Meslek lisesi öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesine yönelik ihtiyaç analizi
Needs analysis for developing critical thinking skills of vocational high school students
- Tez No: 927779
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÇAKAR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuklar için Felsefe (P4C), eleştirel düşünme, ihtiyaç analizi, meslek liseleri, Critical thinking, needs analysis, philosophy for children (P4C), vocational high schools
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Meslek Lisesi öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesine yönelik ihtiyaç analizi gerçekleştirmektir. Bu amaç doğrultusunda çalışma, karma araştırma yöntemlerinden paralel yakınsayan desene göre yürütülmüştür. 2024-2025 eğitim-öğretim yılının güz döneminde Tekirdağ İli Çerkezköy ilçesindeki meslek liselerinde gerçekleştirilen bu çalışmanın nicel verilerinin toplandığı kısma 481 öğrenci, nitel verilerinin toplandığı kısma 25 dokuzuncu sınıf öğrencisi ve 18 öğretmen katılım sağlamıştır. Öncelikle Tekirdağ ili Çerkezköy ilçesinde bulunan 5 meslek lisesinde öğrenim görmekte olan 481 9. Sınıf öğrencisine Özdemir (2005) tarafından geliştirilen eleştirel düşünme becerileri ölçeği uygulanmıştır. Bu uygulama sonucunda meslek lisesi öğrencilerinin eleştirel düşünme düzeylerinin orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Daha sonra ön test-son test tek gruplu zayıf deneysel desen kullanılarak 4 hafta boyunca 2 ders saati süren seçmeli düşünme eğitimi dersinde 9.sınıf öğrencilerinden oluşan 25 kişilik gruba Çocuklar için Felsefe (P4C) destekli eleştirel düşünme becerisi etkinlik planları uygulanmıştır. Çocuklar için Felsefe (P4C) destekli eleştirel düşünme becerisi etkinlik planlarını uygulanmadan önce ve uygulandıktan sonra öğrencilere eleştirel düşünme becerileri testi uygulanmıştır. Bu uygulama sonucunda öğrencilerin ön test ve son test puanları arasında anlamlı farklılık olduğu ve bu farklılığın son test lehine olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin Çocuklar için Felsefe (P4C) destekli eleştirel düşünme becerisi etkinlik planı uygulamaları sırasındaki ders yaşantılarına ilişkin görüşleri yapılandırılmış öğrenci günlükleri aracılığıyla toplanmıştır. Yapılandırılmış öğrenci günlüklerinden; etkinlik değerlendirme, kişisel değerlendirme ve düşünme becerileri olmak üzere üç tema elde edilmiştir. Son olarak meslek lisesinde görev yapan öğretmenlere araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. 18 öğretmenle yapılan görüşmeler sonucunda öğretmen özellikleri, öğrenci özellikleri, öğretim programı özellikleri ve çevresel etmenler olmak üzere toplam dört tema elde edilmiştir. Sonuç olarak meslek lisesi öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerinin orta seviyede olduğu, Çocuklar için Felsefe (P4C) destekli eleştirel düşünme etkinliklerinin öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini geliştirmede etkili olduğu, öğretmen görüşlerine göre de öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerinin yeterli düzeyde olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular dayalı, P4C destekli eleştirel düşünme öğretim programlarının geliştirilmesi, öğretmenlerin de bu konuda mesleki gelişim programlarına alınması, yetişkinlere-ailelere yönelik eleştirel düşünme becerileri öğretim programlarının geliştirilerek farkındalık eğitimleri verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to conduct a needs analysis for the development of critical thinking skills of vocational high school students. For this purpose, the study was conducted according to the parallel convergent design of mixed research methods. In the fall semester of the 2024-2025 academic year, 481 students participated in the quantitative data collection part of this study conducted in vocational high schools in the Çerkezköy district of Tekirdağ province, and 25 ninth grade students and 18 teachers participated in the qualitative data collection part. First of all, the critical thinking skills scale developed by Özdemir (2005) was applied to 481 9th grade students studying in 5 vocational high schools in the Çerkezköy district of Tekirdağ province. As a result of this application, it was concluded that the critical thinking levels of vocational high school students were at a moderate level. Then, using the pre-test-post-test single-group weak experimental design, critical thinking skill activity plans supported by Philosophy for Children (P4C) were applied to a group of 25 9th grade students in the elective thinking education course, which lasted 2 hours for 4 weeks. Before and after the implementation of the Philosophy for Children (P4C) supported critical thinking skill activity plans, the students were given a critical thinking skills test. As a result of this application, it was concluded that there was a significant difference between the students' pre-test and post-test scores and that this difference was in favor of the post-test. The students' views on their course experiences during the Philosophy for Children (P4C) supported critical thinking skill activity plan applications were collected through structured student diaries. Three themes were obtained from the structured student diaries: activity evaluation, personal evaluation, and thinking skills. Finally, a semi-structured interview form prepared by the researcher was applied to teachers working in a vocational high school. As a result of the interviews conducted with 18 teachers, a total of four themes were obtained: teacher characteristics, student characteristics, curriculum characteristics, and environmental factors. As a result, it was concluded that the critical thinking skills of vocational high school students were at a moderate level, that the Philosophy for Children (P4C) supported critical thinking activities were effective in developing students' critical thinking skills, and that according to teachers' opinions, students' critical thinking skills were not at a sufficient level. It is recommended that critical thinking teaching programs supported by P4C be developed based on the findings, that teachers be included in professional development programs on this subject, and that critical thinking skills teaching programs for adults and families be developed and awareness training be provided.