Sosyal bilgiler öğretmenlerinin üstün zekalı öğrencilerin eğitiminde artırılmış gerçeklik kullanılmasına ilişkin görüşleri
Views of social studies teachers on the use of augmented reality in the education of gifted students
  1. Tez No: 928685
  2. Yazar: DUYGU AK ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün Zekalılar Eğitimi, Artırılmış Gerçeklik, Sosyal Bilgiler, Gifted Education, Augmented Reality, Social Studies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Yenilikçi bir yaklaşım olarak ortaya çıkan artırılmış gerçeklik hızla gelişen teknolojinin yanında yerini almıştır. Eğitimde farklı materyallerin kullanılması, öğrencilerin dikkatini çekmekte, motivasyonlarını artırmakta ve aktif öğrenmeyi teşvik etmektedir. Bu nedenle yenilikçi teknoloji olan artırılmış gerçekliğin eğitimde kullanımı giderek artış göstermektedir. Sosyal bilgiler dersi, birey ve toplum ilişkilerini içeren, vatandaşlık bilinci aşılayan, öğrencilerin kendilerini, çevrelerini ve dünyayı tanımalarını sağlayan, hak ve sorumluluk bilinci kazandıran temel bir alandır. Sosyal bilgiler alanın bu zengin içeriği teknolojik bilgiyi entegre etmek için uygun bir ortam sunar. Aynı zamanda sosyal bilgiler alanının içerik zenginliği ve çeşitliliği üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin analiz, kavrama, derinlemesine düşünme, karmaşık olayları çözümleme sürecini kolaylaştırarak bu öğrencilere katkıda bulunur. Bu çalışmanın amacı Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Üstün Zekalı Öğrencilerin Eğitiminde Artırılmış Gerçeklik Kullanılmasına Yönelik Görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında İstanbul'da görev yapan üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin eğitiminde deneyimi olan BİLSEM ve farklı okullarda eğitim vermekte olan öğretmenlerle artırılmış gerçeklik kullanımına ilişkin nitel bir yöntem çalışması yapılmıştır. Nitel çalışma dolayısıyla 20 sosyal bilgiler öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşme formu üzerinden görüşme sağlanmıştır. Araştırma 2024-2025 eğitim yılı Sosyal Bilgiler ve üstün zekalılar ve yetenekliler eğitimi kapsamında yapılmıştır. Veriler üzerinde betimleyici içerik analizi kullanılarak derinlemesine inceleme yapılmıştır. Görüşmelerde bulgulardan elde edilen sonuçlara göre öğretmenler artırılmış gerçeklik hakkında bilgi sahibidir. Bunun yanında üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin eğitiminde artırılmış gerçeklik kullanılmasının öğrencilerin kalıcı öğrenme, dikkat çekme, motivasyonu artırma, hızlı öğrenme, eleştirel ve yaratıcı düşünme, bakış açısını geliştirme ve problem çözme gibi becerileri güçlendirdiği yönünde sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VİEWS OF SOCİAL STUDİES TEACHERS ON THE USE OF AUGMENTED REALİTY İN THE EDUCATİON OF GİFTED STUDENTS AK COBAN, DUYGU Gifted and Talented Education Master's Program Supervisor: Prof. Dr. ORUC, SAHİN January 2025 , 72 pages Augmented reality, emerging as an innovative approach, has quickly found its place alongside rapidly advancing technology. The use of different materials in education attracts students' attention, increases their motivation, and encourages active learning. Therefore, the use of augmented reality, an innovative technology, in education is increasingly prevalent. Social studies, a fundamental area that encompasses individual and societal relationships, instills citizenship awareness, enables students to understand themselves, their surroundings, and the world, and fosters a sense of rights and responsibilities. The rich content of the social studies field provides a suitable environment for integrating technological knowledge. Additionally, the content richness and diversity of the social studies field facilitate the process of analysis, comprehension, deep thinking, and problem-solving of gifted and talented students, thereby contributing to these students. The aim of this study is to reveal the views of Social Studies Teachers on the use of Augmented Reality in the Education of Gifted Students. Within the scope of the research, a qualitative method study was conducted on the use of augmented reality in the education of gifted and talented students in Istanbul, with teachers who have experience in BILSEM and different schools. Due to the qualitative nature of the study, interviews were conducted with 20 social studies teachers through a semi-structured interview form. The research was conducted within the scope of the 2023-2024 academic year in the field of Social Studies and education for gifted and talented students. Descriptive content analysis was conducted on the data for an in-depth examination. According to the results obtained from the findings of the interviews, teachers are knowledgeable about augmented reality. In addition, it was concluded that the use of augmented reality in the education of gifted and talented students enhances students' skills such as permanent learning, attention-grabbing, increasing motivation, fast learning, critical and creative thinking, developing perspectives, and problem-solving.