Bireylerin hastaneyi yeniden tercihinde algılanan hizmet kalitesi ile hasta katılımının rolü
The role of perceived service quality and patient participation in individuals' re-choice of the hospital
- Tez No: 928226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YORULMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Hizmet Kalitesi, Hasta Katılımı, Hastane Yeniden Tercihi, Ölçek Uyarlama, Hospital Re-Choice, Patient Participation, Perceived Service Quality, Scale Adaptation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, bireylerin hastaneyi yeniden tercih etme davranışlarında algılanan hizmet kalitesi ile hasta katılımının rolünü incelemek; algılanan hizmet kalitesinin bireylerin hastaneyi yeniden tercihi üzerine etkisinde hasta katılımının aracı rolünü analiz etmek ve Hasta Katılımı Ölçeği'nin Türkçe uyarlamasını gerçekleştirerek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı sunmaktır. Araştırmanın verileri Konya ilindeki bir üniversite hastanesinde yatarak tedavi görmüş yetişkin bireylerden toplanmıştır. Araştırma kapsamında Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeği, Hastane Yeniden Tercihi Ölçeği ve Türkçe uyarlaması yapılan Hasta Katılımı Ölçeği kullanılmış; ayrıca bağlam geçerliliğini ortaya koymak amacıyla Hasta Memnuniyeti Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada Hasta Katılımı Ölçeğinin uyarlanması için 355 katılımcıdan elde edilen veriler kullanılırken; bireylerin hastaneyi yeniden tercihinde algılanan hizmet kalitesi ile hasta katılımının rolünü ortaya koymak amacıyla 757 katılımcıdan toplanan veriler değerlendirilmiştir. Veri analizleri SPSS 27 ve AMOS 22 programları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında, Hasta Katılımı Ölçeğinin Türkçeye uyarlanması amacıyla çeviri ve kültürel adaptasyon süreci başlatılmış, ardından geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Ölçekler ve alt boyutları arasında ilişkiler için Pearson Korelasyon analizi ile incelenmiş; katılımcıların demografik özellikleri ile ölçekler ve alt boyutları arasındaki ilişkiler parametrik testler ile değerlendirilmiştir. Yapısal eşitlik modeli için SPSS Process Makro (Model 4) aracılığıyla aracılı yapısal model kullanılmıştır. Hasta Katılımı Ölçeği'nin Türkçe versiyonu dil ve içerik geçerliliği açısından yeterli bulunmuştur. 14 madde ve dört alt boyuttan oluşan ölçek, doğrulayıcı faktör analizi sonuçlarına göre iyi uyum göstermiştir. Analizler, algılanan hizmet kalitesinin hasta katılımını ve hastane yeniden tercihini pozitif yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Ayrıca, hasta katılımı düzeyinin bireylerin hastaneyi yeniden tercih etme niyetini anlamlı şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, algılanan hizmet kalitesinin hastane yeniden tercihi üzerindeki etkisinde hasta katılımının kısmi aracı rol oynadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, algılanan hizmet kalitesi hem hasta katılımını hem de hastane yeniden tercihini pozitif yönde etkilemektedir. Hasta katılımı ise bireylerin hastaneyi yeniden tercih etme davranışını doğrudan etkilemekte ve algılanan hizmet kalitesinin yeniden tercih üzerindeki etkisini önemli ölçüde şekillendirmektedir. Bu bulgular, sağlık hizmetleri yönetimi ve hasta memnuniyeti literatürüne önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the role of perceived service quality and patient participation in individuals' hospital re-preference behaviors; to analyze the mediating role of patient participation in the effect of perceived service quality on individuals' hospital re-preference, and to provide a valid and reliable measurement tool by adapting the Patient Participation Scale into Turkish. The data of the study were collected from adult individuals who received inpatient treatment at a university hospital at Konya. Within the scope of the study, the Perceived Service Quality Scale, the Hospital Re-preference Scale, and the Patient Participation Scale adapted into Turkish were used; in addition, the Patient Satisfaction Scale was used to demonstrate content validity. While data obtained from 355 participants were used to adapt the Patient Participation Scale in the study; data collected from 757 participants were evaluated in order to reveal the role of perceived service quality and patient participation in individuals' hospital re-preference. Data analyses were performed using SPSS 27 and AMOS 22 programs. In the first phase of the study, the translation and cultural adaptation process was initiated in order to adapt the Patient Participation Scale to Turkish, and then validity and reliability analyses were conducted. Pearson Correlation analysis was used for the relationships between the scales and their sub-dimensions; the relationships between the demographic characteristics of the participants and the scales and their sub-dimensions were evaluated with parametric tests. A mediated structural model was used for the structural equation model via SPSS Process Macro (Model 4). The Turkish version of the Patient Participation Scale was found to be sufficient in terms of language and content validity. The scale, consisting of 14 items and four sub-dimensions, showed good compliance according to the confirmatory factor analysis results. The analyses revealed that perceived service quality positively affects patient participation and hospital re-preference. In addition, it was determined that the level of patient participation significantly affects individuals' intention to re-prefer the hospital. In addition, it was determined that patient participation plays a partial mediating role in the effect of perceived service quality on hospital re-preference. As a result, perceived service quality positively affects both patient participation and hospital re-preference. Patient participation directly affects individuals' hospital re-choice behavior and significantly shapes the effect of perceived service quality on re-choice. These findings provide important contributions to the literature on health services management and patient satisfaction.