Din eğitimi bağlamında 14-18 yaş öğrencilerinin dini içerik üreten youtuberlarla ilgili görüşleri
The opinions of 14-18-year-old students on religious youtubers within the context of religious education
- Tez No: 928625
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, gelişim, din eğitimi, sosyal medya, Youtube, Adolescence, Development, religious education, social media, Youtube
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
İnsan doğduğu andan itibaren çeşitli gelişimsel dönemleri ve bu dönemlerin gerektirdiği gelişim ödevlerini yaparak gelişir ve ilerler. Ergenlik dönemi bu gelişim süreçlerinin en sancılı ve fırtınalı dönemidir. Bu süreçte ergen aile, okul ve akran gruplarıyla sürekli hem iletişim hem de mücadele halindedir. Aslında bu mücadele kendi iç dünyasında yaşanmaktadır. Ergeni bu süreçte sosyalleşme, kimlik ve kişilik arayışları oldukça zorlamaktadır. Bir yandan içinde bulunduğu toplumun bir parçası olmak bir yandan da kendi bireyselliğini ortaya koymak için çeşitli yollara başvurmaktadır. Yaşam boyu gelişim sürecinde ergenlik dönemi yukarıda da belirttiğimiz üzere birçok kimlik arayışının yer aldığı bir dönemdir. Bu kimlik arayışı sürecinde ergen içinde bulunduğu toplumun dini inancını ve dini kimliğini belirlerken birçok faktörden etkilenir. Bu faktörlerin başında aile, okul, arkadaş grubu yer alırken son yıllarda hızla gelişen teknoloji ve buna bağlı sosyal medya mecraları hayatımızda yadsınamaz bir şekilde yer almaya başlamıştır. Ergenlerin dini kimlik arayışında sosyal medya mecralarının başında gelen Youtube kanalları ve konumuzla alakalı olarak da dini içerik üreten Youtuberların 14-18 yaş arası ergenlerin dini hayatlarına ne gibi etkilerinin olduğu araştırılmak istenmiştir. Bu çalışmada dini içerik üreten Youtuberların ergenler üzerinde din eğitimi anlamında etkileri ele alınmıştır. Bu araştırma yapılırken 14-18 yaş ergenlerin dini içerik üreten Youtuberlarla ilgili ne düşündükleri ve kendilerine nasıl etki ettikleri nitel araştırma metodolojisi içerisinde araştırılmış ve yapılan mülakatlardan elde edilen veriler ışığında din eğitimcilerine ergenlerin dünyasını anlama ve dini kimlik oluşum sürecinde daha verimli bir destek sunma noktasında öneriler ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma nitel araştırma metodolojisi içerisinde durum çalışması deseninde yürütülmüştür. Bu araştırma Adana ili Seyhan ilçesini kapsayan çeşitli liselerde öğrenim gören 14-18 yaş arası ergenleri kapsamaktadır. Araştırmanın birinci kısmında araştırmanın konusu ve kapsamı, araştırmanın problemleri, amacı, önemi, konumuzla benzerlik gösteren bazı çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde gelişim ve gelişimin doğası, ergenlik dönemi özellikleri, sosyal medya ve önemi, Youtube da var olan üyelik açısından popüler 10 dini içerikli kanallar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, araştırmanın yöntemi, deseni, çalışma grubu ile veri analizi hakkında bilgiler verilmiştir. Araştırmanın dördüncü bölümünde ise mülakat sorularına katılımcıların verdikleri cevaplar ve bu cevaplardan yola çıkılarak literatüre ve yapılan ilgili çalışmalara değinilerek araştırmadan elde edilen bulgulara ve yorumlara yer verilmiştir. Bu süreçte katılımcıların verdikleri cevapların birebir dökümü yapıldığı için, dilbilgisi açısından herhangi bir müdahale yapılmadan olduğu gibi yazılmıştır. Son olarak sonuç bölümünde, araştırmada elde edilen bulgulardan yola çıkılarak sonuçlara ve bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
From the moment a person is born, they go through various developmental stages and complete the tasks required by these stages, growing and advancing. Adolescence is the most challenging and turbulent of these developmental periods. During this time, adolescents constantly communicate and struggle with their family, school, and peer groups. However, this struggle predominantly occurs within their inner world. Socialization, identity, and personality searches heavily challenge adolescents during this period. While striving to be a part of the society they live in, they also resort to various ways to express their individuality. As mentioned earlier, adolescence is a period filled with numerous identity searches in the lifelong developmental process. During this identity search, adolescents are influenced by many factors when determining the religious beliefs and identity of their society. The main factors include family, school, and peer groups, but rapidly advancing technology and social media platforms have recently taken an undeniable place in our lives. This study investigates the impact of Youtube channels, particularly those producing religious content, on the religious lives of adolescents aged 14-18. It examines the effects of religious Youtubers on adolescents in the context of religious education. While conducting this research, qualitative methodologies were used to explore what adolescents aged 14-18 think about religious Youtubers and how these Youtubers influence them. The findings from interviews aim to provide suggestions to religious educators for better understanding adolescents' worlds and offering more effective support during the formation of their religious identity. This study was conducted as a case study within qualitative research methodology. It focused on adolescents aged 14-18 studying at various high schools in the Seyhan district of Adana, Turkey. The first section of the research provides information on the topic and scope of the study, its problems, purpose, importance, and similar studies. The second section discusses development and its nature, the characteristics of adolescence, the significance of social media, and the top 10 popular religious content channels on Youtube in terms of membership. The third section elaborates on the research method, design, study group, and data analysis. In the fourth section, the responses of participants to interview questions are presented. Findings and interpretations derived from these responses, as well as their relation to the literature and relevant studies, are discussed. As the participants' answers are transcribed verbatim, no grammatical corrections were made. Finally, the conclusion section includes results and some recommendations based on the research findings.