Proaktif kişilik ve bilişsel esnekliğin örgütsel çeviklik üzerindeki etkisinde örgütsel öğrenmenin aracılık rolü
The mediating role of organizational learning in the effect of proactive personality and cognitive flexibility on organizational agility
  1. Tez No: 928543
  2. Yazar: BURCU KAYACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PELİN KANTEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Proaktif Kişilik, Bilişsel Esneklik, Örgütsel Öğrenme, Örgütsel Çeviklik, Proactive Personality, Cognitive Flexibility, Organizational Learning, Organizational Agility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Günümüz zorlu rekabet koşullarında örgütlerin çevresel belirsizliklerle ve değişimle başa çıkabilmesi için yeni iş modelleri geliştirmeleri ve insan kaynağına yatırım yapmaları rekabet gücünün elde edilmesinde ve sürdürülmesinde kritik önem taşımakta, örgütlerin sahip oldukları yetenekler, araçlar ve uygulamalar ise bu gücün kazanılmasında belirleyici olmaktadır. Bu araştırmada, proaktif kişilik ve bilişsel esnekliğin örgütsel çeviklik üzerindeki etkisinde örgütsel öğrenmenin aracılık rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Çanakkale'de yapı ürünleri sektöründe faaliyet gösteren büyük ölçekli bir firmanın beyaz yaka çalışanlarından anket tekniği ile araştırma verisi toplanmış, kullanılabilir özellikteki 341 anket IBM SPSS Statistics 20 ve SmartPLS 4 programları kullanılarak analizlere tabi tutulmuştur. Proaktif kişilik ve bilişsel esnekliğin örgütsel çeviklik üzerindeki etkisinde örgütsel öğrenmenin aracılık rolü yapısal eşitlik modellemesi ile test edilmiştir. Analiz sonuçlarından elde edilen bulgular proaktif kişilik ve bilişsel esnekliğin örgütsel çevikliğin tüm boyutları üzerinde pozitif yönlü etkisinin olduğunu, araştırmanın aracı değişkeni olan örgütsel öğrenmenin de bu etkide aracılık rolünün olduğunu doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
In today's challenging competitive environment, it is critical for organisations to develop new business models and invest in human resources to cope with environmental uncertainty and change in order to achieve and maintain competitiveness. This study aims to examine the mediating role of organisational learning in the effect of proactive personality and cognitive flexibility on organisational agility. In this direction, research data was collected through questionnaire technique from the employees of a large company operating in the building products sector in Çanakkale, and 341 usable questionnaires were subjected to analyses using IBM SPSS Statistics 20 and SmartPLS 4 programs. The mediating role of organisational learning in the effect of proactive personality and cognitive flexibility on organisational agility was tested using structural equation modelling. The results of the analyses confirmed that proactive personality and cognitive flexibility have a positive effect on all dimensions of organisational agility and that organisational learning, which is the mediating variable of the research, has a mediating role in this effect.