
- Tez No: 927780
- Danışmanlar: PROF. DR. NİMET IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Öğrenme Biçimleri, Yapay Zekâ, Academic Success, Artificial Intelligence, Learning Styles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmada, öğrenme biçimleri ile akademik başarı arasındaki ilişkinin yapay zekâ algoritmalarıyla analizi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı 2,3 ve 4. sınıf öğrencilerinden veriler toplanmıştır. İlişkisel tarama modeli ve kesitsel desende gerçekleştirilen çalışmada, öğrencilere“Kişisel Bilgi Formu”ve Altay Eren (2003) tarafından oluşturulan, geçerlilik, güvenilirlik analizleri yapılmış ölçek olan“Öğrenme Biçimi Tercihi Envanteri (ÖBTE)”uygulanmıştır. Kişisel Bilgi Formu'nda öğrencilere ait yaş, cinsiyet, genel not ortalaması bilgilerini öğrenmeye yönelik maddeler; Öğrenme Biçimi Tercihi Envanteri'nde ise 60 maddeden oluşan işitsel, görsel, aktif öğrenme ve düşünsel boyutta öğrenme biçimlerini tespit edecek maddeler bulunmaktadır. Verilerin analizi Weka programında yapılmıştır. Veri setine en uygun algoritmayı belirlemek için Weka programında yer alan 15 algoritmaya göre analiz yapılmış ve Doğru Sınıflandırılmış Örnekler, Kök Ortalama Kare Hatası, Ortalama Mutlak Hata, Bağıl mutlak hata, Kök bağıl kare hatası, değerlerine göre en uygun algoritma K-en Yakın Komşuluğu olarak bulunmuştur. Sınıf düzeylerine göre akademik başarıları ve sahip oldukları öğrenme biçimleri incelendiğinde farklı sınıf düzeylerinde farklı sonuçların olduğu görülmüştür. Farklı sınıflarda baskın olan öğrenme biçimine göre öğretim yöntem ve tekniği seçilmesi durumunda başarının arttırabileceği öngörülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin öğrenme ortamları hazırlarken, materyal seçimi yaparken, ortak çalışma gruplarını oluştururken ve tüm bu sürece rehberlik yaparken hitap ettiği öğrenci grubunun öğrenme biçimlerini dikkate almasına yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the relationship between learning styles and academic achievement using artificial intelligence algorithms. For this purpose, data were collected from 2nd, 3rd and 4th grade students of Burdur Mehmet Akif Ersoy University, Department of Science Education. In the study, which was conducted with the relational screening model and cross-sectional design, the“Personal Information Form”and the“Learning Style Preference Inventory (LPI)”, which is a scale with proven validity and reliability developed by Altay Eren (2003), were applied to the students. The Personal Information Form includes items aimed at learning age, gender, and general grade point average of the students; the Learning Style Preference Inventory includes 60 items that will determine auditory, visual, active learning, and intellectual learning styles. The data were analyzed in the Weka program. In order to determine the most suitable algorithm for the data set, an analysis was made according to 15 algorithms in the Weka program and the most suitable algorithm was found to be K-Nearest Neighborhood according to the Correctly Classified İnstances, Root Mean Squared Error (RMSE), Mean Absolute Error (MAE), Relative absolute error (RAE), Root relative squared error (RRSE) values. When the academic successes and learning styles according to the class levels were examined, it was seen that there were different results at different class levels. It was predicted that success could be increased if the teaching method and technique were selected according to the learning style dominant in different classes. In addition, suggestions were developed for teachers to take into account the learning styles of the student group they are addressing while preparing learning environments, selecting materials, creating joint study groups and guiding this entire process.