Fen bilimleri öğretmenlerinin lise türüne ve meslek seçimine yönelik rehberlik rollerine ilişkin görüşleri
Science teachers' opinions on their guidance roles towards high school type and choice of profession
- Tez No: 928460
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR BİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Meslek Seçimi, Fen Bilimleri Öğretmeni, Mesleki Rehberlik, Branşlar Arası İşbirliği, Okul Türü Seçimi, Öğretmen Rehberliği, Kariyer Kararlar, Career Choice, Science Teacher, Vocational Guidance, Interbranch Collaboration, School Type Choice, Teacher Guidance, Career Decisions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Fen Bilimleri öğretmenleri tarafından öğrencilerin meslek seçim süreçlerine yönelik sağlanan rehberlikte, ailevi, toplumsal ve ekonomik faktörlerin etkilerinin dikkate alınması önemli bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Bu rehberlik faaliyetleri, öğrencilerin bireysel yetenek ve ilgilerinin yanı sıra çevresel koşulların da analiz edilmesini sağlamaktadır. Özellikle lise türü seçiminde ve gelecekteki meslek tercihlerini şekillendirme sürecinde, öğretmen rehberliğinin yönlendirici bir rol oynadığı görülmektedir. Fen bilimleri öğretmenleri tarafından öğrencilerin bilinçli meslek seçimleri yapmalarına katkı sunulurken, karşılaşılan zorluklar ve sınırlamaların bu sürecin etkinliğini azalttığı görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, fen bilimleri öğretmenlerinin öğrencilerin meslek seçimi süreçlerinde rehberlik yaparken dikkate aldıkları faktörleri ve bu süreçte karşılaştıkları zorlukları anlamaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni ile yürütülmüştür. Çalışma grubu için; Antalya ilinin Alanya ilçesinde görev yapan 15 fen bilimleri öğretmen amaçlı örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Görüşlerine başvurulan fen bilimleri öğretmenlerine, demografik özelliklerin sorulduğu form doldurtulmuştur ve araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formundaki açık uçlu sorular görüşlerine başvurulan fen bilimleri öğretmenlerine yöneltilmiştir. Katılımcıların izinleri dâhilinde ses kaydı alınmış ve notlar tutulmuştur. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak kodlar ve temalar oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; öğretmenlerin, öğrencilerin ilgi ve becerilerini dikkate alarak yönlendirme yapmaları, öğrencilerin meslek seçimlerinde etkili olabileceği, fen bilimleri dersleri; öğrencilerin bilimsel kariyerlere olan ilgilerini artırabildiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Bununla birlikte, öğretmenlerin bilgi eksiklikleri ve aile/toplum baskıları, rehberlik süreçlerinin verimliliğini sınırlamaktadır. Branşlar arasıv işbirliği ve öğretmenlerin meslek liseleri gibi alternatif okul türlerine yönelik daha fazla farkındalık yaratmaları, öğrencilerin meslek seçimlerinde daha bilinçli tercihler yapmalarına yardımcı olabileceği araştırmamız sonucunda ortaya konmuştur. Araştırmaya katkı sunan öğretmen görüşlerine göre; öğretmenlerin rehberlik sürecinde daha aktif rol oynamaları, öğrencilerin daha sağlıklı meslek seçimleri yapmalarını sağlayacaktır. Öğrencilerin kişisel ve akademik gelişimlerini göz önünde bulundurarak daha kapsamlı rehberlik sunulması, eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirecek ve meslek seçiminde daha bilinçli kararlar alınmasına katkı sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
In the guidance provided by science teachers for students' career choice processes, considering the effects of family, social and economic factors is considered an important element. These guidance activities allow students' individual talents and interests as well as environmental conditions to be analyzed. It is seen that teacher guidance plays a guiding role especially in the selection of high school type and in the process of shaping future career choices. While science teachers contribute to students' conscious career choices, it is seen that the difficulties and limitations encountered reduce the effectiveness of this process. The aim of this research is to understand the factors that science teachers take into consideration when guiding students in their career choice processes and the difficulties they encounter in this process. The research was conducted with a case study design, which is one of the qualitative research methods. For the study group; 15 science teachers working in the Alanya district of Antalya province were selected with the purposive sampling method. The science teachers who were consulted were asked to fill out a form asking about their demographic characteristics, and the open-ended questions in the semi-structured interview form developed by the researcher after receiving expert opinion were directed to the science teachers whose opinions were consulted. With the permission of the participants, audio recordings were made and notes were taken. The data obtained as a result of the interviews were subjected to content analysis and codes and themes were created. According to the findings obtained in the research; It was concluded that teachers' guidance by taking into account the interests and skills of the students can be effective in students' career choices, and science courses can increase students' interest in scientificvii careers. However, teachers' lack of knowledge and family/societal pressures limit the efficiency of guidance processes. Our research has shown that cooperation between branches and teachers' creating more awareness of alternative school types such as vocational high schools can help students make more conscious choices in their career choices. According to the opinions of the teachers who contributed to the research; teachers playing a more active role in the guidance process will enable students to make healthier career choices. Providing more comprehensive guidance by considering the personal and academic development of students will strengthen equal opportunities in education and contribute to more conscious decisions in career choices.