Aile öngörülemezliği ile partner ve romantik ilişki odaklı obsesif kompulsif belirtiler arasındaki ilişkide kişilerarası duygu düzenlemenin aracı rolü
The mediating role of interpersonal emotion regulation in the relationship between family unpredictability and partner and romantic relationship-focused obsessive-compulsive symptoms
  1. Tez No: 928227
  2. Yazar: IRMAK ILKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI SARANDÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Öngörülemezliği, Romantik İlişki, Partner, Obsesif Kompulsif Belirtiler, Duygu Düzenleme, Family Unpredictability, Romantic Relationship, Partner, Obsessive-Compulsive Symptoms, Emotion Regulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada aile öngörülemezliği ile partner ve romantik ilişki odaklı obsesif kompulsif belirtiler arasındaki ilişkide kişilerarası duygu düzenlemenin aracı rolünün olup olmadığının anlaşılması hedeflenmiştir. Çalışmaya 18-65 yaş aralığında süregelen bir romantik ilişki içerisinde olan 93 erkek 157 kadın olmak üzere toplamda 250 kişi katılmıştır. Kartopu örnekleme yöntemi ile ulaşılan, çalışmaya katılmaya gönüllü katılımcılara çalışmadaki değişkenlere yönelik sorular yönlendirilmiştir. Çalışmadan ortaya çıkan veriler SPSS 25 paket programı ile ölçülmüştür. Çalışmada yapılan analizler neticesinde aile öngörülemezliği ile partner ve romantik ilişki odaklı obsesif kompulsif belirtiler arasında anlamlı bir ilişki olduğu, anne disiplin öngörülemezliği ile romantik ilişki ve partner odaklı obsesif kompulsif belirtiler arasındaki ilişkide kişilerarası duygu düzenlemenin aracı etkisinin olduğu bulunmuştur. Alanyazında görece yeni araştırılmaya başlanmış bu kavramların çalışılmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Çalışmadan elde edilen bulgular alanyazında yer alan çalışmalar doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand whether interpersonal emotion regulation plays a mediating role in the relationship between family unpredictability and partner- and romance-related obsessive-compulsive symptoms. A total of 250 participants, consisting of 93 men and 157 women aged 18-65 who are currently in a romantic relationship, took part in the study. Participants, who were reached through a snowball sampling method and volunteered for the study, were asked questions related to the variables in the study. The data obtained from the study were analyzed using the SPSS 25 software package. The analysis conducted in the study revealed a significant relationship between family unpredictability and partner- and romantic relationship-focused obsessive-compulsive symptoms. Furthermore, it was found that interpersonal emotion regulation played a mediating role in the relationship between maternal discipline unpredictability and obsessive-compulsive symptoms related to romantic relationships and partners. It is believed that studying these relatively new concepts, which have begun to be explored in the literature, is important. The findings of the study have been discussed in line with previous studies in the literature.